matius1993 Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Jestem nowy na forum, więc Witam Wszystkich! W rowerze mam następujący problem - tylne hamulce (v-brake), a dokładnie klocki nie hamują całą powierzchnią o obręcz. W jednym miejscu klocek od obręczy jest blisko (ledwo wejdzie kartka papieru) a w drugim odległość już jest około 1 cm. Dołączam zdjęcie, na którym to zauważycie. Rower jest z marketu. Wymieniałem z nim dźwignie do hamulców. Ten problem mam już od dłuższego czasu. Wygląda mi to na krzywe ramienia, ponieważ jak je wygnę do góry to się to poprawia. Do regulacji odbijania ramion służą te śrubki oraz 3 otwory. Mam ustawione na 3 otworze. Lubię, gdy hamulce działają ostro. Męczę się z tym już od dłuższego czasu i nie mogę sobie z tym poradzić. Proszę o Waszą pomoc. Dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 wystarczy ustawić rownolegle klocki wględem obręczy. Klocki są skręcone na takie kuliste podkładki.Wystarczy poluzować i ustawić go rownolegle i ma dzialać.A jeśli chodzi o jakoś hamowania to przy tanich hamulcach tego nie uzyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Jeżeli tak Ci to przeszkadza, to powinieneś ustawić klocki. Ja robię to tak: odpinam fajkę i na ramiona zakładam gumkę (mam taką grubą, mocną recepturkę), dzięki czemu mam wolne ręce. Kluczem imbusowym luzuję nakrętkę, która przytrzymuje klocek i ustawiam go odpowiednio. Najczęściej tak, żeby dolna krawędź klocka stykała się niemal z dolną krawędzią hamującą obręczy. Od góry zostawiam większy odstęp, aby klocek nie tarł o oponę, gdy jest odchylony. Im szersza opona, tym jest to prawdopodobniejsze. Po tej operacji już tylko dociskam lewą ręką mocniej klocek do obręczy, a prawą dokręcam nakrętkę. Po tym można przejść na drugą stronę jeśli istnieje taka konieczność. Nie wiem jak to teraz u Ciebie wygląda, ale większym problemem może się okazać ustawienie naprężenia sprężyn odciągających hamulec od obręczy. W roweropodobnych produktach z marketu ustawienie ich w nowym egzemplarzu bywa nie lada wyczynem, a po kilku miesiącach użytkowania wręcz graniczy z cudem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matius1993 Napisano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Przeszkadza mi to bardzo, ponieważ hamulce nie działają tak jak chcę. Jak wspominałem wcześniej lubię, aby hamowały ostro. To nieprawda, że przy tanich hamulcach tego nie uzyskam, ponieważ działały idealnie, tak jak chciałem. Klocki nie starły się krzywo. Mam też tak, że do klocka z lewej strony mogę podłożyć 2 nakrętki kuliste tylko a do prawego klocka to 2 nakrętki kuliste i jeszcze 1 grubszą podkładkę. Aby to wyrównać to muszę wyregulować odbijanie tych ramion. Spróbuje zrobić tak jak napisał cebul. Jeśli się nie powiedzie to nie wiem co to może być innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matius1993 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Problem jest już rozwiązany, dziękuję za Waszą pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.