Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] RS Pike 140mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Katuję na chwilę obecną SR Suntour XCR 100mm, który był zamontowany na kupionym już jakiś czas temu rowerku do XC. Katuję go w ostrym XC, a jak się trafi jakiś zjazd po korzeniach itp, to też go nie oszczędzam. Jeżdżę w zasadzie tylko po lasach i bezdrożach (po asfalcie tylko jak muszę dojechać do lasu hehe). Jednak ten amorek to nie najlepsza opcja do mojego stylu jazdy, a za jakiś czas kiedy w miarę apetytu styl jazdy będzie się zmieniał stanie się wręcz nieadekwatny. Na chwilę obecną rozważam wymianę amorka przedniego i rozglądam się za innymi amorkami. Zakup nie nastąpi w tym tygodniu, ani nawet za miesiąc ... ale pewnie jeszcze w tym roku nastąpi (więc na spokojnie). Myślę o amortyzatorze RS Pike 140mm.

Moja prośba do was to: potrzebuję wymiary. Szukałem troszkę po internecie, na stronie producenta i na tym forum również ... jest dużo info o RS Pike, natomiast nie mogłem znaleźć jego wymiarów. Potrzebuję tych informacji, ponieważ nie wiem jak bardzo zmieni mi on geometrię po wsadzeniu go za obecny amortyzator (innymi słowy czy w ogóle mogę go wsadzić do obecnej ramy). Jeśli macie taki amorek, chwyćcie za metrówkę ... może znacie stronki, na których znajdę wymiary tego amorka.

Oczywiście jeden z najważniejszych wymiarów to od osi koła do rury sterowej (to on w głównej mierze wpłynie na geometrię).

Napisano

Z pomiarów mojego amorka wynika, że SR Suntour XCR 100mm ma wysokość widelca równą około 490mm i długość rury sterowej 25,5 cm (przydałaby się dlugośc rury sterowej Pike'a). O ile to co piszą na tym forum jest prawdą to różnica wynosi około 3 cm (tylko czy aż?).

Napisano

No moim zdaniem az.Tyle to czasami jest kwestia czy dam rady cos podjechac czy nie na u-turnie

Napisano

Nie kupuj tego amora do ramy XC, powienies kupic cos co bedzie podobnej wysokosci jak ten co masz. Pozatym jak wsadzisz ten amor (mimo ze jest dosc niski) to rower i tak bedzie smiesznie wygladal

Napisano

lipstein jeżeli weźmiesz wersję z regulacją skoku np U-turn to możesz wyregulować  wysokość widelca tak aby pasował do obecnej ramy a w przyszłości do jeździć z inną na rozkręconym do 140mm. Zmiana na 90mm diametralnie poprawia możliwość podjechania i widelec będzie niższy niż Twój obecny.  Pike to naprawde dobry, wszechstronny i sztywny widelec.

Napisano

Właśnie dlatego rozpatrywałem RS Pike'a. Bo wiedziałem, że można go regulować, a naprawdę czasami 100 mm skoku to dla mnie stanowczo za mało.

Zdaje sobie sprawę z tego, że do moich oczekiwań jeśli chodzi o jazdę to tak naprawdę musiałbym zmienić rower na coś w stylu FR. Niestety na to są potrzebne całkiem spore fundusze, a samochód najpierw muszę kupić nie rower ;) Obecny bike spisuje się naprawdę dobrze i nie mam co na niego narzekać, po prostu obawiam się czasami o moje zęby (pomimo, że mam kask fullface), albo inne organy ... stąd plan zmiany przedniego amorka na coś o większym skoku. RS pike ma regulację, jest renomowany, no i "niski" jak na swoje możliwości "pochłaniania" przeszkód i dziur :D

Dlatego te 3cm różnicy mnie nie przerażają i nie uważam, że rower będzie jakoś śmiesznie wyglądał. Będę mógł w normalnych sytuacjach jeździć ze skokiem 100 mm, a jak zajdzie potrzeba wymuszona przez ukształtowanie terenu zmienię sobie na 140 mm. Obawiałem się jedynie o przeciążenia wywierane na ramę przez dłuży amor, ale nie wydaje mi się, zeby te 3 cm spowodowały, że mi nagle rama pęknie (salt w powietrzu nie zamierzam wykonywać :) ).

Napisano

lipstein jezeli będziesz dużo jeździł na skoku 140mm to obserwuj okolice głowki ramy. Niby różnica w wysokości nie jest porażająca, ale jest inaczej. Poza tym myśle, że bedzie dobrze :thumbsup:

Napisano

3 cm to wcale nie tak dużo jak dla ramy . Geometria się popsuje , suport pójdzie wyżej .  Rama raczej nie pęknie , musiała by być mocno katowana aby od amorka 3 cm wyższego pęknąć . Widziałem wiele różnych dziwactw ( rame MTB z amorkiem 180mm , w dodatku koleś latał na tym gapy około 5-6 metrowe , w tym raz na płaskie - ramie nic się nie stało ) oraz kilka sztywniaków z 2półkami ( w sumie to sam miałem , i nic nie było ramie ) a szczególnie nie były one do takich widelców przystosowane . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...