CzarekS92 Napisano 20 Lipca 2010 Napisano 20 Lipca 2010 Chciałby kupić rower. Liczę na waszą pomoc. Od razu zaznaczam, że jeśli chodzi o rowery to jestem zielony. Postaram się jak najbardziej przybliżyć wam czego oczekuję. A mianowicie: -Rower ma spełniać swoje podstawowe funkcję. Mieszkam na przedmieściach, chciałbym móc pojeździć po lesie, wybrać się do dziewczyny, do sklepu, pojechać nad wode z przyjaciółmi. Nie planuję brać udziału w żadnym maratonie, ani spinać się po półkach skalnych. -Przedział cenowy, 1300-1800zł -Wolałbym rower nowy -Wzrost 182cm -Waga 75kg -Nie mam problemów z kondycją Jeśli chodzi o to jak sobie go wyobrażam po kilku godzinach na tym forum: -Będzie to rower XC/Cross -Amortyzator 70mm -Kolo 26/28"(zależeć będzie to prawdopodobnie od typu roweru) -Pozycja pochylona Jak znajdę ciekawe oferty na pewno wrzucę. Liczę na waszą pomoc, propozycję, jak i również na wyrażenie zdania na temat propozycji.
ziemian Napisano 20 Lipca 2010 Napisano 20 Lipca 2010 Hmm w tej cenie polecam ci Krossy ponieważ dają ci full co można włożyć do roweru jeśli chodzi o osprzęt/cena, a mianowicie takie: Kross A2 XT DISC [cena 1500zł]: http://allegro.pl/item1149744646_rower_mtb_kross_level_a2_deore_xt_okazja.html Powinieneś znaleźć taniej ... sklepy- po negocjować ;] Kross A4 XT: http://allegro.pl/item1144959809_kross_level_a4_deore_suntour_17_5_ostatnie_sztuki.html I coś używanego: ROCKRIDER 8.1: http://allegro.pl/item1154314510_b_twin_rockrider_8_1.html No chyba że masz jeszcze z czego odłożyć to dozbieraj i kup KROSS A6(zdecydowanie najlepszy z tych wszystkich, ale i droższy): http://allegro.pl/item1146155436_kross_level_a6_full_shimano_lx_mega_wyprzedaz.html To jest moja propozycja jeśli chodzi o rowery XC pozdrawiam
CzarekS92 Napisano 20 Lipca 2010 Autor Napisano 20 Lipca 2010 Pierwsze dwa rowery którymi się zainteresowałem. Unibike Viper Kellys Neosie Na pewno nie wydam więcej. To będzie pierwszy mój rower i wystarczająco nadwyręży mój budżet.
Rocky Napisano 20 Lipca 2010 Napisano 20 Lipca 2010 Osobiście polecałbym ten rowerek Cube AIM 2010 Osprzęt z czasem zużyje się w każdym, natomiast rowery tej firmy posiadają nieśmiertelne ramy...
CzarekS92 Napisano 21 Lipca 2010 Autor Napisano 21 Lipca 2010 Chciałbym poznać waszą opinię na temat Kellysa. Nie znam się na osprzęcie, lecz dla mnie sprawia wrażenie najsolidniejszego z wyżej wymienionych. Najbardziej mi przypadł do gustu jak do tej pory.
daro77 Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 W rowerze najważniejsza jest rama, poszczególne elementy osprzętu możesz sobie na przestrzeni 2-5 kolejnych sezonów wymieniać w zależności od ich stanu i Twojego zapotrzebowania. Keli ja odradzam, ciągle gdzieś się słyszy że jest jakiś problem z ramą. Unibike jak najbardziej to samo Cube Aim. Możesz też zobaczyć co oferuje Kross i Mbike.
gilgamesz Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Kolego do czego Ty chcesz uzywać tego roweru?.Rower typu cross a rower do XC to zupełnie inne pólki.Inne zastosowania,inne parametry-musisz się troche sprecyzować.Ty podajesz swoje typy,które są rowerami crossowymi a koledzy podrzucają Ci rowery powiedzmy typowo MTB, czyli na kólkach 26" -typowo do jazdy bardziej w terenie.Chyba ktos myli marke Kross z typem roweru cross. Podaj w jakim terenie chcesz jeździć to będzie mozna bardziej ci pomóc.
CzarekS92 Napisano 21 Lipca 2010 Autor Napisano 21 Lipca 2010 Kolego do czego Ty chcesz uzywać tego roweru? Jak w pierwszym poście. Co do sprecyzowania... Nie potrzebuję MTB z tym się zgadzam. Oczekuję propozycji dotyczących zarówno rowerów Cross jak i XC. Waham się między tymi dwoma typami. Dostrzegam różnice między nimi. Obecnie bliżej mi jest do typu Cross. Po prostu sam do końca nie wiem czego chcę, dlatego staram się podejść trochę szerzej, żebym później nie miał czego żałować. Jeśli chodzi o Unibike którego wyżej wymieniłem, kształt ramy mnie odstrasza. Nie nastawiam się na rower typowo do jazdy w terenie, więcej propozycji z typu Cross bym prosił.
gilgamesz Napisano 21 Lipca 2010 Napisano 21 Lipca 2010 Do twoich potrzeb według mnie zdecydowanie rower typu cross(nie XC- bo to sprzety do wyścigów a jak napisałeś nie masz zamiaru brać udziału w zawodach). Z tych co widziałem,przymierzałem sie i fajnie wyglądały to polecam : http://www.skiteam.pl/rower/Cube/ltd-cls-comp/ lub coś ze stajni Scotta,ale tu niestety za rower z w miarę dobrym osprzetem trzeba zapłacic koło 2100 PLn.Tyle kosztuje Sportster P4.
spootnick Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Mi by do takiej jazdy najbardziej pasował górski bez amorka na gumach w okolicy 2,2 z mało agresywnym bieżnikiem.
Pitof Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Nie potrzebuję MTB z tym się zgadzam. Oczekuję propozycji dotyczących zarówno rowerów Cross jak i XC. Waham się między tymi dwoma typami. Dostrzegam różnice między nimi. W jednym zdaniu piszesz, że nie potrzebujesz MTB, a w drugim piszesz, że jednak oczekujesz propozycji XC. Przeczysz sam sobie. Tak celem wyjaśnienia: rower XC to rower MTB.
CzarekS92 Napisano 22 Lipca 2010 Autor Napisano 22 Lipca 2010 Po prostu kojarzyłem rowery XC z lżejszymi do jazdy w terenie, natomiast MTB już z lepszym osprzętem przeznaczonym do jazdy typowo w teren. Mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone. Przeglądając oferty rowerów, stwierdziłem, że na 100% będzie to typ Cross. Nadal niestety nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało mnie.
gilgamesz Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Nie wiem czego oczekujesz w tej cenie którą możesz przeznaczyc.Zarówno Scott,Cube czy Merida są bardzo fajnymi rowerami crossowymi, lecz w tej cenie nie będą miały osprzętu z wyższych grup.Ale to można sobie z czasem wymieniac.Ważne aby ramka była fajna i osprzęt przynajmniej ze średniej półki.Tu chyba przoduje Cube(chodzi o osprzęt).Najlepsza rama to chyba Scott. Najlepiej jak masz mozliwość to przymierz się do roweru w sklepie.
Fenthin Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Jeśli chodzi o Unibike którego wyżej wymieniłem, kształt ramy mnie odstrasza. Bo to damka. Męska wersja jest oznaczona jako GTS.
CzarekS92 Napisano 23 Lipca 2010 Autor Napisano 23 Lipca 2010 Czytałem opinie na temat(już bez pomyłki) Unibike. I muszę powiedzieć, że nadal nie wiem jak ten rower będzie sprawował się w lesie.
Piotr01 Napisano 23 Lipca 2010 Napisano 23 Lipca 2010 Miałem swego czasu podobny dylemat XC, czy cross ( w przeszłości miałem XC, więc wiem mam już jakieś tam wyobrażnie o specyfice MTB). Wybrałem rower crossowy i jestem super zadowolony. Zmieniłem przy zakupie tylko opony z rozmiaru 35 na 42 (Schwalbe Smart Sam) i jeżdżę wszędzie, szosa, las - pełna satysfakcja. Ten Unibike jest OK, ale wart uwagi jest również Romet. W podanym przez Ciebie przedziale cenownym, to optymalne propozycje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.