luk85 Napisano 19 Lipca 2010 Napisano 19 Lipca 2010 Witam Przerabiam starego górala na miejsko-szosowego przecinaka i jak wiadomo, podstawowym elementem takiej przemiany są cienkie slicki. Ostatecznie wybrałem opony Author Slick o rozmiarze 1,50. taki powiedzmy podstawowy model, bo przeróbka ma iść po w miarę najniższych kosztach. Wcześniej jednak upatrzyłem sobie Maxxisy o rozmiarze 1,25 ale w innym sklepie sprzedawca zniechęcił mnie do tego zakupu, mówiąc że niekoniecznie wejdzie mi to na felgę, a nawet jakby weszło, może to być ryzykowne. Przemyślałem to sobie i stwierdziłem, że 1,50 będzie rozsądnym i mniej radykalnym wyborem, jednak zastanawia mnie, czy aby na pewno jest tak, że taka cienka opona nie wejdzie na standardową obręcz MTB? W jeszcze innym sklepie koleś mówił, że jak chcę to mi sprowadzi opony 1,1...
Zidentyfikowany Napisano 19 Lipca 2010 Napisano 19 Lipca 2010 Ja mam slicki IRC Smoothie 26x1.25 i jakoś nie mam problemów z tym że opony nie chcą siedzieć na obręczy. Owszem, jak masz dość szeroki rozstaw ścianek obręczy to może być problem. Najlepiej będzie jak sprawdzisz, a okazję masz
DominikM Napisano 19 Lipca 2010 Napisano 19 Lipca 2010 Z ciekawych opon mogę polecić Michelin XCR Road - 1,4" 320-330g sztuka, twarda mieszanka, totalny slick Tylko na mokrym nosi bardziej niż to ustawa przewiduje
luk85 Napisano 19 Lipca 2010 Autor Napisano 19 Lipca 2010 No tak, te Micheliny oglądałem, ale nie chciałem opon bez bieżnika... szczególnie po tym jak mnie ostatnio zaskoczyła ulewa. Ja od zawsze jeżdżę na góralu i nigdy nie miałem tak wąskich opon, w związku z czym boję się, że wybiję sobie zęby nawet na tych 1,50, które już kupiłem Ja się nie pieprzę z torami tramwajowymi i innymi szczelinami w jezdni, a teraz chyba będę musiał zacząć... nieważne - chodziło mi raczej o to, czy faktycznie tak wąskie opony to ryzyko. Słyszałem, że tolerują je tylko bardzo drogie obręcze... A te Maxxisy naprawdę mi się podobały;] Mogłem wpierw zapytać a później kupić, ale z ocen i postów na tym forum wynika, że Author Slick to też niezłe opony.
Zidentyfikowany Napisano 19 Lipca 2010 Napisano 19 Lipca 2010 No na torach uwaga, lubi rzucić przednim kołem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.