Skocz do zawartości

[amortyzator] dla ciężkiego bikera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Szukałem sporo zarówno w necie ogólnie jak i tutaj ale czasem ciężko znaleźć odpowiedź więc doszedłem do wniosku że warto napisać konkretnie , być może ktoś z czytających będzie umiał mi pomóc.

Kupiłem sobie rower TREK i korzystam z niego do jazdy po mieście plus wypady poza miasto na utwardzonych drogach i ścieżkach.Oczywiście ze względu na szybkość poruszania sie wybrałem koła 28" i zmieniłem przerzutki na Shimano Sora dwutarczowe.Niestety , po kilku kilometrach zaczynają mnie boleć i drętwieć nadgarstki.Być może geometria ramy jest nie taka , może coś z amorem , może za mało jeżdżę... Podam kilka technikaliów dla orientacji:

- rama alu - os suportu do końca rury 50 cm - od główki sterowej do podsiodłowej 59 cm

- amorek Suntour NCX-DRL olejowo - sprężynowy

Ważę około 91 kg , amor podczas jazdy pracuje tak sobie (niemal nowy , przejechane może 600-700km) , ustawiony i na twardo i na miększy , drgania kierownicy sa dośc spore , na dziurawym asfalcie czy kostce brukowej z lusterka nie da sie korzystać tak lata.Doczytałem sie że ta sprężyna jest pod wagę około 75-80 kg a amor powinien pracować na tyle płynnie żeby skakało samo koło a nie cały rower , u mnie niestety nie zdaje to egzaminu.Czy tak ma być czy coś w tym jest że sprężyna za miękka? Czy da się przy takim wymienić na twardszą i gdzie ją kupić?

Myślałem o wymianie ramy na jakąś inną troszkę wyższą (ktoś coś podpowie w temacie jakie wymiary i jakiej firmy szukać) oraz wymianie amorka na Suntour NCX - ERL czyli powietrzno - olejowy. Pytanie tylko czy to zda egzamin i ma sens...

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę , w razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.

• 4 tygodnie później...
Napisano

O sprężyny możesz pytać w Eurobike, to importer amortyzatorów SR Suntour na Polskę. Sprężyna powietrzna też nie jest złym rozwiązaniem.

A na komfort jazdy wpływa nie tylko amortyzator, ale też wysokość opon, ciśnienie do jakiego je pompujesz (w sumie najczęściej pompuje się dętki, ale chyba wiadomo o co chodzi :thumbsup:), pozycja na rowerze, pozycja dłoni na kierownicy, to jak szeroko są rozstawione ramiona i w końcu chwyty. Na drętwienie mogą mieć wpływ też źle ustawione szelki od plecaka, a nawet rękawiczki.

Napisano

O sprężyny możesz pytać w Eurobike, to importer amortyzatorów SR Suntour na Polskę.

Sprężyna powietrzna też nie jest złym rozwiązaniem.

A na komfort jazdy wpływa nie tylko amortyzator, ale też wysokość opon, ciśnienie do jakiego je pompujesz (w sumie najczęściej pompuje się dętki, ale chyba wiadomo o co chodzi :icon_wink:), pozycja na rowerze, pozycja dłoni na kierownicy, to jak szeroko są rozstawione ramiona i w końcu chwyty. Na drętwienie mogą mieć wpływ też źle ustawione szelki od plecaka, a nawet rękawiczki.

O sprężynę zapytam , dzięki za podpowiedź.

Myślę o tym pneumatyku tylko nie wiem czy będzie dobry a to jak by nie patrzeć minimum 500 zeta...

Opony typowe 700 x 35C pompowane na 4 bary (atmosfery).

Pozycja w miarę teraz siedząca (po podniesieniu znacznie mostka do góry na dystansach) , kierownica w miarę szeroka (wielopozycyjna) założone gripy żelowe.Rekawiczek i plecaka nie używam , jeżdżę raczej bez obciążenia bo na jednodniówki (np. Morąg - Elbląg trasa 50 km w jedną i 56 w drugą ciut inną trasą).

Nie spotkałem ani jednej recenzji tego amora.

Napisano

Przy wczorajszym jeżdżeniu zwróciłem uwagę na jeszcze dwie rzeczy. Pierwsza sprawa: mam zamontowane do kierownicy rogi, pozwala to co jakiś czas zmienić ułożenie dłoni, daję im trochę odpocząć ;)

I druga rzecz - mięśnie dłoni też w jakiś sposób pracują w czasie jazdy i też muszą się chyba trochę rozgrzać, porozciągać. W sumie też mnie trochę czasem bolą dłonie, ale tylko na początku jazdy, później już jest OK.

Napisano

Dretwiejace nadgarstki maja niewiele wspolnego z amortyzatorem. Moze byc 1001 czynnikow wplywajacych na ten dyskomfort, mialem kiedys podobny problem, minal sam.

Napisano

A ja że mam pewien fach dorzucę coś .

Być może kolego masz jakieś zmiany neurologiczne na korzeniach nerwowwych krgów szyjnych. ( czeste dretwienie , rak palców, bole barków) Dośc czesto są to kontuzje z młodosci lub od wady postawy do tego załacza sie złe siedzenie itp.

Jeżelli siedzisz przez dluzszy czas dochodzi do napiecia mieśni w pewnych obszarach ciała ( nieuniknione) w tym również ciągle musimy utrzymać głowę w odpowiendij pozycji.

A Co do czynników , drgań kierownicy ( nie ukrywajmy iż tenamor jest dość "sztywny" pod wzgledem jego pracy.

Mój znoajmy miał takowy model. I nieistety ale amortyzator był a i owszem ale jego praca była znacznie ograniczona.

Ponaddto piszesz ze masz tak wnioskuje za mała rame "bo chciałbys ja zmienić " wiec pewnie odczuwasz tez pewien dyskomfort. ( sprzedawca powinnien pomoc w dorbaniu odpowiedniego roweru dla Ciebie i twojego wzrostu"

Pozdrawiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...