Skocz do zawartości

[napęd] dlaczego lancuch uderza o rame

cubus1992

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pytanie dotyczace napedu. Mam zalozone przerzutki z przodu: Shimano Alivio FD-M413 , tyl : Shimano Alivio RD-M 410.

Problem jest nastepujacy: Kupilem nowy lancuch zalozylem przerzutki oczywiscie korby i kaseta tez nowe, wydaje mi sie ze dlugosc lancucha dobralem dobra( na przelozeniu 3x5 przerzutka z tylu wychylona jest do konta prostego wzgledem tylnich widelek) i podczas jazdy na nawet niewielkich wertepach lancuch uderza o rame konkretnie o widelki. Troche tez sie buja na boki ale to tak minimalnie.

Teraz pytanie czy to jest zla dlugosc lancucha czy moze przerzutka ma slaba sprezyne i tak to bedzie wygladac??

A jezeli zmienie np na shimano Deore SLX to sie poprawi .

pozdrower

Po pierwsze kąta. Konto możesz mieć, np. w banku.

Po drugie przyczyną jest słaba sprężyna.

Po trzecie nie ma czegoś takiego jak Deore SLX.

Po czwarte nawet przy owym SLX-ie łańcuch będzie je*ał o ramę. Kup osłonkę neoprenową (koszt kilkanaście złotych).

Przerzutki o konstrukcji Shadow mniej tłuką łańcuchem o ramę

Taka ścisłość - przerzutki w technologii Shadow nie tłuką korpusem o tylne widełki a to czy przerzutka wali łańcuchem po ramie czy nie uzależnione jest od sprężyny i jej napięcia...

A co do tematu zakupienie na tył SLXa powinno troszkę załagodzić te uderzanie łańcucha po tylnych widełkach... Możesz też zakupić już wspomniany neopren :(

neopran to podstawa, bo nawet z przerzutką saint, łańcuch potrafi walić mi o ramę przy odpowiedniej prędkości i wertepach :(

Skrócenie jeszcze troszkę łańcucha coś tam pomoże, ale nie zlikwidujesz zjawiska. Łańcuch jest ciężki, długi, przez co ma sporą bezwładność i najmocniejsza sprężyna w niektórych warunkach terenowych tego nie utrzyma.

Szkoda, że na początku nie uściśliłem. Mam neopren założony, ale to zjawisko jest wkurzające. Najistotniejsze dla mnie jest to czy skracać łańcuch czy wymienić przerzutkę. Jeszcze jedno czy to może być, że przerzutka jest źle ustawiona bo nią też nieźle szarpie na wertepach. Tam jest taka mała śrubka do dokręcania sprężyny ale nie wiem jak ona powinna być ustawiona.

Po trzecie nie ma czegoś takiego jak Deore SLX.

a po piąte to nie ja tylko na allegro znalazłem kolego :

http://allegro.pl/item1124311035_shimano_deore_slx_shadow_rd_m662_gs_xtrabike.html :icon_wink:

blat ma 42 ząbki a koronka największa 34 . Z tego co pamiętam to łańcucha nie skracałem na ilość ogniwek tylko skracałem zgodnie z tym : łańcuch na blat , na największą koronkę omijając przerzutkę i dodać 3 ogniwka.

a po piąte to nie ja tylko na allegro znalazłem kolego :

http://allegro.pl/item1124311035_shimano_deore_slx_shadow_rd_m662_gs_xtrabike.html :)

Wesoła twórczość sprzedawców nie zna granic. Zapamiętaj to sobie

blat ma 42 ząbki a koronka największa 34 . Z tego co pamiętam to łańcucha nie skracałem na ilość ogniwek tylko skracałem zgodnie z tym : łańcuch na blat , na największą koronkę omijając przerzutkę i dodać 3 ogniwka.

Łańcuch na największą koronkę korby i kasety. W tym momencie wózek powinien być ustawiony równolegle do podłoża. Ot cała filozofia dobierania długości łańcucha. Nawet jak skrócisz to i tak będzie obijał i nic się na to nie poradzi. Jak już to ktoś wcześniej napisał, siła bezwładności jest nieubłagana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...