Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Jaki olej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Szykuje się do przeglądu tego amroka i zastanawiam się jaki olej tam wlać?? Szukałem trochę na róznych stronach ale nic nie znalazłem, wiec pytam się co proponujecie tam wlać ?? Z góry dzięki

post-120590-1279753474,44_thumb.jpg

Napisano

Jak HSCV  to dobrze jest dać 5W . Jak SSVF to najlepszy będzie 7,5W lub też i 10W 

Olej lej jaki chcesz , oby był do amortyzatorów ! Od siebie polecam Motula .

Napisano

Dzięki kolego. A wiecie ile może tego oleju mam nalać?? I może jakiś sklep zaproponujecie internetowy??

Napisano

Tylko to nie będzie takie proste bo to dosyć rzadki widelec i jeszcze dokońca te nazwy według teori się nie zgadzają ;/

Napisano

A jakieś dokładniejsze dane? Np. rocznik? Albo chociaż jakaś normalna fota, bo widzę tylko, że jest na QR20 i ma koronę z 2 generacje w tył i naklejki z okolic 2003 roku.

Do rocznika 2001 szło po 85 ml SAE 7,5 w obie golenie, instrukcje serwisowe na 2002 nie obejmują żadnego modelu Z3, jest kilka Z1 Wedge, ale mają minimum 110 mm skoku, instrukcje na 2003 rok nie mówią nic o Z3 ani o Wedgu, w 2004 był Z1 Wedge, ale o skoku 130 mm. Później zmieniły się naklejki i korony.

Napisano

Jest gdzieś w necie strona gdzie są podane poziomy oleju dla wszystkich Bomberów, jednak ja stosuje prostą zasadę. Po wciśnięciu geleni górnych w dolne przy wyjetych sprężynach zalać olejem tak, żeby przykrył tłumiki. To jest poziom minimum, jak ktoś mocno dobija widelec należy dolać troszkę więcej.

Napisano

Sorry, za moje "zamulenie" ale nie miałem dostępu do neta. Porobiłem fotki i poniżej je wstawię. Teraz mieżyłem goleń górną (chyba tak to sie nazywa) I wyszło mi że ma 115mm.

0f308797.jpg

0f308795.jpg

Tak on mniej więcej wygląda

Napisano

Wygląda mi to na Z1 Wedge z 2002 roku w takim razie. W okolicach tego roku jest ciekawe zalecenie co do poziomu oleju. Wykręca się korki wraz ze sprężynami, ściska się widelec do maksymalnego ugięcia i w obie golenie wlewa olej, do takiego poziomu, że lustro oleju będzie 60 mm poniżej górnej krawędzi korony. A MZ tradycyjnie mówi o oleju 7,5 W. Teoretycznie może to być jeszcze Z3 QR20 z 2001 roku, ale wtedy nie miałby Wedge napisane, a poza tym zalecenie ilości oleju jest bardzo podobne.

Napisano

Tylko dziwne własnie jest że tam jest napisane '03. No ale nie wiem ważne że ładnie pracuje :P Czyli jedyna rzecz jaka mi pozostaje to zakupić olej i do roboty ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...