Skocz do zawartości

[składanie] FR enduro

RastaPastor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich forumowiczów.

jak na moich wczesniejszych postach pisałem o moim złamanym nadgarstku po miesiacach rechabilitacji nadszedł ten dzień w którym dostałem odszkodowanie.

tak dostałem po 2 krotnym odwoływaniu się dostałem 3000 zł i myślałem nad modyfikacjami newralgicznych punktów mojego roweru.

CO MAM:

Rama: Kross sign 17''

Amortyzator: SR suntour Duro 130mm

koła:

obręcze mavic d 3.1 (wersja tubeless ex 729)

przednia piasta: DABOMB headspin

tylnia piasta: ns coaster

mostek: Bop wallride

Stery:octane one warp 1

pedały: Fishbone

korba: truvativ hussefelt DH

suport : howitzer XR

hamulce: tylko tylni avid juicy 5 185mm

kierownica NS bad mama 710mm

singlespeed

SZtyca BBB

zacisk ZOOM :(

Siodło WTB jaxon

CO KUPIŁEM Z OSZCZĘDNOŚCI:

Kaseta sram PG-830

Łańcuch Sram pc-830

manetka sram sx-4

przerzutka tylnia Sram x-5

Napinacz łancucha truvativ boxguide TEAM

Blat dartmoor Sting(ruźowy:D)

śruby do przykręcenia blatu token niebieskie

CO KUPIE Z ODSZKODOWANIA:

RAMA:ZUMBI VOODOO (ok.800zł)

AMORTYZATOR : ROCK SHOX DOMAIN 302 U-turn (ok.1500zł)

Hamulec tylni Avid CODE 5(ok 550zł)

STERY: FSA THE PIG DH PRO(ok.110zł)

w tym wypadku pozostałe elementy sprzedał bym czyli ramę kross sign z sterami za jakieś 300zł duro za 150zł i w tym wypadku wystarczyło by na piastę przednia hope pro II (ok 300zł) i pedały PRODIGY tinkie winkie(ok.180zł).ramę bym wziął 16" avid'a juicy 5'tke w tym wypadku dał bym na przód a code 5-tke na tył z tarczą 203mm.

Co myślicie na temat tego zestawienia.Jeżeli macie jakieś inne propozycje to piszcie.

pozdrawiam i niecierpliwie czekam na posty

Napisano

Hmmm co do planów na przyszłość to mam dla ciebie inne całkiem .

1.Rama : Zumbi to zło ! Nie polecam tego szajsu . Zobacz Norco Rampage

2.Amorek : 66 rc2x bo Domain 302 lubi się sypnąć a rc2x to klasa sama w sobie .

3.Jak hamulce to tylko Shimano Saint 810 .

4.Stery : Hmmmmm http://allegro.pl/item1141265267_nowe_stery_aerozine_titanium_hx1_2_100g_fr_dh_xc.html

Dlaczego tak ? A bo tak jest lżej i mocniej i na pewno pewniej .

Napisano

Tak dokładnie tak .

Dlaczego nie Zumbi ? Bo :http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=58617 , na własne oczy widziałem pęknięte po środku wahacza f-44 .... a kolega w voodoo ma niedokończoną ramę bo nie może wyjąć sztycy przez wadę fabryczna ... Zumbi odradzam !

Dlaczego nie stery FSA pig DH ? Bo te stery ważą tyle 2 razy tyle co lekkie stery , które są tak samo wytrzymałe . Rowerek trzeba Ci lekki .

Kup Sainta , ta sama cena . Mój ma sezon , 0 wad , 0 wkładu finansowego , 0 serwisu bo po co ? - skoro chodzi tak samo jak za nowości . Hebel na dodatek mocniejszy i ma większa modulację , nie da rady go zagotować .

Myślę że wytłumaczone wszystko .

Napisano

Ok Czyli z tego co napisaliscie to wychodzi na to, że chyba przeskoczę na tak polecane marzocchi i wybiorę model 66RCV 2009r.

co do ramy to jednak nie mam pomysłu ale wiem na pewno , że bedzie to HT.moja decyzja też do avida code 5 sie nie zmieni , ponieważ mam uraz do shimano , dlatego że miałem wcześniej shimano xt i mi się rozlał a z avidem nie miałem problemów.Z tego co napisaliscie to o piascie i o sterach nic nie piszecie , czyli sadze ze to dobry wybór.hope pro II i prodigy tinkie winkie sa w porzadku.czyli tak:

marzocchi 66RCV 1600zł

Hope pro II przód 200zł

prodigy tinkie winkie 180zł

Stery stery Aerozine Titanium HX1.2 160zł

Hamulec avid code 5 ok.550zł

razem 2690

jak sprzedał bym signa i duro to bym miał jakieś 500zł.

czyli na ramę pozostaje mi jakieś 810zł

no jakby to zaokraglic to powiedzmy ze na rame mam jakies 1000zł

PROSZE O PROPOZYCJE

pozdrawiam

w sumie to juz mam kilka propozycji apropo ram:

Specialized p.2 lub p.3

a moze macie jakies pomysły z iron horse albo poisonem?

pozdrawiam

albo banshee scirocco

Napisano

66 RCV beznadziejne są bo mocno mulą , ogólnie nowe marzochhi od 2008 do 2009 włącznie ( nie 2010 ) to badziew .Słaba praca , ogromna awaryjność http://www.pinkbike.com/photo/2575269/ :) oraz oryginalnie mocno twarde sprężyny .

Jak chcesz amor do FR to tylko MARZOCCHI 66 RC2X 2006-2007 170mm-180mm lub Rock Shox Totem Coil / Air 2008-2009 i innych nie widzę w tej cenie .

Kupowanie Code 5 to ogromny błąd , klamka się szybko luzuje , cieknie z tłoków . Shimano Saint to nie XT , przystosowany jest do katowania . U mnie przez rok nic się nie stało , absolutnie nic . Pozatym oba hamulce kosztują tyle samo a Shimano ma dużo większą modulację oraz siłę ( jeździłem na obu hamulcach , z tarczą 203mm ) . Saint bije nawet na głowę CODE ( te lepsze ) w modulacji . Saint ma wszystkie regulację ( odległość klamki , oraz skok klamki ) dodatkowo masz w nim 4 tłoki oraz duża powierzchnie klocków .

Pedały średnie , łapią luzy szybko . Zobacz ofertę HT http://allegro.pl/item1148401130_pedaly_platformy_ht_nano_an01ss_czerwone_ht03.html

Ramę polecam : Norco Rampage / Manik dlaczego ? Bo rama jest mega sztywna , jeździłem na niej dość sporo , jak i na większości ram HT dostępnych w Polsce ( surge, bitch, voodoo, sf,dragi, pitbule, cockery , itak dalej ) i jak dla mnie Norco było najlepsze , świetne geo na FR , rama skoczna naprawdę . Duży jej plus to ogromna wytrzymałość przy niskiej wadze (2350g) jak na rame FR malutko . Skok w niej to najlepiej 160mm do 180mm ( przy 160mm bardziej zjazdowo , na 180 lepiej się latało ) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...