Skocz do zawartości

[prądnica w piaście] montaż czy kupno calego koła?

piektom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam dwuletniego Krossa Level A2 - po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowany jestem na prądnicę w piaście koła. I stąd moje pytanie: Czy wymaga to zakupu kompletnego koła z prądnicą? czy można też kupic sama piastę i zamontować w istniejącym kole - ale co np z długością szprych? Acha, mam hamulce tarczowe.

Gdzie w Wa-wie lub okolicach można kupić kompletne koło, ew jaki dobry serwis polecacie do montażu prądnicy w piaście?

z góry dziekuję

pozdrawiam

Tomek

Napisano

Samą piastę z prądnicą da się zamontować do istniejącego koła, może to jednak wiązać się z koniecznością doboru i wymiany szprych, wtedy zostaje tylko stara obręcz

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, prądnicy nie montuje się w piascie tylko kupuje piastę z zamontowaną już prądnicą. Przed chwilą patrzyłem np Novatec ma taką piastę w swojej ofercie na łozyskach maszynowych za 104 zł

Te piasty z reguły mają wysokie kołnierze, więc trzeba wymienić szprychy

Napisano

Witam dołączam się do pytania choć po części sam sobie już odpowiedziałem przeglądając allegro. Kół 26cali z prądnicą/dynamem w piaście jest bardzo mało (ja znalazłem 1). Pozostaje chyba zaplatanie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wymieniłem ;):-)

Zdecydowałem się jednak na zakup prądnicy w piaście i montaż w kole (oczywiście zaplecenie nowych - krótszych(!) szprych na serwisie). Oczywiście, mozna kupić za stosunkowo nieduże pieniądze gotowe koła z prądnicą w piaście. Ale jak już masz np hamulce tarczowe, to tak łatwo nie jest. W każdym razie ja nic nie znalazlem. Zatem została mi droższa, nie ma co kryć, opcja - zakup prądnicy (dostosowanej do hamulca tarczowego) i oczywiście przeplecenie nowych (krótszych) szprych.

Trochę zabawy zajęło mi zmontowanie prostownika/ładowarki do telefonu z GPS. Ale w końcu udało się, znlazłem odpowiedni układ elektroniczny, polutowałem to i owo :(;-) Wczoraj wieczorem zrobiłem krótki test - ładowanie Omni II z 3,7'' wyświetlaczem mam juz przy ok 5-5,5 km/h ;):-)

Przy okazji: sprawdziłem dokładność obliczania dystansu Sigmy z odczytem GPS. Na odcinku 1 km (wg GPS) Sigma wskazywała 1,01 km :woot::-) Co uważam za wynik (dla rowerowego komputerka oczywiscie) za wręcz znakomity! Warto było kiedyś pieczołowicie odmierzać obwód koła na ulicy ;)

Oczywiscie, dalsze testy bedą trwały ;);-)

pozdrawiam

Tomek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...