Teekno Napisano 20 Lipca 2010 Napisano 20 Lipca 2010 Witam. Jestem tutaj nowy, więc zwracam się z prośbą do fachowców o pomoc. Otóż niecały miesiąc temu kupiłem sobie rower. Na początek Kross Hexagon V3 i na dniach muszę iść na pierwszy przegląd gwarancyjny - więc wolę się trochę przygotować bo mam kilka zastrzeżeń. W związku z tym chciałbym zrobić mały wywiad na tym forum. Otóż podczas ruszania (wysokość biegu nie ma tutaj znaczenia) odczuwam nienaturalne wibracje podczas pedałowania (nienaturalne znaczy się, że nie są uwarunkowane od podłoża na jakim się znajduję) oraz podczas jazdy swobodnej przy skręcie, kiedy to rower ulega pochyleniu czy to na prawo, czy na lewo również odczuwalne są takie wibracje. Im bardziej pochylony rower tym są większe, aż do tego stopnia, że nawet są słyszalne dość dobrze. Niestety nie potrafię zlokalizować przyczyny. Wg mnie problem nie tkwi w korbie i pedałach bo gdy nabiorę pewnej szybkości to wibracje te zanikają pomimo iż ciągle pedałuję. Więc zwracam się z prośbą do znawców o opinię oraz małą podpowiedź, jak przekazać swoje uwagi Panu w serwisie aby mnie dobrze zrozumiał a nie stwierdził, że wszystko jest ok. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Welniak Napisano 20 Lipca 2010 Napisano 20 Lipca 2010 Możliwe, że przyczyną wibracji jest tarcie w ułożyskowaniu wałka suportowego. A co do wibracji przy pochyleniu to nie wiem. Może opony.
Teekno Napisano 21 Lipca 2010 Autor Napisano 21 Lipca 2010 Możliwe, lecz te wibracje podczas ruszania oraz przy pochyleniu roweru są takie same, więc podejrzewam, że ich przyczyna jest jedna.
kudlatty Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Podłacze się pod temat. U mnie jest to samo. Przy przyśpieszaniu czuje wibrację. Na wolnobiegu były luzy. W serwisie zrobili z nimi przejechałem się kawałek było wszystko super, ale tylko na chwilę. Za jakiś czas to samo, a wolnobieg już nie ma luzów. Już mniej to czuje ale to jest dalej. To na pewno nie jest korba bo gdy zdjąłem łańcuch hodziła cichutko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.