Taszar Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam! Niedawno wymieniłem łancuch i kasete na nową i od tego czasu kiedy jeżdże po dziurach przrzutka sama zmienia biegi i przy tym strasznie strzela. Da sie coś z tym zrobić? Czy może to wina czegoś innego? Licze na waszą pomoc. Pozdrawiam Taszar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Zrobił Ci się automat, a na serio mówiąc musisz wyregulować przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taszar Napisano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Przerzutka jest wyregulowana i wymieniona jest linka z pancerzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goncik Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 tzn... ile rzędów ma kaseta? jakiej szerokości jest łańcuch (w mm)? jaki model przerzutki? jakie masz manetki? Jeżeli te rzeczy pasują do siebie to przerzutka nie jest wyregulowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taszar Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Kasete mam 8 rzędową shimano HG50 łańcuch też HG50 przerzutke mam shimano deore z klamkami alivio. Byłem nawet z nim w serwisie i mi powiedzieli ze wszystko jest ok. A to i tak przeskakuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Może przerzutka ma już takie luzy, że sama zmienia biegi i łańcuch przeskakuje między koronkami. Pomoże wymiana przerzuki, jesli ma już luzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hero9978 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 napisz ile ma ta przerzutka a morze trzeba porządnie wyregulować przerzutkę i naciągnąć linkę . A jeśli to nie pomorze to tylko wymiana przerzutki . daj fote przerzuty morze hak się wygoł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taszar Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Przerzutka ma już z 5000km przejechane i raz wygiąłem nią hak a drugi raz złamalem i teraz mam nowy wiec nie powinien być wygięty. A jak sprawdzić czy ma luzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Nie pamiętam dokładnie ale chyba tak: 1. chwytasz za korpus i wózek przerzutki 2. Lekko ruszasz wózkiem na boki (jak się rusza to przerzutka ma luzy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Chwyć przerzutkę za wózek i ruszaj nim na boki. Jeżeli odchylenia są większe niż ok. 8mm to przerzutka raczej już do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taszar Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Jak robie tak jak pisał Welniak to dochyla sie o ok. 6mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goncik Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 ... a może masz niektóre ogniwa łańcucha tak ściśnięte, że nie pracują poprawnie. Brudne/zardzewiałe itp ogniwa łańcucha, które przechodzą przez kasetę wyginają się pod jej kształtem w jedną stronę. Następnie przechodząc przez kółka wózka przerzutki powstaje tam luz gdyż ogniwa łańcucha nie wróciły do pierwotnej postaci tylko pozostały w zgięciu po kasecie - robi się luka i łańcuch przeskakuje przy szarpnięciu wózka przerzutki. Jeśli to to: wymiana łańcucha lub znalezienie tych ciężko pracujacych ogniw i ich rozruszanie (poluzowanie, nasmarowanie itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taszar Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Jest nowy ma przejechane moze 200km wiec to chyba nie to. ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.