Skocz do zawartości

[rower] cross

michaello_89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Noszę się z zamiarem kupna dwóch kółek. Padło na cross'a - ileż można XC gonić kumpli po betonie;)Do wydania max 4k chociaż i 4,5k był bym w stanie skombinować i ani grosza więcej.. Na oku mam Wheeler Cross 6.6.

Czy może ktoś powiedzieć coś na temat osprzętu a także zaproponować jakąś alternatywę, jeżeli taka jest? Chcę wybrać jak najlepiej. Rozważałem Cube Cross jednak odradzono mi z powodu ramy (wheeler niby lepsza). Zaproponowano mi Cross Zethos (ponoć tarcze w cross'ie to zbędny wydatek). O osprzęcie słyszałem już tyle "racji" że zgupiałem a nie miałem okazji testowania.

Byłbym bardzo wdzięczny za opinie i z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Właśnie, mtb;) Nie powiem, cudo. Zresztą cholernie mi się podoba. Ale co z tego jak już od dobrego roku więcej czasu spędzam na asfalcie i całodniowe wypady nie są mi obce. Jak struś pędziwiatr muszę przebierać nóżkami;)

Co do aviona - miałem nadzieję, że go ktoś zaproponuje;D Ale co z tym nieszczęsnym RST? Do mojego w Basicu nawet nie porównuję, bo już dawno pojęcie regulacji w jego przypadku jest nieznane.

Co do gianta: Magurek 11'tek nie chcę - będzie lipa z regulacją jak już klocki się zetrą.

Scotta troche trza by było stuningować myślę:)

O Unibike'u cholera wie co myśleć - jedni chwalą, drudzy psioczą na ramy, że niby rozbieżności z geometrią w tych samych modelach. A ja nie jeździłem, nie sprawdzałem, ięc nie wiem...

Szukam, szukam i się okaże że Avion, albo sam będę kompletował.

Napisano

Rozmawiałem z człowiekiem, który ma takiego Aviona już rok czasu i złego słowa na niego nie powiedział. Mówił, że rama jest OK, a ma porównanie, bo posiada też jakiegoś (nie pamiętam modelu) porządnego Speca MTB na ramie alu. Z amortyzatora też był zadowolony. Również w sieci spotkałem się z paroma pozytywnymi opiniami o tym amortyzatorze, więc chyba nie jest źle.

Na Twoim miejscu przymierzyłbym się własnie do Aviona i do tego Wheelera, bo to też fajny cross z bardzo ładną ramą. Nie podoba mi się w nim jedynie ta duża baza kół.

Napisano

I chyba tak zrobię :) A mógłbyś mi rzucić linka z geometrią tego wheelera? Mi na oko się wydaje, że baza kół będzie prawie jak i w Avionie... Chociaż na oko to chłop w szpitalu i prawie robi wielką różnicę:) Chyba, że chodzi o to jak rozstawione są szprychy?

Powiem szczerze że Wheeler'ek robi wrażenie na foto. Tylko właśnie te tarcze nieszczęsne... Chociaż niby fajna sprawa.

Napisano

Co anglojezyczna strona, to anglojezyczna - syćko jest;) Teraz nie chce mi sie porownywac, czas na sen. A w czym w krosie przeszkadza troche wieksza baza? Bedzie troche mniej zwrotniejszy na pewno. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

Napisano

Bedzie troche mniej zwrotniejszy na pewno. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

Dokładnie. Z jednej strony będzie trochę mniej zwrotny, ale z drugiej strony będzie stabilny / ,,spokojny'' podczas jazdy na wprost. Jeden woli to pierwsze, drugi to drugie, a trzeci w ogóle może nie zauważyć różnicy. Dlatego właśnie najlepiej się samemu przejechać.

Co do Definita to również zgadzam się, że to fajny cross. Poza tym można jeszcze wyłowić sztukę z 2009 roku w korzystnej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...