slawex17 Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam. Odkąd kilka tygodni temu zmieniłem łańcuch to mam wrażenie że jest za długi. Gdy przejadę przez jakiś korzeń lub nierówny teren to łańcuch trzaska(uderza o coś, nie wiem o co) wydaje mi się że łańcuch uderza o element przedniej przerzutki zmieniający biegi zamieszczam foto, wiem że nie od tej strony, ale takie mam zdjęcie http://img137.imageshack.us/img137/2988/1015519.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Wrzuć z przodu największą zębatkę, z tyłu największą i zrób zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 22 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 ok, ale to jutro rano. mas może zdjęcie z łańcuchem o dobrej długości? bo chciałbym porównać z pozycją mojego wózka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Są dwie metody ustalania długości łańcucha. 1. Łańcuch opleść na najmniejszej koronce korby, następnie przepleść przez przerzutkę i opleść najmniejszą koronkę kasety. Trzeba go naciągnąć tak, aby łańcuch nie ocierał o siebie, w okolicach kółka prowadzącego przerzutki (tego na górze). 2. Łańcuch opleść na największej koronce korby, następnie przepleć przez przerzutkę i opleść największą koronkę kasety. Trzeba go tak naciągnąć, aby wózek był w pozycji równoległej do podłoża. Ja osobiście preferuję drugą metodę. Co do uderzania. Łańcuch uderza o ramę, a konkretnie o podstawę prawego trójkąta. I tego zjawiska nie wyeliminujesz. Możesz kupić osłonkę neoprenową lub starą dętkę / oponę, owinąć ramę i przypiąć paskami samozaciskowymi, tzw. zipami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 wysyłam zdjęcie. zrobiłem tak jak chciałeś Andrew http://img293.imageshack.us/img293/115/1015571.jpg i co o tym myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Nie jest za długi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jeeeest za długi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 skróć o najmniejszą ilość, czyli o 2 ogniwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 ok, dzięki za radę zrobie jak radzicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jeżeli śmigasz w terenie to ja bym tu z 4 uwalił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Mam taki sam problem ;p Ja muszę skrócić o 2-3 odniwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki12101 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 A możecie mi doradzić? Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 miki12101, łańcuch to sprawa indywidualna. Jeżeli jeździsz po mieście to nawet na tych 116 ogniwach możesz latać i będzie Ci dobrze. Co do Twojego łańcucha to jest znośnej długości. Możesz jeździć tak, a możesz ciachnąć jeszcze z dwa. Ja z korbą, która ma blat 44, kasetą 11-32 oraz rzutką XT SGS jeżdżę na 102 ogniwach. Mało, ale jeździ mi się bardzo dobrze. Łańcuch dużo mniej się buja. Maxymalny naciąg jaki mogę ustawić to 3x3. Dalej nie idzie - bo i po co.. I tak maxymalny na jaki wrzucę w czasie jazdy to 3x7, góra 3x6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.