Skocz do zawartości

[opony] szosa na 26 cali - pytanie

luk85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przerabiam starego górala na miejsko-szosowego przecinaka i jak wiadomo, podstawowym elementem takiej przemiany są cienkie slicki. Ostatecznie wybrałem opony Author Slick o rozmiarze 1,50. taki powiedzmy podstawowy model, bo przeróbka ma iść po w miarę najniższych kosztach. Wcześniej jednak upatrzyłem sobie Maxxisy o rozmiarze 1,25 ale w innym sklepie sprzedawca zniechęcił mnie do tego zakupu, mówiąc że niekoniecznie wejdzie mi to na felgę, a nawet jakby weszło, może to być ryzykowne. Przemyślałem to sobie i stwierdziłem, że 1,50 będzie rozsądnym i mniej radykalnym wyborem, jednak zastanawia mnie, czy aby na pewno jest tak, że taka cienka opona nie wejdzie na standardową obręcz MTB? W jeszcze innym sklepie koleś mówił, że jak chcę to mi sprowadzi opony 1,1...

Napisano

Ja mam slicki IRC Smoothie 26x1.25 i jakoś nie mam problemów z tym że opony nie chcą siedzieć na obręczy.

Owszem, jak masz dość szeroki rozstaw ścianek obręczy to może być problem. Najlepiej będzie jak sprawdzisz, a okazję masz :)

Napisano

Z ciekawych opon mogę polecić Michelin XCR Road - 1,4" 320-330g sztuka, twarda mieszanka, totalny slick :)

Tylko na mokrym nosi bardziej niż to ustawa przewiduje :)

Napisano

No tak, te Micheliny oglądałem, ale nie chciałem opon bez bieżnika... szczególnie po tym jak mnie ostatnio zaskoczyła ulewa. Ja od zawsze jeżdżę na góralu i nigdy nie miałem tak wąskich opon, w związku z czym boję się, że wybiję sobie zęby nawet na tych 1,50, które już kupiłem :) Ja się nie pieprzę z torami tramwajowymi i innymi szczelinami w jezdni, a teraz chyba będę musiał zacząć... nieważne - chodziło mi raczej o to, czy faktycznie tak wąskie opony to ryzyko. Słyszałem, że tolerują je tylko bardzo drogie obręcze... A te Maxxisy naprawdę mi się podobały;] Mogłem wpierw zapytać a później kupić, ale z ocen i postów na tym forum wynika, że Author Slick to też niezłe opony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...