Skocz do zawartości

[łańcuch] zbyt długi?

slawex17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Odkąd kilka tygodni temu zmieniłem łańcuch to mam wrażenie że jest za długi. Gdy przejadę przez jakiś korzeń lub nierówny teren to łańcuch trzaska(uderza o coś, nie wiem o co) wydaje mi się że łańcuch uderza o element przedniej przerzutki zmieniający biegi :)

zamieszczam foto, wiem że nie od tej strony, ale takie mam zdjęcie :P

http://img137.imageshack.us/img137/2988/1015519.jpg

Są dwie metody ustalania długości łańcucha.

1. Łańcuch opleść na najmniejszej koronce korby, następnie przepleść przez przerzutkę i opleść najmniejszą koronkę kasety. Trzeba go naciągnąć tak, aby łańcuch nie ocierał o siebie, w okolicach kółka prowadzącego przerzutki (tego na górze).

2. Łańcuch opleść na największej koronce korby, następnie przepleć przez przerzutkę i opleść największą koronkę kasety. Trzeba go tak naciągnąć, aby wózek był w pozycji równoległej do podłoża.

Ja osobiście preferuję drugą metodę.

Co do uderzania. Łańcuch uderza o ramę, a konkretnie o podstawę prawego trójkąta. I tego zjawiska nie wyeliminujesz. Możesz kupić osłonkę neoprenową lub starą dętkę / oponę, owinąć ramę i przypiąć paskami samozaciskowymi, tzw. zipami.

miki12101, łańcuch to sprawa indywidualna. Jeżeli jeździsz po mieście to nawet na tych 116 ogniwach możesz latać i będzie Ci dobrze.

Co do Twojego łańcucha to jest znośnej długości. Możesz jeździć tak, a możesz ciachnąć jeszcze z dwa.

Ja z korbą, która ma blat 44, kasetą 11-32 oraz rzutką XT SGS jeżdżę na 102 ogniwach. Mało, ale jeździ mi się bardzo dobrze. Łańcuch dużo mniej się buja. Maxymalny naciąg jaki mogę ustawić to 3x3. Dalej nie idzie - bo i po co.. :) I tak maxymalny na jaki wrzucę w czasie jazdy to 3x7, góra 3x6.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...