Skocz do zawartości

[napęd] Zmiana łańcucha albo korby- sam nie wiem

Adrianox360

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mi przeskakiwało przez złe skucie łańcucha (jedna blaszka tak jakby odstawała i zahaczała o wózek przerzutki, efekt był taki, że wózek przerzutki go zaciągał, co powodowało przeskakiwanie). Przerzutka sie nie rozreguluje szybciej (chyba że chodziło o wrzucanie na większe zębatki ale wtedy co najwyżej linka się troszeczke rozciągnie, a to da się śrubą baryłkową wyregulować)

Napisano

kurde dzisiaj po jeździe też mi tak pykało, nie zeskakiwało ale słyszę takie pyk pyk hehe, coś z przerzutką tylnią nie tak.

tak jak by miało zejść ale nie chce. Może na youtuba wsadzę to później albo jutro

Napisano

Co do tych łańcuchów co pytałeś. Ja jeżdzę na dwóch łańcuchach, które zmieniam co 300km i tak w kółko na zmianę, w ten sposób wolniej zużywają się łańcuchy oraz kaseta. Np: Teraz mam łancuch nr1 - przejadę 300km to łańcuch nr1 zdejmuje, czyszcze i odstawiam na półke, w tym samym czasie smaruje łańcuch nr2 i jego wrzucam do roweru, po następnych 300km łańcuch nr2 zdejmuje, czysze i na półke i w tym samym czasie łańcuch nr1 smaruje i zakładam do roweru itp itd.

... I jak to jazda na 2/3 łańcucha? Zmiana co 500km ???

...

Napisano

dobra chłopaki, zaraz na youtuba daję więc zobaczycie co i jak. Nie zmieniałem przerzutki, było na tej samej, a to tak pedały czasami jak bym zmieniał, no bo w dłoni kom a w drugiej kręciłem xd, ale jestem w######.... zapłaciłem i po 2 dniach to samo. zaraz sie prześle, wiadomo na 2 dzień się przerobi i bedzie w lepszej jakości

dobra jest: http://www.youtube.com/watch?v=bBtXTo7jS3E

i tu zmiana biegów, ale pedały też słychać, chodzi o pedały w rowerze! : http://www.youtube.com/watch?v=qcRkHZjIhcg

Napisano

Najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Wyczyść łańcuch i dobrze go nasmaruj (oczywiście smarem do łańcucha)

Miałem tak jak za bardzo wytarłem łańcuch na drugi dzień po smarowaniu, do smarowałem i jest git :icon_question:

Napisano

Witajcie

Podłącze sie pod temat bo mam podobny problem.

Wymieniłem przerzutki i łańcuch

Miałem łańcuch:

KMC 8x

przerzutkę przód: Altus M310

tył Deore M531

Kupiłem

Łańcuch sram pc 830

przód slx 661

tył XT 772Shadow

mam kasete hg40- 8 biegowa

i przy biegach 1x8 2x8 3x8 skacze mi kaseta,tzn przepuszcza jakby zapadka się popsuła.dzieje się tak pod obciążeniem.

reszta biegów jest wporządku.Wydaje mi się że dobrze ustawiłem przerzutki.

Czy mi się tylko tak wydaje ??

Możecie pomóc ??

Pozdrower

Napisano

Wieczorem wyślę wam foto.Kurcze a może tak być ??własciwie to zwykle używałem najmniejszych koronek 6,7,8.one wydają się być bardziej zużyte.

Ale na starym osprzęcie i łańcuchu tak się nie działo...

Napisano

Wieczorem wyślę wam foto.Kurcze a może tak być ??własciwie to zwykle używałem najmniejszych koronek 6,7,8.one wydają się być bardziej zużyte.

Ale na starym osprzęcie i łańcuchu tak się nie działo...

Bo łancuch był odpowiednio już rozciągnięty - dla mnie się wyjasniło za bardzo zużyta kaseta pod nowy łańcuch :D - możesz jeździc i czekać aż sie ułozy ale na pewno szybko to nie nastąpi i raczej szybciej to przeskakiwanie Ciebie wykończy...

Napisano

alfy - masz rację.To denerwuje.

Może rzeczywiscie kaseta jest już zużyta...cieżko mi ocenić.Na razie niemam jak zrobic foto tak wiec zrobie jak bede tylko mógł.A kasete wymienię ew. na taką samą niema co pakować w 9 biegową.chyba że sądzicie inaczej?? ale wtedy i manetki musiał bym zmieniać...

Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

Napisano

kurcze to czego może być wina? mi sie zdaje, że tej przerzutki, no bo po nasmarowaniu też mi się tak zrobi. Dzisiaj światło czerwone, stoje co nie i jest zielone ruszam stojąc i trzask i SIARA! kurde co zrobic, dac filma nowego na youtuba?

Napisano

słuchajcie zauważyłem, że mam pęknięte jedno kółeczko to takie w przerzutce tylnej. Są 2 i to pierwsze z góry jest połamane. To znaczy jest całe i się kręci ale widać pęknięcie. Może to przez to bo jak kręcę pedałami i widzę, że w pewnym miejscu łańcuch tak się podnosi trochę i opada na tym kółeczku

Napisano

a do mojej xt bedzie pasować??

dobra znalazłem już do swojej Kółka kółeczka przerzutki XT RD-M770 / M771 CT

tylko, że za takie gówno 55 zl + przesyłka :)

Napisano

nie wymienia swojej xt nigdy! Kupie te kółeczka bo jestem pewien, że to przez nie. Chodzi jak scentrowane> Dzięki za rady wszystkim. W razie czego się odezwę ale na razie można zamknąć temat. Pozdro for all :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...