Skocz do zawartości

[rower] identyfikacja i modernizacja

autobus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dostałem od starszego brata rower kiedyś on na nim jeździł i potem tak stał w komórce i przy porządkach zyskałem rower hehe. Niektóre części w nim udało mi się z identyfikować ale są takie co nie mam pojęcia z jakiej firmy albo jaki model jest tych części. Chciałbym go też zmodernizować a bardziej powymieniać osprzęt w nim mianowicie: hamulce, kasetę, klamkomanetki, przerzutkę tył i przód, korbę oraz łańcuch a w późniejszym czasie siodełko oraz pedały. Chce się dopytać czy to wszystko będzie współpracować ze sobą mianowicie to co chce dokupić:

- hamulce: Avid Single Digit 5

- kaseta: Shimano Altus CS-HG30 7 speed

- klamkomanetki: Shimano Altus ST-EF50

- przerzutka przód: Shimano Altus FD-M311

- przerzutka tył: Shimano Altus M310

- korba: Shimano Altus FC-M311

- łańcuch: Shimano Deore CN-HG50

To co udało mi się zidentyfikować w tym rowerze to:

- Amortyzator: Rockshox (ale nie wiem jaki model)

- Hamulec przód: Avid (nie wiem jaki model)

- Kierownica: Tioga Taskforce

- Klamkomanetki: Shimano Altus ST-EF28

- Koło przód i tył: obręcz Alex Rims DM24 26" piasty Ritchey (ale nie wiem jaki model)

- Korba: Shimano Altus FC-CT92

- Łańcuch: Sram PC-46

- Mostek: Tioga (ale nie wiem jaki model)

- Opona przód i tył: Tioga 26x2.10 (nie wiem jaki model)

- Przerzutka przód: Shimano Deore LX FD-M570

- Przerzutka tył: Shimano A RD-MC16

- Siodełko: Bassano ( ale nie wiem jaki model)

- Sztyca: Kalloy

Byłbym wdzięczny aby ktoś pomógł mi z identyfikacją widelca jaki to model i ramy poniżej zamieszczam szereg zdjęć. Ten rower jest lekki bo waży 13.5kg aż się zdziwiłem jak go pierwszy raz podniosłem tak że rama jest aluminiowa.

hpim1123.th.jpghpim1124.th.jpghpim1125.th.jpghpim1126.th.jpghpim1127.th.jpghpim1132.th.jpghpim1135.th.jpghpim1136.th.jpghpim1139.th.jpghpim1141.th.jpghpim1142.th.jpghpim1143.th.jpghpim1144.th.jpghpim1145.th.jpghpim1146.th.jpghpim1148.th.jpghpim1150.th.jpg

• Mod Team
Napisano

Dlaczego chcesz wymieniać części, te o których napisałeś? Te co są teraz obecnie są zepsute? Bo jeśli nie taka wymiana nie ma sensu, bo sporo rzeczy chcesz wymienić na gorsze (np. Przednia przerzutka; LX na Altusa).

Poza tym grupa Altus moze i będzie dobra, ale jeśli będziesz jeździł sobie po mieście i mało wymagającym terenie, jak chcesz się pobawić w lesie to radzę brać części z grup od Alivio wzwyż.

Acha, to że bie3gi nie wchodzą dobrze może być winą linek i pancerzy, więc wymień je zanim pomyślisz o nowych przerzutkach.

Napisano

Hm pomyślałem że są stare i pora by było je wymienić. Biegi wchodzą bardzo dobrze jeśli chodzi o linki czy pancerze to są w bardzo dobrym stanie przynajmniej wizualnym ale biegi wchodzą dobrze oraz łańcuch nie przeskakuje. Jeśli chodzi o kamulce to też są dobre bo hamują tak samo bardzo dobrze. Może tak napisze co proponowali byście wymienić może na lepszy model w tym rowerze. Gdzie będę jeździł tym rowerem to głównie las (teren).

• Mod Team
Napisano

Ja bym na początek wymienił korbę na co najmniej nowe Alivio na octalink, a najlepiej na nową Deorkę. Potem koła na jakieś lepsze, polecam obręcze Mavica, piasty najlepiej na maszynach, np. Novatec, już z mocowaniem na tarcze, bo hamulce tarczowe to by była trzecia rzecz do wymiany. Przy okazji wymiany kół by trzeba było kasetę nową bo stara nie przypasuje, a więc i łańcuch i manetki. Trochę grosza na to będzie trzeba, ale lepiej kupić jedną część na miesiąc - dwa aby w końcu złożyć fajny rowerek niż nakupić tanie części z niższych grup które raczej za dobrze nie będą się sprawować.

Wymiana części "bo są stare" to nie najlepszy pomysł, nowsze części są wprawdzie ładniejsze, ale jakością znacznie ustępują tym starszym.

Napisano

Hmm jeśli masz zamiar śmigać po terenie że błoto woda i w ogóle proponuje ci hamulce hydrauliczne oraz zmianę pedałów ; ]

Napisano

Jeśli chodzi o korbę to myślę nad Shimano FC-M442 Octalink tylko jaki suport kupić do tej korby i aby pasował do mojej ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...