Skocz do zawartości

[Kaseta/łańcuch] Czy już czas na wymiane

Ubotek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie/problem.

Kupiłem ostatnio przyrząd do mierżenia łańcucha firmy BBB: TAKI

I łańcuch wpada mi zarówno w 0.75 jak i 1 :)

Czy mam jeszcze zmierzyć łańcuch:? I ile ogniw mierzyć.

Łańcuch: KMC Z9900 x 1szt

Kaseta: PG-950

Przebieg: 4,5kkm

Jeździec: <60kg

Czy już na pewno czas na wymiane :?

Ubotek :)

Wrzuć łańcuch na blat. Na wysokości suportu w linii równoległej do podłoża ujmij go palcami i odciągnij w kierunku przedniej piasty. Jeżeli zaczynają wyłaniać się zęby to łańcuch do wymiany. Do jeżdżenia, aż zacznie przeskakiwać nie polecam jeździć, bo wtedy z reguły należy też wymienić kasetę, gdyż takowa zużyta może już nie przyjąć nowego łańcucha.

Ile ludzi tyle opinii. Ja uważam, że lepiej nie jeździć do momentu, aż zacznie przeskakiwać, bo z reguły oznacza to, że do wymiany jest set kaseta i łańcuch a po co narażać się na dodatkowe koszta?

Co do sprawdzania długości łańcucha. Wytłumaczę Ci to bardziej łopatologicznie.

1. Wrzucasz łańcuch z przodu na największą koronkę na korbie.

2. Pomyśl, że od osi wałka suportowego równolegle do podłoża przebiega linia. Przecina się ona z łańcuchem na blacie.

3. W miejscu przecięcia chwytasz łańcuch palcami i odciągasz go od blatu. Jeżeli jakiś ząbek pokaże się w całości pod łańcuchem, znaczy, że łańcuch do wymiany.

Mam nadzieję, że rozumiesz.

Ale po kiego diabla, masz dopowiedni przyrzad i to w zupelnosci wystarcza.

Jak swobodnie wchodzi na 1mm to juz jest za pozno aby cokolwiek zmieniac, tzn lancuch.

Jedynie co moze jeszcze posluzyc po wymianie kasety i lancucha to zebatki korby ale to zalezy w jakim sa stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...