Skocz do zawartości

[Przewóz roweru] przez granicę polsko-ukraińską koleją

Laos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym przewieź rower z sakwami koleją do Lwowa. Byłem w informacji międzynarodowej PKP i podano mi, że pociągi z Warszawy, Przemyśla czy Lublina jadące do Lwowa to same sypialne i nie można brać rowerów.

Czy nie ma już "przemytników" czyli osobowych przez granicę? Czy nie wpadłem w problem różnych spółek na PKP które nie informują o swoich pociągach?

Do autobusów też nie będą chcieli wziąć dwóch rowerów z sakwami.

Sprawdzałem też rozkład jazdy stacji kolejowej po ukraińskiej granicy i tam nie ma żadnych innych pociągów.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Witam

Chciałbym przewieź rower z sakwami koleją do Lwowa. Byłem w informacji międzynarodowej PKP i podano mi, że pociągi z Warszawy, Przemyśla czy Lublina jadące do Lwowa to same sypialne i nie można brać rowerów.

Czy nie ma już "przemytników" czyli osobowych przez granicę? Czy nie wpadłem w problem różnych spółek na PKP które nie informują o swoich pociągach?

Do autobusów też nie będą chcieli wziąć dwóch rowerów z sakwami.

Sprawdzałem też rozkład jazdy stacji kolejowej po ukraińskiej granicy i tam nie ma żadnych innych pociągów.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Hej hej

Niewiem skąd jedziesz do Lwowa ale rozwiązania są dwa:

1. Dojazd do Przemyśla pociągiem IR lub TLK a następnie przekroczenie granicy rowerami w Medyce. Po stronie ukraińskiej na stacji Mościska II ok godziny 9.30 (naszej 8.30) odjeżdża skład elektryczny do Lwowa zabierający rowery. Drugi taki skład odjeżdża ok.14.30 (czasu ukraińskiego)

2. Dojazd autobusem jest możliwy. Należy uprzedzić wcześniej przewożnika i przygotować rowery składając je tak aby zajmowały jak najmniej miejsca w luku bagażowym. Z doświadczenia wiem że jest to możliwe a drobna opłata uiszczona kierowcy skutkuje pomocą w zapakowaniu roweru w sposób bezpieczny i dla roweru i dla innych bagaży.

Pozdrawiam radośnie

Krzysiek

• 2 tygodnie później...

Kiedys chciałem jechac rowerem na wycieczkę na Ukrainę przez przejście w Krościenku. To jest kolo Ustrzyk Dolnych. Niestety przejście jest tylko dla samochodów i mnie nie przepuścili. Pogranicznicy poradzili mi, żebym znalazł w kolejce samochodów jakiegoś busa i poprosił, żeby mnie ktoś przewiózł przez granice razem z rowerem. Nie chciało mi się kombinować i zrezygnowałem, ale na pewno można tak zrobić. Jeżeli chcesz przejechać granicę legalnie rowerem, to traktują cię jak pieszego i można to zrobić chyba tylko w Medyce.

Nie wiem, jak jest w tym roku, ale w zeszłym jeździł pociąg z Ustrzyk do Chyrowa na Ukrainie. na pewno można zabrać tym pociągiem rower. Stamtąd juz dość blisko do Lwowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...