Skocz do zawartości

[napęd] Przednia zębatka = suport ?

str8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety, dzisiaj kuzyn w moim rowerze skrzywił zębatki (tam gdzie są 3 przerzutki). I jak mam odkręcić, odkręciłem tą śrubę kluczem nasadowym ale to dalej nie schodzi. Proszę o pomoc.

Chodzi mi o wymiane tego całego: (zdjęcie przykładowe)

Zebatki_przednie_szosa.jpg

W rowerze są dwie przerzutki, a Twój kuzyn pokrzywił koronki. Do wyciągnięcia tego potrzebujesz ściągacza lub młotka i przecinaka (raczej Ci już ta korba nie będzie potrzebna, więc nie ma sensu kupowania ściągacza na raz). Chyba nie muszę tłumaczyć co trzeba robić w metodzie z młotkiem i przecinakiem.

Przykładasz przecinak możliwie blisko środka wałka suportowego (to jest ot na czym trzyma się korba) i młotkiem uderzasz kilka razy z impetem w przecinak, aby ten uderzył w korbę. Następnie kręcisz korbą o 90 stopni i robisz to samo, potem znowu o 90 stopni, i tak dalej, i tak dalej, aż do skutku.

• Mod Team

Jejku, przecież ściągacz nie jest znowu taki drogi, a przyda się w przyszłości, choćby żeby zdjąć korbę i porządnie wyczyścić. Nie polecam metody z młotkiem i przecinakiem, jeśli masz korbę z wymiennymi zębatkami to wystarczy wymienić te pogięte, korba może zostać. Poza tym jeśli korba jest zapieczona i tak nie ściągniesz. Jeśli koniecznie nie chcesz kupować ściągacza to jest prosta metoda na to żeby poluzować ramię korby: po odkręceniu śruby mocującej wsiadaj na rower i pojeźdź trochę, po kilku kilometrach ramię powinno zejść. No chyba że jest bardzo zapieczone, wtedy tylko ściągacz i WD40.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...