Skocz do zawartości

[rower] czy ktm el paso nadaje sie do dirtu?

jaszczur95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od pewnego czasu posiadam rower Ktm el paso 09, chciałbym się na nim uczyć dirtu. Mam jednak wątpliwości co do jego przeznaczenia ... W katalogach jest napisane, że to rower wszechstronny i spokojnie do dirtu może służyć ... proszę o rade.

Napisano

No właśnie z tym rozmiarem, mam rame chyba 18, ponieważ kupując go miałem zamiar jeździć bardziej po mieście i tak nagle mnie wzięło na skakanie.

Napisano

No to ... będe musiał zmienić rame, dzięki za rady

Jakie ramy polecalibyście do dirtu aby dobrze zgrały sie z pozostałymi komponentami?

Napisano

Szukam po różnych sklepach ofert ... wiele jest dobrych ale nie wiem czy sie dopasują, przede wszystkim chodzi o suport, w moim ktm jest 73 mm / 126 mm. Nie wiem czy suport musi mieć 73 mm czy może mieć np. 68 mm?

Napisano

73 i 68 to to samo różni się tylko podkładkami . W sumie to w ramach dirtowych montuje się SS i korbę z 1 blatem najlepiej dirtową . 

Napisano

Niestety :whistling: w ktm mam z przodu 3 a z tyłu 9 zębatek, planuje na przodzie zlikwidować i dać jedną ... i szczerze powiem nie wiem jak to zrobić.

Napisano

Dlatego korba czeka Cię nowa tak samo driver z tyłu . Driver jest jeszcze tani , a dobra korba już średnio . Na dirtowych korbach się nie znam , więc nie doradzę nic .

Napisano

Korba to: Shimano-BB ES25 73 / 126 E-typ octalink

Stwierdziłem, że odkręce 2 zębatki - największą i najmniejszą a zostawie średnią zębatke. Zacząłem od korby, odkręciłem śrubę od suportu, próbuje ściągaczem do korb ale nie wiem jak to zrobić, pomóżcie.

Napisano

Wkręcasz ściągacz, a potem kręcisz śrubą ściągacza. Nie umiem prościej ;). Ściągacz generalnie składa się z dwóch części. Jednej większej z gwintem na końcu i drugiej dłuższej i cieńszej wkręconej w tą pierwszą. Tą szerszą wkręca się w gwint w korbie, a potem dokręca tą węższą w środku aż korba zejdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...