bros Napisano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Teoretycznie rzeczywiście mocniejszy strumień powietrza mógłby lepiej chłodzić tarczę. Warunkiem koniecznym do tego jest powolna wymiana powietrza w otoczeniu. Jadąc nawet 15km/h ciepło oddawane z tarczy nie jest w stanie w znaczący sposób ogrzać powietrza wokół niej. Zachodzi praktycznie całkowita wymiana powietrza otaczającego tarczę hamulcową. Jedynym plusem takiego rozwiązania jest minimalne obniżenie temperatury powietrza poprzez zwiększenie (znaczne) jego ciśnienia. Niestety tarcze nagrzewają się do ponad 200stopni. To czy będziemy je chłodzić powietrzem o temp 22 czy 20stopni robi niewielką różnicę. Nawet w motocyklach wyścigowych nie stosuje się takiego rozwiązania. Tunele powietrzne stosowane są jedynie w sporcie samochodowym z oczywistych względów - koło jest zabudowane i nie ma tak dobrej wentylacji. Przytoczone tutaj rozwiązanie Cube'a to pic na wodę. Musielibyśmy jechać naprawdę szybko (zapewne powyżej 40km/h), żeby taki profil był w stanie znacząco zwiększyć ciśnienie powietrza. A przecież przy szybkiej jeździe tarcze chłodzą się wystarczająco dobrze. Pomijając te wszystkie rozważania należy również pamiętać, że gorąca tarcza jest najczęściej pośrednią przyczyną spadku siły hamowania. Przyczyną bezpośrednią jest rozgrzanie płynu hamulcowego więc powinniśmy się zastanawiać jak odpowiednio schłodzić zacisk a nie samą tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 dajcie juz spokój z tymi nawiewkami bo to farmazon aż szczena opada. w F1 - tak, chłodzą aparacikami ale tam poza wielka technologią sa tez przerosty formy nad trescią: co wyścig to jakiś team 15 specjalistów koła nie potrafi przykręcić w rowerze ta nawiewka ma taki sam sens jak tzw. dyfuzor zwłaszcza w autach na rzepak i mocy 120 km, a coraz więcej ich jeździ. według fizyki downforce pozwoliłby tym klekotom jeździć po suficie i to przy 50 km/h. w rowerze przecież tarczówki sa w "otwartej kąpieli powietrznej" i mają wiaterka pod dostatkiem tak czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Lepiej uwierz. System nazywa się Active Brake Cooling. LINK To jest OWIEWKA? To jest wyprofilowany kawałek rury, który może i kieruje powietrze na tarcze - notabene ciekawe od jakiej prędkości to działa o ile w ogóle. Sam pomysł jest fajny i widać, że ktoś pomyslał Tarcza jest tak samo niezabudowana jak normalnie. Pomijając te wszystkie rozważania należy również pamiętać, że gorąca tarcza jest najczęściej pośrednią przyczyną spadku siły hamowania. Przyczyną bezpośrednią jest rozgrzanie płynu hamulcowego więc powinniśmy się zastanawiać jak odpowiednio schłodzić zacisk a nie samą tarczę. Bezpośrednia przyczyna spadku siły hamowania to jest temperatura, która wytwarza się pomiędzy klockiem a tarczą a kiedy tarcza nie jest w stanie jej oddać do otoczenia bo jej pojemność cieplna jest wykorzystana to wtedy nagrzewa płyn. Czy widziałes kiedykolwiek, poza F1, chłodzenie zacisku hamulcowego? Nie, bo każdy chce nie dopuścić do takiej sytuacji poprzez odpowiednio dobre wentylowanie tarczy-klocka a nie późniejszą walkę ze skutkami zjawiska. Tak jak pisałem wcześniej, wszelkie dziury, nacięcia etc. mają pomóc w pozbywaniu się poduszki gazowej pomiędzy klockami a tarczą. Jeżeli gotuje się płyn hamulcowy to znaczy ni mniej ni więcj tylko tyle, ze powinna była być założona wieksza tarcza albo mamy do czynienia z osobą, którą ciągle jeździ z rękami na hamulcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucifer Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Lucifer wiesz dlaczego takie owiewki występują w motorach ENDURO i to też nie zawsze? Bo motor jeżdzi DUŻO SZYBCIEJ niż rower a owiewka chroni tarczę przed uderzeniami. W ściagaczach gdzie prędkości a co za tym idzie hamowania są ultra intesywne tez nie ma takiego patentu bo nic nie chłodzi lepiej niż przepływ świezego powietrza. Zrób te owiewki, wynajmi tunel aerodynamiczny, zrób badania i sprzedawaj - być moze ktoś to kupi jak zatrudnisz kogoś od odpowiedniej jakości bełkotu marketingowego. Powiedz tylko jakiej innowacji użyjesz do dostarczenia większej ilości zimnego powietrza przy prędkości rzędu 5km/h niż swobodny przepływ powietrza. Owiewka skonstruowana po to żeby chronić tarczę to nie owiewka tylko osłona, a ja mam na myśli owiewkę zgarniającą powietrze z jakiejś powierzchni i przekierowującą je strumieniem na tarczę. Ale mniejsza. Myślałem, że rozmawiamy o ZJAZDACH, a nie o ZEJŚCIACH - w tym wypadku brałem pod uwagę średnią prędkość przynajmniej 25-30 km/h, a przy 30 km/h 80% oporów ruchu w rowerze to opory powietrza, co można z resztą łatwo sprawdzić, raz się prostując, a raz schylając. Każde przyśpieszenie procesu wymiany powietrza przy tarczy spowoduje przyśpieszenie jej oddawania ciepła do otoczenia. Nawet takie przy 10 km/h ;] Ale ok, to tylko sugestia, i to nie skierowana do krytykantów, tylko do autora postu. To, że ktoś nie ogarnia fizyki na tyle, żeby zrozumieć mój post, nie oznacza, że jest on nieprawdziwy. Oj, panowie, panowie. Owiewka na pewno trochę by pomogła (w końcu "nic nie chłodzi lepiej niż przepływ świeżego powietrza" ;]), a czy na tyle, żeby zażegnać problemu, zależy od wielu innych czynników (takich na przykład jak średnia prędkość na zjeździe), których mi niestety nie było dane poznać. Dlatego jeżeli chodzi o 5 km/h to sorry, I can't help ya. A teraz idę się uczyć na poprawkę z ustnego polskiego, może potem wyskoczę sobie na jakiś rowerek w przerwie, bynajmniej nie zjazdowo Mogę jeszcze ewentualnie zasugerować wydrążenie sieci malutkich kanalików w środku tarczy, zrobić przejście kanalika wejściowego i wyjściowego w środku piasty i po drugiej jej stronie w jakis sposób zrobić obracający się w taki sam sposób jak tarcza płaski zbiorniczek z płynem chłodniczym. Oooo tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 w sierpniowym MR jest. Przy tarczy jest dodatkowe żebro kierujące powietrze na tarcze. to kawałek radiatora dołączonego do spodu okładziny hamulcowej (nowe xtry), a nie nawiew na tarczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Owiewka skonstruowana po to żeby chronić tarczę to nie owiewka tylko osłona, a ja mam na myśli owiewkę zgarniającą powietrze z jakiejś powierzchni i przekierowującą je strumieniem na tarczę. Ale mniejsza. Myślałem, że rozmawiamy o ZJAZDACH, a nie o ZEJŚCIACH - w tym wypadku brałem pod uwagę średnią prędkość przynajmniej 25-30 km/h, a przy 30 km/h 80% oporów ruchu w rowerze to opory powietrza, co można z resztą łatwo sprawdzić, raz się prostując, a raz schylając. Każde przyśpieszenie procesu wymiany powietrza przy tarczy spowoduje przyśpieszenie jej oddawania ciepła do otoczenia. Nawet takie przy 10 km/h ;] Ale ok, to tylko sugestia, i to nie skierowana do krytykantów, tylko do autora postu. To, że ktoś nie ogarnia fizyki na tyle, żeby zrozumieć mój post, nie oznacza, że jest on nieprawdziwy. Oj, panowie, panowie. I tutaj widać roznice pomiędzy teorią a praktyką. Kiedy masz średnią prędkość na poziomie 25-30km/h to nie potrzeba żadnego dodatkowego chłodzenia tarczy bo samo powietrze rozwiązuje problem. Tarcza gotuje się w czasie bardzo wolnych, stromych i cięzkich technicznie zjazdów kiedy prędkością są niskie a hamulce pracują cały czas. Tak więc po kiego grzyba mi owiewka, która rzekomo dziala ale dopiero przy dużych predkościach? Tyle Twojej znajomości fizyki w rowerowaniu. Owiewka na pewno trochę by pomogła (w końcu "nic nie chłodzi lepiej niż przepływ świeżego powietrza" ;]), a czy na tyle, żeby zażegnać problemu, zależy od wielu innych czynników (takich na przykład jak średnia prędkość na zjeździe), których mi niestety nie było dane poznać. Dlatego jeżeli chodzi o 5 km/h to sorry, I can't help ya. Wyżej napisałem co o tym sądze. Dla mnie to kolejny bezsensowny kawałek plastiku, którego głowna funkcja sprowadza się do utrudnienia wyjmowania koła. [quote name='Lucifer' date='20 sierpień 2010 - 12:16 ' timestamp='1282299383' post='760347'A teraz idę się uczyć na poprawkę z ustnego polskiego, może potem wyskoczę sobie na jakiś rowerek w przerwie, bynajmniej nie zjazdowo Mogę jeszcze ewentualnie zasugerować wydrążenie sieci malutkich kanalików w środku tarczy, zrobić przejście kanalika wejściowego i wyjściowego w środku piasty i po drugiej jej stronie w jakis sposób zrobić obracający się w taki sam sposób jak tarcza płaski zbiorniczek z płynem chłodniczym. Oooo tak. Ucz się lepiej do tej poprawki a nie wymyślaj dziwnych wynalazków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 to kawałek radiatora dołączonego do spodu okładziny hamulcowej (nowe xtry), a nie nawiew na tarczę Radiator radiatorem, ale spójrz na widełki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 To całe kierowanie strumienia powietrza to nie jest przypadkiem na zacisk - żeby zmniejszyć jego temperaturę, a nie tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 To całe kierowanie strumienia powietrza to nie jest przypadkiem na zacisk - żeby zmniejszyć jego temperaturę, a nie tarczy? Jak dla mnie jest to radiator na zacisk, i z tarczą ma tyle wspólnego co nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Jak dla mnie jest to radiator na zacisk, i z tarczą ma tyle wspólnego co nic. To jest zdjęcie z MR? Patrzyłem na stronę shimano, na wersje xtra 2011 i nic nie moge się dopatrzeć Poratuje ktoś linkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 Link Dzięki! Ciekawe jestem co skłoniło ich do tego zabiegu: czy ciągła walka z wagą czyli zmniejszanie objętości wszystkiego, w tym płynu hamulcowego, nie doprowadziło do sytuacji gdzie system się zbyt łatwo przegrzewał. Niestety na zdjęciu nie widać czy radiator dotyka to podstawy klocka czy on po prostu ma zbierać ciepło, którego nie "wchłoną" ceramiczne tłoczki. Jestem ciekawe kiedy będzie można to wziąć do łapy a tak na szybko to uwaza, ze okolice klocków hamulcowych to swietne miejsce na radiator który idealnie będzie trzymał błoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 W modelu na 2012 zamontują pewnie heat pipes połączone z pasywnym systemem chłodzenia a na 2013 dodadzą wiatraczek elektryczny Jak dla mnie sztuka dla sztuki, pewnie ktoś to kupi i odczuje ogromną różnicę...głównie psychologiczną. Nie widziałem czegoś takiego w hamulcach motocyklowych czy samochodowych, gdzie przecież są wyższe temperatury a prędkości w mieście też nie służą dobremu chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 owiewek cd... rozwiązaniem jest chłodziwo płynne a nie lotne. Wczoraj gdy hamulce mi sie zagrzały i zaczęły piszczeć na górze - pomyślałem "Polać je cieczą" wspominając ostatni deszcz jako remedium na bolączki niedotartego Avida . "skąd tu wziąć deszcz?" - ta myśl pojawiła się po chwili Stanąłem i schłodziłem zacisk złotym deszczem co doskonale wpłynęło na jego formę i skuteczność hamowania. Wniosek: Zamiast technologii F1 lepiej zaprząc technologię cedzenia kartofli Jak kto wprawiony w piciu z bidona przez rurkę nie powinien miec kłopotu z transferem technologi w okolice nogawki i prącia. Pomysłowy Dobromir który to uczyni będzie mógł gnać naprawdę szybko a w chwilach gdy wiatr padający na oczęta przy 80km/h spowoduje parcie na pęcherz - hamulce otrzymają zbawienną ulgę od temperatury i cały świat bedzie ogólnie lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 W modelu na 2012 zamontują pewnie heat pipes połączone z pasywnym systemem chłodzenia a na 2013 dodadzą wiatraczek elektryczny Jak dla mnie sztuka dla sztuki, pewnie ktoś to kupi i odczuje ogromną różnicę...głównie psychologiczną. Nie widziałem czegoś takiego w hamulcach motocyklowych czy samochodowych, gdzie przecież są wyższe temperatury a prędkości w mieście też nie służą dobremu chłodzeniu. Marketingowy bełkot zrobi swoje a ludzie to łykną jak zwykle. Znacznie bardziej podoba mi się patent z avidów gdzie tłoczki są tak zrobione zeby przeływało tam powietrze. Z przyjemnością pomacam ten radiator na zacisku co by poczuć tę rowolucję :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 rozwiązaniem jest chłodziwo płynne a nie lotne. Wczoraj gdy hamulce mi sie zagrzały i zaczęły piszczeć na górze - pomyślałem "Polać je cieczą" wspominając ostatni deszcz jako remedium na bolączki niedotartego Avida . Gratuluję pomyślunku Czasami myślę, że producenci powinni brać przykład z rynku amerykańskiego i zrobić kilkunastostronicową instrukcję czego nie robić z hamulcami, bo głupota ludzka jednak nie zna granic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Gratuluję pomyślunku Czasami myślę, że producenci powinni brać przykład z rynku amerykańskiego i zrobić kilkunastostronicową instrukcję czego nie robić z hamulcami, bo głupota ludzka jednak nie zna granic. Och, bez przesady - bądźmy wyrozumiali. Jak ma ochotę uraczyć swój rower złotym deszczem to proszę bardzo byleby nie wykonywał z nim innych czynności publicznie bo to już by było niesmaczne :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawior Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Co do tego patentu w Cube'ach t jest to zwykłe wzmocnienie. Stosuje je się w ramach do cięższych zastosowań. Ktoś to wyprofilował i podpisał z błędem pisze się "active brake cooling". Tak na marginesie jest to rama do XC (Elite Super HPC) ale z carbonu więc obecność wzmocnienia jest uzasadniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Hahah, faktycznie . Mam nadzieję, że poprawią napis przed wprowadzeniem ram do sprzedaży. Czy to tylko zwykłe, lecz wyprofilowane i nazwane wzmocnienie, czy faktycznie stworzono to w celu schłodzenia tarczy? Nie ważne, ważne że w katalogu ładniej wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Siedlisko spamu. Popierdywanie o niczym. Zamiast jeździć to dorośli ludzie piszą takie pierdoły. Wymień tarcze, hamulce a nic nie będzie piszczało, grzało, pierdziało etc itp itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
descanting Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Siedlisko spamu. Popierdywanie o niczym. Zamiast jeździć to dorośli ludzie piszą takie pierdoły. Wymień tarcze, hamulce a nic nie będzie piszczało, grzało, pierdziało etc itp itd.. właśnie kolego stricte spamujesz utyskując na spam.Zapraszam do fabrycznie nowego zestawu BB7 więc zgodnego z Twoją poradą. Niechcący założyłem osobny spamowy wątek bo wszystko piszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Wiadomość wygenerowana automatycznie Ten temat został zamknięty przez moderatora/administratora. Powód: wystarczy pisania o głupotach Jeżeli nie zgadasz się z zamknięciem tego tematu, prosimy użyć przycisku RAPORT dla tego tematu. Ekipa moderująca rozważy Twoją propozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.