piektom Napisano 19 Lipca 2010 Napisano 19 Lipca 2010 Witam, posiadam dwuletniego Krossa Level A2 - po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowany jestem na prądnicę w piaście koła. I stąd moje pytanie: Czy wymaga to zakupu kompletnego koła z prądnicą? czy można też kupic sama piastę i zamontować w istniejącym kole - ale co np z długością szprych? Acha, mam hamulce tarczowe. Gdzie w Wa-wie lub okolicach można kupić kompletne koło, ew jaki dobry serwis polecacie do montażu prądnicy w piaście? z góry dziekuję pozdrawiam Tomek
Daro73 Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Samą piastę z prądnicą da się zamontować do istniejącego koła, może to jednak wiązać się z koniecznością doboru i wymiany szprych, wtedy zostaje tylko stara obręcz Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, prądnicy nie montuje się w piascie tylko kupuje piastę z zamontowaną już prądnicą. Przed chwilą patrzyłem np Novatec ma taką piastę w swojej ofercie na łozyskach maszynowych za 104 zł Te piasty z reguły mają wysokie kołnierze, więc trzeba wymienić szprychy
kenjisan Napisano 22 Lipca 2010 Napisano 22 Lipca 2010 Witam dołączam się do pytania choć po części sam sobie już odpowiedziałem przeglądając allegro. Kół 26cali z prądnicą/dynamem w piaście jest bardzo mało (ja znalazłem 1). Pozostaje chyba zaplatanie.
piektom Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Napisano 3 Sierpnia 2010 Wymieniłem :-) Zdecydowałem się jednak na zakup prądnicy w piaście i montaż w kole (oczywiście zaplecenie nowych - krótszych(!) szprych na serwisie). Oczywiście, mozna kupić za stosunkowo nieduże pieniądze gotowe koła z prądnicą w piaście. Ale jak już masz np hamulce tarczowe, to tak łatwo nie jest. W każdym razie ja nic nie znalazlem. Zatem została mi droższa, nie ma co kryć, opcja - zakup prądnicy (dostosowanej do hamulca tarczowego) i oczywiście przeplecenie nowych (krótszych) szprych. Trochę zabawy zajęło mi zmontowanie prostownika/ładowarki do telefonu z GPS. Ale w końcu udało się, znlazłem odpowiedni układ elektroniczny, polutowałem to i owo ;-) Wczoraj wieczorem zrobiłem krótki test - ładowanie Omni II z 3,7'' wyświetlaczem mam juz przy ok 5-5,5 km/h :-) Przy okazji: sprawdziłem dokładność obliczania dystansu Sigmy z odczytem GPS. Na odcinku 1 km (wg GPS) Sigma wskazywała 1,01 km :-) Co uważam za wynik (dla rowerowego komputerka oczywiscie) za wręcz znakomity! Warto było kiedyś pieczołowicie odmierzać obwód koła na ulicy Oczywiscie, dalsze testy bedą trwały ;-) pozdrawiam Tomek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.