Skocz do zawartości

[rower] Cross/XC

CzarekS92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałby kupić rower. Liczę na waszą pomoc. :teehee:

Od razu zaznaczam, że jeśli chodzi o rowery to jestem zielony.

Postaram się jak najbardziej przybliżyć wam czego oczekuję.

A mianowicie:

-Rower ma spełniać swoje podstawowe funkcję.

Mieszkam na przedmieściach, chciałbym móc pojeździć po lesie, wybrać się do dziewczyny, do sklepu, pojechać nad wode z przyjaciółmi.

Nie planuję brać udziału w żadnym maratonie, ani spinać się po półkach skalnych.

-Przedział cenowy, 1300-1800zł

-Wolałbym rower nowy

-Wzrost 182cm

-Waga 75kg

-Nie mam problemów z kondycją

Jeśli chodzi o to jak sobie go wyobrażam po kilku godzinach na tym forum:

-Będzie to rower XC/Cross

-Amortyzator 70mm

-Kolo 26/28"(zależeć będzie to prawdopodobnie od typu roweru)

-Pozycja pochylona

Jak znajdę ciekawe oferty na pewno wrzucę.

Liczę na waszą pomoc, propozycję, jak i również na wyrażenie zdania na temat propozycji.

Napisano

Hmm w tej cenie polecam ci Krossy ponieważ dają ci full co można włożyć do roweru jeśli chodzi o osprzęt/cena, a mianowicie takie:

Kross A2 XT DISC [cena 1500zł]: http://allegro.pl/item1149744646_rower_mtb_kross_level_a2_deore_xt_okazja.html

Powinieneś znaleźć taniej ... sklepy- po negocjować ;]

Kross A4 XT: http://allegro.pl/item1144959809_kross_level_a4_deore_suntour_17_5_ostatnie_sztuki.html

I coś używanego: ROCKRIDER 8.1: http://allegro.pl/item1154314510_b_twin_rockrider_8_1.html

No chyba że masz jeszcze z czego odłożyć to dozbieraj i kup KROSS A6(zdecydowanie najlepszy z tych wszystkich, ale i droższy):

http://allegro.pl/item1146155436_kross_level_a6_full_shimano_lx_mega_wyprzedaz.html

To jest moja propozycja jeśli chodzi o rowery XC

pozdrawiam

Napisano

Chciałbym poznać waszą opinię na temat Kellysa. Nie znam się na osprzęcie, lecz dla mnie sprawia wrażenie najsolidniejszego z wyżej wymienionych.

Najbardziej mi przypadł do gustu jak do tej pory.

Napisano

W rowerze najważniejsza jest rama, poszczególne elementy osprzętu możesz sobie na przestrzeni 2-5 kolejnych sezonów wymieniać w zależności od ich stanu i Twojego zapotrzebowania.

Keli ja odradzam, ciągle gdzieś się słyszy że jest jakiś problem z ramą.

Unibike jak najbardziej to samo Cube Aim.

Możesz też zobaczyć co oferuje Kross i Mbike.

Napisano

Kolego do czego Ty chcesz uzywać tego roweru?.Rower typu cross a rower do XC to zupełnie inne pólki.Inne zastosowania,inne parametry-musisz się troche sprecyzować.Ty podajesz swoje typy,które są rowerami crossowymi a koledzy podrzucają Ci rowery powiedzmy typowo MTB, czyli na kólkach 26" -typowo do jazdy bardziej w terenie.Chyba ktos myli marke Kross z typem roweru cross.

Podaj w jakim terenie chcesz jeździć to będzie mozna bardziej ci pomóc.

Napisano

Kolego do czego Ty chcesz uzywać tego roweru?

Jak w pierwszym poście.

Co do sprecyzowania...

Nie potrzebuję MTB z tym się zgadzam.

Oczekuję propozycji dotyczących zarówno rowerów Cross jak i XC.

Waham się między tymi dwoma typami. Dostrzegam różnice między nimi. ;) Obecnie bliżej mi jest do typu Cross.

Po prostu sam do końca nie wiem czego chcę, dlatego staram się podejść trochę szerzej, żebym później nie miał czego żałować.

Jeśli chodzi o Unibike którego wyżej wymieniłem, kształt ramy mnie odstrasza.

Nie nastawiam się na rower typowo do jazdy w terenie, więcej propozycji z typu Cross bym prosił.

Napisano

Do twoich potrzeb według mnie zdecydowanie rower typu cross(nie XC- bo to sprzety do wyścigów a jak napisałeś nie masz zamiaru brać udziału w zawodach).

Z tych co widziałem,przymierzałem sie i fajnie wyglądały to polecam :

http://www.skiteam.pl/rower/Cube/ltd-cls-comp/

lub coś ze stajni Scotta,ale tu niestety za rower z w miarę dobrym osprzetem trzeba zapłacic koło 2100 PLn.Tyle kosztuje Sportster P4.

Napisano

Nie potrzebuję MTB z tym się zgadzam.

Oczekuję propozycji dotyczących zarówno rowerów Cross jak i XC.

Waham się między tymi dwoma typami. Dostrzegam różnice między nimi. :)

W jednym zdaniu piszesz, że nie potrzebujesz MTB, a w drugim piszesz, że jednak oczekujesz propozycji XC. Przeczysz sam sobie.

Tak celem wyjaśnienia: rower XC to rower MTB.

Napisano

Po prostu kojarzyłem rowery XC z lżejszymi do jazdy w terenie, natomiast MTB już z lepszym osprzętem przeznaczonym do jazdy typowo w teren.

Mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone. :thumbsup:

Przeglądając oferty rowerów, stwierdziłem, że na 100% będzie to typ Cross.

Nadal niestety nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało mnie.

Napisano

Nie wiem czego oczekujesz w tej cenie którą możesz przeznaczyc.Zarówno Scott,Cube czy Merida są bardzo fajnymi rowerami crossowymi, lecz w tej cenie nie będą miały osprzętu z wyższych grup.Ale to można sobie z czasem wymieniac.Ważne aby ramka była fajna i osprzęt przynajmniej ze średniej półki.Tu chyba przoduje Cube(chodzi o osprzęt).Najlepsza rama to chyba Scott.

Najlepiej jak masz mozliwość to przymierz się do roweru w sklepie.

Napisano

Miałem swego czasu podobny dylemat XC, czy cross ( w przeszłości miałem XC, więc wiem mam już jakieś tam wyobrażnie o specyfice MTB). Wybrałem rower crossowy i jestem super zadowolony. Zmieniłem przy zakupie tylko opony z rozmiaru 35 na 42 (Schwalbe Smart Sam) i jeżdżę wszędzie, szosa, las - pełna satysfakcja. Ten Unibike jest OK, ale wart uwagi jest również Romet. W podanym przez Ciebie przedziale cenownym, to optymalne propozycje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...