proteus Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Witam! Jestem osobą o masie 125 kg i 185 cm wzrostu Poszukuję roweru na dłuższe wyprawy (Trójmiasto - Lubeck) i do codziennego użytku, który udźwignie dodatkowe do 20-25 kg bagażu. Nie chciałbym wydać więcej, niż 1000-1500 zł, jednak chcę kupić sprzęt na lata, więc jeśli to konieczne - dorzucę. Roweru nie zamierzam użytkować wyczynowo, co najwyżej drobne leśne eskapady bez szaleństw. Proszę o model roweru lub zbiór części (niekoniecznie kompletny) wraz z kosztami (jeśli to możliwe). Z góry dziękuję
Konr4d Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 wytrzymałość ram to max 120kg, koła optymalnie 90kg z tych seryjnych w rowerach do 2 tys uważam że za 1500 nie znajdziesz roweru który da rade 150kg, musisz mieć konkretny gazowy amortyzator z przodu żeby można było go ustawić pod wagę
Miecho87 Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 wytrzymałość ram to max 120kg, koła optymalnie 90kg z tych seryjnych w rowerach do 2 tys Nie mam pojęcia skąd te dane... Do autora tematu: Większość dobrych ram nie ma ograniczeń wagowych, ale z kołami jest różnie. Przy tej masie to podany budżet byłby ok na ramę i koła. Oczywiście można szukać czegoś tańszego, ale to co podałeś w pierwszym poście: "Jestem osobą o masie 125 kg (...) udźwignie dodatkowe do 20-25 kg bagażu (...) Nie chciałbym wydać więcej, niż 1000-1500 zł, jednak chcę kupić sprzęt na lata." Jak mówi hasło, takie rzeczy tylko w Erze. Więc podejrzewam, że będziesz musiał dołożyć. Stanowczo proponowałbym ramę stalową. Dobra, dobrze zrobiona rama z 4130 wytrzyma lata nawet pod takim obciążeniem. Ale nie powiedziałeś jednej rzeczy, mianowicie jakie koła. Domyślam się, że jednak trekking więc 28". Tu może być problem z odpowiednio mocnymi obręczami.
Daro73 Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Koła to podstawa, ważę 120 kg i od 10 lat jeżdzę na ATX 830 Gianta. Oprócz konieczności częstego centrowania kół nie miałem żadnego innego problemu. W końcu zrobiłem sobie kolo z tyłu na solidej obręczy i problem ustąpił, teraz powoli robię sobie takie samo koło na przód Chociaż jak dobrze trafisz, byłem zmuszony do zakupu gotowego koła na przód za 60 zł, jestem zdziwiony bo koło się nie centruje, odłazi za to ocynk ze szprych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.