solina75 Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam wszystkich Szukałem sporo zarówno w necie ogólnie jak i tutaj ale czasem ciężko znaleźć odpowiedź więc doszedłem do wniosku że warto napisać konkretnie , być może ktoś z czytających będzie umiał mi pomóc. Kupiłem sobie rower TREK i korzystam z niego do jazdy po mieście plus wypady poza miasto na utwardzonych drogach i ścieżkach.Oczywiście ze względu na szybkość poruszania sie wybrałem koła 28" i zmieniłem przerzutki na Shimano Sora dwutarczowe.Niestety , po kilku kilometrach zaczynają mnie boleć i drętwieć nadgarstki.Być może geometria ramy jest nie taka , może coś z amorem , może za mało jeżdżę... Podam kilka technikaliów dla orientacji: - rama alu - os suportu do końca rury 50 cm - od główki sterowej do podsiodłowej 59 cm - amorek Suntour NCX-DRL olejowo - sprężynowy Ważę około 91 kg , amor podczas jazdy pracuje tak sobie (niemal nowy , przejechane może 600-700km) , ustawiony i na twardo i na miększy , drgania kierownicy sa dośc spore , na dziurawym asfalcie czy kostce brukowej z lusterka nie da sie korzystać tak lata.Doczytałem sie że ta sprężyna jest pod wagę około 75-80 kg a amor powinien pracować na tyle płynnie żeby skakało samo koło a nie cały rower , u mnie niestety nie zdaje to egzaminu.Czy tak ma być czy coś w tym jest że sprężyna za miękka? Czy da się przy takim wymienić na twardszą i gdzie ją kupić? Myślałem o wymianie ramy na jakąś inną troszkę wyższą (ktoś coś podpowie w temacie jakie wymiary i jakiej firmy szukać) oraz wymianie amorka na Suntour NCX - ERL czyli powietrzno - olejowy. Pytanie tylko czy to zda egzamin i ma sens... Będę wdzięczny za każdą wskazówkę , w razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.
solina75 Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Napisano 17 Sierpnia 2010 I cisza... Nikt nie jeździ na amorach 28" ? Aż trudno uwierzyć...
moojmisiu Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 O sprężyny możesz pytać w Eurobike, to importer amortyzatorów SR Suntour na Polskę. Sprężyna powietrzna też nie jest złym rozwiązaniem. A na komfort jazdy wpływa nie tylko amortyzator, ale też wysokość opon, ciśnienie do jakiego je pompujesz (w sumie najczęściej pompuje się dętki, ale chyba wiadomo o co chodzi ), pozycja na rowerze, pozycja dłoni na kierownicy, to jak szeroko są rozstawione ramiona i w końcu chwyty. Na drętwienie mogą mieć wpływ też źle ustawione szelki od plecaka, a nawet rękawiczki.
solina75 Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Napisano 17 Sierpnia 2010 O sprężyny możesz pytać w Eurobike, to importer amortyzatorów SR Suntour na Polskę. Sprężyna powietrzna też nie jest złym rozwiązaniem. A na komfort jazdy wpływa nie tylko amortyzator, ale też wysokość opon, ciśnienie do jakiego je pompujesz (w sumie najczęściej pompuje się dętki, ale chyba wiadomo o co chodzi ), pozycja na rowerze, pozycja dłoni na kierownicy, to jak szeroko są rozstawione ramiona i w końcu chwyty. Na drętwienie mogą mieć wpływ też źle ustawione szelki od plecaka, a nawet rękawiczki. O sprężynę zapytam , dzięki za podpowiedź. Myślę o tym pneumatyku tylko nie wiem czy będzie dobry a to jak by nie patrzeć minimum 500 zeta... Opony typowe 700 x 35C pompowane na 4 bary (atmosfery). Pozycja w miarę teraz siedząca (po podniesieniu znacznie mostka do góry na dystansach) , kierownica w miarę szeroka (wielopozycyjna) założone gripy żelowe.Rekawiczek i plecaka nie używam , jeżdżę raczej bez obciążenia bo na jednodniówki (np. Morąg - Elbląg trasa 50 km w jedną i 56 w drugą ciut inną trasą). Nie spotkałem ani jednej recenzji tego amora.
moojmisiu Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 Przy wczorajszym jeżdżeniu zwróciłem uwagę na jeszcze dwie rzeczy. Pierwsza sprawa: mam zamontowane do kierownicy rogi, pozwala to co jakiś czas zmienić ułożenie dłoni, daję im trochę odpocząć I druga rzecz - mięśnie dłoni też w jakiś sposób pracują w czasie jazdy i też muszą się chyba trochę rozgrzać, porozciągać. W sumie też mnie trochę czasem bolą dłonie, ale tylko na początku jazdy, później już jest OK.
ttomii88 Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 Dretwiejace nadgarstki maja niewiele wspolnego z amortyzatorem. Moze byc 1001 czynnikow wplywajacych na ten dyskomfort, mialem kiedys podobny problem, minal sam.
Gramatik Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 A ja że mam pewien fach dorzucę coś . Być może kolego masz jakieś zmiany neurologiczne na korzeniach nerwowwych krgów szyjnych. ( czeste dretwienie , rak palców, bole barków) Dośc czesto są to kontuzje z młodosci lub od wady postawy do tego załacza sie złe siedzenie itp. Jeżelli siedzisz przez dluzszy czas dochodzi do napiecia mieśni w pewnych obszarach ciała ( nieuniknione) w tym również ciągle musimy utrzymać głowę w odpowiendij pozycji. A Co do czynników , drgań kierownicy ( nie ukrywajmy iż tenamor jest dość "sztywny" pod wzgledem jego pracy. Mój znoajmy miał takowy model. I nieistety ale amortyzator był a i owszem ale jego praca była znacznie ograniczona. Ponaddto piszesz ze masz tak wnioskuje za mała rame "bo chciałbys ja zmienić " wiec pewnie odczuwasz tez pewien dyskomfort. ( sprzedawca powinnien pomoc w dorbaniu odpowiedniego roweru dla Ciebie i twojego wzrostu" Pozdrawiam Piotr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.