Arielo88 Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam serdecznie. Zainteresowałem się kupnem roweru, jednak ślędząc troszkę allegro itd musiałem zweryfikować wszystkie plany. Nie ukrywam, że pomogło mi te zacne forum. Początkowo chciałem kupić jakiś rowerek do 700 zł, jednak nic w tej kwocie mnie do siebie nie przekonało. Jestem zupełnym amatorem i noszę się z zamiarem znalezienia sprzętu w stylu wymienionego w nagłówku Crow Preria. Z logicznego punktu widzenia (tak bynajmniej mi się wydaje ) nie jestem zwolennikiem skomplikowanych rzeczy w rowerze w tym przedziale cenowym. Także na wstępie odrzuciłem wszytskie pseudotarczki itd. Preria podoba mi się tylko zastanawia mnie jedno - czy te hamulce hydrauliczne hs-11 są w miarę bezproblemowe w obsłudze?? Zależy mi na prostym dobrym rowerku na lata. Jeśli możecie mi coś doradzić podobnego z solidnych rowerków byłbym wdzięczny. Mój wzrost to 181 cm i waga 88 kg. Jak wypada wtedy rozmiar ramy w calach?? P.S. nie mogę znależć nigdzie prerii w fajnych barwach. Także wszelkie inne kolory mile widziane. Preria Rowerek z przeznaczeniem głownie na wypady po asfaltach czasem boczne leśne ścieżki. Generalnie zależy mi na wąskiej oponie i w miarę prostej obsłudze i konserwacji. Jeśli komuś się będzie chciało odpisywać na moje wypociny z góry dziękuję i pozdrawiam. Ariel
WujaConan Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam jestem w podobnej sytuacji co Ty tylko inne moje wymiary(188/78). Też szukam roweru tego typu co Preria, ostatnio widziałem na Allegro za 1200zł. Na początku zastanawiałem się nad szosówką typu Decathlon, ale doszedłem do wniosku, że wszędzie nią nie wjadę, np. do lasu czy na większy żwirek. Moje ostatnie polowania na Allegro: Mój odnośnik Mój odnośnik Mój odnośnik Pozdrawiam
Lukot Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam, jeszcze w niedzielę miałem prawdziwą sieczkę w głowie będąc w podobnej sytuacji co Ty. Mając do wyboru rowery Giant'a X-Sport 4 (2009), Kross'a Crow Preria, czy też pozycję od Shwinn'a wybrałem Author'a Classic i jestem zadowolony (Ograniczałem się do sklepów stacjonarnych w swojej okolicy). Po uzgodnieniu z sprzedawcą ceny (1200 pln) i luźnej rozmowie za dopłatą 80 pln wymieniłem przerzutki na Deorkę LX z tyłu i SLX z przodu (w zasadzie tylko dla poprawy "czegoś", bo zabieg raczej zbędny). Jeździ mi się lepiej jak na Krossie gdzie go każdy zachwala, najwygodniej było na rowerach Shwinn a Author to kompromis pomiędzy wszystkim. Tyle ode mnie najlepszy będzie ten na którym Ci będzie najwygodniej, a najlepsza opcja to kompromis wszystkiego więc do sklepu najpierw a potem ewentualnie allegro konkretnego modelu szukać. Pozdrawiam
rastatajm Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Krossa każdy zachwala, bo jest bezkonkurencyjny pod względem osprzętu. To, że nie każdemu będzie na nim wygodnie jest sprawą oczywistą - warto się przejechać przed zakupem, jeśli oczywiście mamy taką możliwość. A co hamulców hs11, to po prawidłowym wyregulowaniu np. wymiana klocków to banał. Problem może pojawić się, gdy nam się np. zapowietrzy lub coś z kablem stanie, ale to się zdarza nawet w najwyższej klasie hamulców tarczowych. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli ktoś przy nich sam nie grzebie to potrafią służyć długie lata bez żadnej ingerencji...
Arielo88 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Napisano 24 Lipca 2010 Po kilku dniach oglądania rowerków najbardziej spodobał mi się Kelly's Axis.Tylko w sklepie chcieli za niego 1600 zł. Znalazłem podobny na necie http://rowery.shop.pl/view/117 tylko sam nie wiem, czym się różni model 2009 od 2010. Po szybkiej weryfikacji producenta wydaję mi się, że niczym?? Zależy mi akurat na tym kolorku. Generlanie jeśli chodzi o rozmiar i jak się na nim czułem to ok. Niestety nie miałem okazji zobaczyc Krossa Prerii-chyba trzeba będzie się wybrać na wycieczkę do większego miasta. Zakochałem się również w tym rowerku http://allegro.pl/item1151536061_cube_ltd_cls_comp_cross_2010_rozm_54_opole.html miałem okazje widzieć na żywo-jednak cena doszczętnie mnie odstraszyła 1699 zł w sklepie. Wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenie i powiedzcie mi czy warto dokładać do tego CUBE??
Arielo88 Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Napisano 12 Sierpnia 2010 jeszcze mała podpinka pod temat czy model 2009 axisa różni się znacząco od 2010??
Pitof Napisano 12 Sierpnia 2010 Napisano 12 Sierpnia 2010 Z wyjątkiem pedałów i przedniej przerzutki (bez znaczenia) to w ogóle się nie różnią.
koresy1 Napisano 12 Sierpnia 2010 Napisano 12 Sierpnia 2010 Miałem ten sam problem co ty i kupiłem dzisiaj gianta roam 3. Jezdziłem na kellysie axisie i crow rubble (lepszy od preri) i giant najbardziej przypadł mi do gustu. Na żywo giant wygląda dużo lepiej do kellysa. I w moim mieście Przemyśl (70 tys) można axisa dostac za 1350 wiec u ciebie zdziercy są. Kross pomimo dużo lepszego osprzętu nie wygląda najlepiej.
Arielo88 Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Napisano 16 Sierpnia 2010 na szczęście znalazłem rowerek Axis na Legion Serwis za okazyjną cenę i zamówiłem. Mam nadzieję, że będę zadowolony Dzięki wszystkim udzielającym się w tym temacie za pomoc. Teraz pozostaje powolne dozbieranie wszystkich akcesoriów i witam wśród braci rowerzystów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.