Skocz do zawartości

[Pompka] dwufunkcyjna

Bagheera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdzieś się kiedyś na to natknąłem i teraz nie mogę sobie przypomnieć, a chciałbym coś takiego ( chyba mi się to nie przyśniło) :)

A mianowicie chodzi mi o pompeczkę która ma opcję pompowania amorów i kół ( coś się przestawia i wtłacza większą objętość)

Ktoś się z czymś takim spotkał? Gdzie szukać?

Czy może faktycznie miałem jakiś sen :)

Napisano

Co jest niedobre (niestety nie mogę wstawić odnośnika do strony) :

Opis:

- Materiał: Aluminium, wstawki z tworzywa sztucznego

- Manometr wyskalowany do 300[psi] / 20[bar]

- Wężyk na zawór Presta i Schrader

- Przełącznik wysokie ciśnienie/wysoka objętość

- Uchwyt na ramę (można zabrać w podróż)

- Waga: 202g

Wrażenia użytkownika:

Pompka na oko wydaje się być dosyć delikatna, plastikowe wstawki potęgują to wrażenie.

Niewielki manometr jest dostatecznie czytelny w zakresie 4-20[bar], poniżej nie ma możliwości dokładnie odczytać wskazania, ale nie jest to wadą podczas pompowania amortyzatora.

Regulacja wysokie ciśnienie/objętość działa poprawnie, lecz pokrętło z tworzywa nie daje odczucia solidności. Przy ustawieniu "wysoka objętość" pokrętło jest lekko uniesione w stosunku do rękojeści, a małe rozmiary pompki zmuszają do opierania o niego nadgarstka. Podczas pompowania widać odkształcanie się tej części i mam pewne obawy co do jej trwałości.

Pompowanie amortyzatora nie sprawia trudności, napompowanie RS Tory od zera do 150[psi] wymaga kilkunastu ruchów. Podczas odkręcania końcówki sporo powietrza wydostaje się na zewnątrz, robiąc to ostrożnie tracimy około 10-15[psi].

Pompowanie kół to już dłuższa czynność, potrzebna jest duża ilość powtórzeń, natomiast szczelność w tym przypadku jest wzorowa.

Cena: około 80zł

Plusy:

- Cena

- Aluminiowa obudowa

- Zawór Presta + Schrader

Minusy:

- Delikatność

- Mały manometr

- Spore straty ciśnienia podczas odkręcania zaworu

Napisano

A czy są jakieś przeciwwskazania, aby pompką typowo do amora pompować koła? Wolę zapytać, zanim sam się przekonam ;)

Napisano

Jak dla mnie przeciwwskazaniem do kupowania takiej pompki jest wężyk. Jeśli wozisz pompkę na ramie (co ogólnie polecam i praktykuję) to prędzej czy później wyskoczy z tego uchwytu i będzie się majtał w najmniej odpowiednim momencie.

Poza tym, o ile zawory w amortyzatorach są zazwyczaj dobrze wykonane i rzadko używane, to dętki trafiają się różne. W mojej pompce doceniam możliwość dopchnięcia jej ręką do zaworu.

No i może jestem staromodny, ale chyba wygodniej się pompuje ściskając kciukiem oponę, żeby wyczuć ciśnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...