Ubotek Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam Mam takie pytanie/problem. Kupiłem ostatnio przyrząd do mierżenia łańcucha firmy BBB: TAKI I łańcuch wpada mi zarówno w 0.75 jak i 1 Czy mam jeszcze zmierzyć łańcuch:? I ile ogniw mierzyć. Łańcuch: KMC Z9900 x 1szt Kaseta: PG-950 Przebieg: 4,5kkm Jeździec: <60kg Czy już na pewno czas na wymiane :? Ubotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ale czas na wymianę napędu czy łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 No właśnie nie wiem co robić. Bo kaseta nowego łańcucha chyba nie przyjmie. Czy jezdzic, aż zacznie przeskakiwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 ... Czy jezdzic, aż zacznie przeskakiwać Ja osobiście innej opcji nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Wrzuć łańcuch na blat. Na wysokości suportu w linii równoległej do podłoża ujmij go palcami i odciągnij w kierunku przedniej piasty. Jeżeli zaczynają wyłaniać się zęby to łańcuch do wymiany. Do jeżdżenia, aż zacznie przeskakiwać nie polecam jeździć, bo wtedy z reguły należy też wymienić kasetę, gdyż takowa zużyta może już nie przyjąć nowego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Wypowiedzi wełdniaka jakoś nie mogę zrozumieć. Jeden mówi by jeździć do zużycia, drugi mowi, ze nie. Łańcuch po 4,5kkm się przyjmie ... :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ile ludzi tyle opinii. Ja uważam, że lepiej nie jeździć do momentu, aż zacznie przeskakiwać, bo z reguły oznacza to, że do wymiany jest set kaseta i łańcuch a po co narażać się na dodatkowe koszta? Co do sprawdzania długości łańcucha. Wytłumaczę Ci to bardziej łopatologicznie. 1. Wrzucasz łańcuch z przodu na największą koronkę na korbie. 2. Pomyśl, że od osi wałka suportowego równolegle do podłoża przebiega linia. Przecina się ona z łańcuchem na blacie. 3. W miejscu przecięcia chwytasz łańcuch palcami i odciągasz go od blatu. Jeżeli jakiś ząbek pokaże się w całości pod łańcuchem, znaczy, że łańcuch do wymiany. Mam nadzieję, że rozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 A ta kaseta przyjmie nowy łańuch, bo jakoś w to wątpie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Zapomnij przy wyciagnieciu powyzej 1mm ze kaseta bedzie dzialac z nowym lancuchem. Najczesciej uzywane zebatki sa juz zdrowo wyrzezbione. Jezdzij na tym co masz az zupelnie padnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Tak, też własnie myślę, ale kolega wyżej opisuje jakieś inne teorie. 1415Chris był jakis jeszcze sposób na mierzenie centymetrem łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ale po kiego diabla, masz dopowiedni przyrzad i to w zupelnosci wystarcza. Jak swobodnie wchodzi na 1mm to juz jest za pozno aby cokolwiek zmieniac, tzn lancuch. Jedynie co moze jeszcze posluzyc po wymianie kasety i lancucha to zebatki korby ale to zalezy w jakim sa stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ok, Chris dzięki za odpowiedz. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.