Skocz do zawartości

[tylne koło] Ciągłw przebijanie i 'cykanie'

nulus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

mam problem ze swoim wheelerem pro 39,

od kiedy pierwszy raz złapałem gumę ( ok 350 km przejechanych od zakupu) sytuacja ta się zdarzyła 4 krotnie w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca. Nie jeżdżę po hardkorowym terenie, głównie miasto. Wystarczy że tylna opona wjedzie na większy krawężnik i dramat, słyszę syk dobiegający z wentyla. Sytuacja jest o tyle dziwna, że niedawno byłem w górach, i jazda w cięższym terenie bez problemu, a na krawężniku w mieście lipa.

Ziomuś z serwisu stwierdził, że dętka za cienka, i szprychy przebijały, niby to poprawił, a wróciłem do Wro, i po herbacie.

Z tylnego koła, przynajmniej tamtych rejonów, dobiega od czasu do czasu takie delikatne cykanie, jakby coś pocierało, sam nie wiem. Bez łańcucha też się to dzieje. Przerzutka wyregulowana dobrze, więc to raczej nie to...

Mieliście coś podobnego? Najbardziej denerwuje mnie ciągłe przebijanie :thumbsup:

Napisano

Też tak miałem.. Przebiłem z 3-5 dętek na krawężnikach....teraz odciążam tylne koło stojąc na pedałach i lekko hamując przednie koło..

Napisano

hmm. może to głupie... ale masz opaske na obręczy? Jest cała?

Aaa, i ile to dla Ciebie jest solidnie? Bo dla niektórych to mogą być 2 bary, [zakładam, że rozmawiamy o 26x~2,00), a dla takiej gumy to tak 2,8 to minimum jak ktoś 'atakuje' krawężniki :thumbsup:

Napisano

Ja miałem też podobnie. Próbowałem już różnych ciśnień i szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiejś prawidłowości. Aktualnie jeżdzę z tyłu na 3 barach (opona 2.1 terenowa) a z przodu ciut mniej. Dobić na pewno nie było, a dziury w dętkach były tak małe że ledwo można je było dostrzec (już po zlokalizowaniu w wodzie). Od pewnego czasu poprostu unikam krawężników (tych wielkich) bo nigdy nie wiadomo jak to się skończy. Ewentualnie jeśli już muszę wjechać na jakiś wielki to powoli.

Napisano

Opona okazała się czysta, to też nie wina szprych.

Cóż, trzeba będzie uważać na ciśnienie w kołach i nie atakować wysokich krawężników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...