Skocz do zawartości

[opony] "Uniwersalne" - na asfalt i mokry piasek - jaki wymiar ? Marka ?

PiVi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przetrzepałem nieco forum na temat opon- niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...

Potrzebuję pomocy w następującym temacie.

Mam na swoim Scott`cie Schwalbe 1,75...

Oponki spisują się przyzwoicie na asfalcie i "utwardzonych drogach leśnych",

niestety - dzisiaj była niezła burza która spowodowała, że większość leśnych dróg

zamieniła się w takie lekkie piaskowe bagienko - warstwa 5-10 cm rozmiękczyła się i powodowała zapadanie kół.

Koledzy na oponkach 2,05 radzili sobie nienajgorzej... z kolei mój rowerek zapadał się przeokropnie.

Zastanawiam się więc nad zmianą opon na nieco inne/szersze ?

Chciałbym nadal utrzymać dobre prowadzenie na asfalcie i zyskać nieco na piaskach.

Trochę danych:

- mężczyzna

- 176 cm

- 88 kg

Rowerek full suspencion 26 cali... waga: 14 kg

Jakieś propozycje szerokości ?

Może konkretnych marek ? Typów ?

Istnieje w ogóle taka oponka która rozwiąże mój problem ?

Nie powoduje zbytnich oporów na asfalcie i nie zapada się w mokrym piasku ?

PiVi

Napisano

Witam,

przetrzepałem nieco forum na temat opon- niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...

Potrzebuję pomocy w następującym temacie.

Mam na swoim Scott`cie Schwalbe 1,75...

Oponki spisują się przyzwoicie na asfalcie i "utwardzonych drogach leśnych",

niestety - dzisiaj była niezła burza która spowodowała, że większość leśnych dróg

zamieniła się w takie lekkie piaskowe bagienko - warstwa 5-10 cm rozmiękczyła się i powodowała zapadanie kół.

Koledzy na oponkach 2,05 radzili sobie nienajgorzej... z kolei mój rowerek zapadał się przeokropnie.

Zastanawiam się więc nad zmianą opon na nieco inne/szersze ?

Chciałbym nadal utrzymać dobre prowadzenie na asfalcie i zyskać nieco na piaskach.

Trochę danych:

- mężczyzna

- 176 cm

- 88 kg

Rowerek full suspencion 26 cali... waga: 14 kg

Jakieś propozycje szerokości ?

Może konkretnych marek ? Typów ?

Istnieje w ogóle taka oponka która rozwiąże mój problem ?

Nie powoduje zbytnich oporów na asfalcie i nie zapada się w mokrym piasku ?

PiVi

ja jeżdżę na Kenda SBE, 2.35. Na suchym i mokrym asfalcie dają radę świetnie, w piachu niestety gorzej ale do przeżycia.

Pozdrawiam

Napisano

ja jeżdżę na Kenda SBE, 2.35. Na suchym i mokrym asfalcie dają radę świetnie, w piachu niestety gorzej ale do przeżycia.

Pozdrawiam

Kolejne dwie godziny czytania forum dały pewne efekty :whistling:

Generalnie na polu bitwy zostały dwie oponki

Schwalbe Racing Ralph Evo 2.10 lub 2.25

IRC MYTHOS XC II

Pytanie która z nich jest bardziej uniwersalna przy założeniu asfalt/teren 50:50 ?

Co do Schwalbe przekonuje mnie ten link (od @Pulse):

http://www.mtb-forum.eu/der-rollwiderstand-von-mountainbike-reifen-t-1343-1.html

Opory toczenia 19,50 watt.... dla szer 2.25

Kenda SBE... 34 watty - różnica ogromna.

Można pewnie założyć, że Schwalbe w wersji 2.10 powinna mieć jeszcze mniejsze opory...

Sugestie nt. Schwalbe vs IRC ?

PiVi

Napisano

Co do Schwalbe przekonuje mnie ten link (od @Pulse):

http://www.mtb-forum.eu/der-rollwiderstand-von-mountainbike-reifen-t-1343-1.html

Opory toczenia 19,50 watt.... dla szer 2.25

Kenda SBE... 34 watty - różnica ogromna.

Można pewnie założyć, że Schwalbe w wersji 2.10 powinna mieć jeszcze mniejsze opory...

PiVi

Witaj,

Ja wcześniej jeździłem na Kenda Nevegal która ma opory toczenia powyżej 50 watt, może dlatego tak mi się lekko jeździ na SBE :)

Co do szerokości to opona węższa może mieć wyższe opory toczenia niż szersza. Tu masz link:

http://www.schwalbe.com/gbl/en/technik_info/rollwiderstand/

Pozdrawiam

Napisano

Kolejne dwie godziny czytania forum dały pewne efekty :)

Generalnie na polu bitwy zostały dwie oponki

Schwalbe Racing Ralph Evo 2.10 lub 2.25

Mam Racing Ralphy 2.1 i mogę je polecić, w błocie idą jak po maśle. Jak te się zjadą będę celował też w Racing Ralphy ale rozmiar 2.25.

Dzisiaj zaliczyłem sporo błotka w lesie i nie miałem żadnych problemów z zapadaniem się itp. Zrobiłem nawet zdjęcie

zdjecie,600,118334,blotko.jpg

Ja polecam :)

Napisano

Witaj,

Ja wcześniej jeździłem na Kenda Nevegal która ma opory toczenia powyżej 50 watt, może dlatego tak mi się lekko jeździ na SBE :)

Co do szerokości to opona węższa może mieć wyższe opory toczenia niż szersza. Tu masz link:

http://www.schwalbe.com/gbl/en/technik_info/rollwiderstand/

Pozdrawiam

Czyli nie zawsze warto stosować "prostą" logikę :)

Problem, że na moje Maxxis`y 517 2,10 to i tak numer za dużo :)

Więc z 2,25 przesadzać nie będę :)

A nie chcę się ładować jeszcze w większe koszty :)

Ja polecam :)

To jeszcze dwa słowa poproszę jak idą po asfalcie :)

PiVi

Napisano

Kolega Zidentyfikowany jest raczej osamotniony w swojej poztywnej opinii na temat zachowania Racing Ralphów w błocie. Może jeździł wcześniej na jeszcze gorzej trzymających w błocie oponach. Racing Ralph ma nawet humorystyczny przydomek Dancing Ralph. Oczywiście przesadą byłoby powiedzenie, że są beznadziejne w błocie, ale na pewno daleko im do rewelacji. Jechałem na nich dwa lata temu w Zawoi w masakrycznym błocie, i drugi raz bym tego nie chciał powtórzyć. Natomiast na asfalcie i szutrze, idą jak burza. Rewelacja. Jeżeli po błocie jeżdzisz sporadycznie, warto je rozpatrzyć, w przeciwnym razie szukałbym czegoś innego. Warto też zaznaczyć, że dość szybko się ścierają na asfalcie.

Napisano

Kolega Zidentyfikowany jest raczej osamotniony w swojej poztywnej opinii na temat zachowania Racing Ralphów w błocie. Może jeździł wcześniej na jeszcze gorzej trzymających w błocie oponach. Racing Ralph ma nawet humorystyczny przydomek Dancing Ralph.

Spędziłem w dziale "Koła" parę godzin.. więc znalazłem i ten przydomek :)

Jak pisałem.. potrzebuję coś co mnie nie zamęczy na asfalcie (jazdy z żoną, dzieckiem.... dojazdy) i pozwoli bawić się z kolegami w weekendy w lesie :)

Natomiast na asfalcie i szutrze, idą jak burza. Rewelacja. Jeżeli po błocie jeżdzisz sporadycznie, warto je rozpatrzyć, w przeciwnym razie szukałbym czegoś innego. Warto też zaznaczyć, że dość szybko się ścierają na asfalcie.

I to właśnie chciałem usłyszeć :)

Dzięki !

PiVi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...