ukaniex Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam. Czemu służy enigmatyczne oznaczenie "N" w nazwach modeli Shimano? Na stronie producenta wyświetlają się informacje tylko o 1 z tych 2 produktów więc ciężko "wyłuskać" info. do porównania. Oba modele dostępne są w CentrumRowerowym: http://centrumrowerowe.pl/002209/Shimano-SH_M182N_czarne/Produkt.aspx http://centrumrowerowe.pl/002364/Shimano-SH_M182_czarno-niebieskie/Produkt.aspx Wg opisu, różnic nie stwierdzono wg ceny... i owszem. Mimo iż to tylko 20zł ciekawość nie pozwala mi spać. Przy okazji czy ktoś z Was używa w/w butów? P.S. Najłatwiej byłoby zapytać sprzedawców CR jednakże kontakt z nimi "kuleje". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 "N" jest to model bardziej na jesien/zime, mniejsza wentylacja i chyba lepsze ocieplenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iknowwho Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Tu masz ciut taniej: http://www.bike-center.pl/index.php?p1838,shimano-sh-m182-niebieski-carbon-buty-mtb , http://www.bike-center.pl/index.php?p1835,shimano-sh-m182-czarny-carbon-buty-mtb Jak kupowałem, to dostałem tylko informację, że mogę wybrać kolor. Myślę, że tylko tym się różnią. Tak samo, jak "Shimano SH-M086L buty MTB czarne", a "Shimano SH-M086Z buty MTB brązowe". Mam wersję z niebieskimi akcentami, a czarna na zdjęciu ma jakby trochę inne przeszycie siatki, moje mają gładką siatkę (bez tych skośnych prążków). Moje spostrzeżenia co do butów: Plusy: -super sztywne (M086, m122 nie mogą się równać) -po założeniu zapominam, że mam je na nogach -klamrę można dokładnie wyregulować i nie martwić się o poprawianie w czasie jazdy -protektor z kolcami świetnie się spisuje w błocie, na liściach i suchy podejściach Minusy: -powyżej 20C brakuje im przewiewności i soxy poza językiem są trochę wilgotne -kolce są w zasadzie nie do dostania, spytaj się koniecznie czy jest do nich klucz, bo ja nie dostałem i bawię się żabką -mimo wszystko mogłyby być lżejsze Podkreślam, że są to moje pierwsze buty wpinane i dzięki nim w zasadzie na nowo odkrywam tajniki panowania nad rowerem. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. A, pamiętaj, żeby przymierzyć wcześniej, bo ja mam numer większe niż inne buty. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Również w moim przypadku będą to moje pierwsze buty. :-) Jeśli chodzi o cenę wynegocjowałem 289zł w CR na model 182N jednak nie jestem pewien czy rozmiar 42 będzie dobry (42=26.6cm/43=27,2cm; długość wkładki w butach do chodzenia mam 27cm i 1cm luzu - stawiając stopę na wkładce leżącej na podłodze; rozmiar 43 niestety nie jest dostępny w CR dla modelu 182N). Rozmiar 43 natomiast jest dostępny dla 182 (bezNdu ) jednakże nie wiem czy dadzą mi "Alert cenowy" na ten model mimo iż jest 20zł tańszy. Może dodam dlaczego te akurat, a nie inne. Są znacznie sztywniejsze od np.: M086, może to ten "Carbon". Mają bardziej agresywną podeszwę + kolce. Dwa rzepy i klamra bardziej mnie przekonuje niż 2/3 rzepy. Argumentacja nie najwyższych lotów jednakże 182 spełniają wszystkie moje wymogi dotyczące butów rowerowych. Nawiązując do wyglądu, faktycznie są różnice jednakże nie powinno to wpływać na cenę tym bardziej, że nie zyskujemy na użyteczności ani nie tracimy na estetyce. -powyżej 20C brakuje im przewiewności i soxy poza językiem są trochę wilgotne - ... -mimo wszystko mogłyby być lżejsze Istnieje możliwość wylajtownia ich wiertarką. Będzie lżej i przewiewniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Sprzedawca z CR sam stwierdził, że N'ki nie nadają się na wiosę/lato. Model 182 zaproponował w cenie 295zł zatem cena uczciwa, prawdopodobnie też zdecyduję się na nie gdyż jest rozmiar 42/43. Będzie trzeba mi znaleźć buty shimano w sklepie stołecznym w celu przymierzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.