Grande Napisano 18 Lipca 2010 Napisano 18 Lipca 2010 Witam, Po długich latach przerwy chcę powrócić do przygody z rowerami. Lat temu X jeździłem głównie na chińszczyźnie, która nie wytrzymywała starcia ze mną... głównie obręcze i siodełko. Poszukuję roweru do jazdy po nawierzchniach utwardzonych (asfalt, szuter) + ewentualnie lekki teren (jak poprawię kondycję i technikę). Jesteś dość dużym człowieczkiem 199cm wzrostu i 120kg wagi (obecnie) i nie chcę powtórzyć błędów z młodości i władować się w tandetę. Kwota jaką mogę i chcę przeznaczyć to 1000-1300 pln (lekkie wahnięcia możliwe). Po przetrzepaniu wujka googla wstępnie wybrałem: UNIBIKE FUSION Jednak po lekturze forum znalazłem alternatywę: Rockrider 5.3 Jeśli macie inne propzycje to chętnie je rozważę. Pozdrawiam Grande
Chaosek Napisano 18 Lipca 2010 Napisano 18 Lipca 2010 Witam. Miałem okazje jechać jeden maraton na rockriderze 5.3 i musze powiedzieć że sprawuje się dobrze nie wiem jak sobie poradzi z twoją wagą ponieważ ja jestem dwa razy lżejszy ale jest patrząc po osprzęcie lepszym rozwiązaniem. Proponuje ci również wziąć pod uwage Krossa Hexagona v6.
kubuka Napisano 18 Lipca 2010 Napisano 18 Lipca 2010 Ciężki orzech do zgryzienie, kawał chłopa z Ciebię. W wymienionych rowerach jest amortyzator Suntour'a, (mają one miekką sprężyne) który podczas jazdy po wertepach przy twojej wadze może dobijać. Ja by się skłaniał ku rowerze 29er z dobrymi tarczówkami (ale ich cena oscyluje ok. 2000zł) Chociaż z tych dwóch to bym wybrał rockrider'a To tyle ode mnie. Niech jeszcze inni się wypowiedzą.
Grande Napisano 18 Lipca 2010 Autor Napisano 18 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedzi... temat jest jeszcze nie zamknięty, więc biorę każdą opinie pod uwagę. Wiem, że kawał ze mnie chłopca i dlatego wole wybrać coś porządnego. Tak jak pisałem chcę uniknąć przygód z młodości. Wszystkie 3 propozycje (Fussion, Rockrider i Kross) są bardzo kuszące. Wstępnie wybór padł na Unibik'a, bo gdzieś czytałem, że ma całkiem wytrzymałe obręcze. Jeśli chodzi o dobijanie amora to z początku nie wybieram się w ciężki teren (najpierw muszę poprawić kondycję i technikę - prawie 10 lat nie jeździłem) a z czasem mogę go wymienić. Powitać, Panie i Panowie, jeszcze jedno pytanie na temat roweru, przed chwilą znalazłem CUBE Rozmiar w miarę ok, brak amora czyli z dobijaniem nie ma problemu... Co sądzicie?
kubuka Napisano 18 Lipca 2010 Napisano 18 Lipca 2010 Ale o który rower chodzi bo są tam 4 CUBE'y i wszystkie ze sztućcem amortyzowanym
Grande Napisano 18 Lipca 2010 Autor Napisano 18 Lipca 2010 Grrr rzeczywiście moje niedopatrzenie... amor jest podobno: ROKS SHOX JUDY TT :/ Jeszcze: CUBE ANALOG używany AUTHOR SOLUTION DISK 23"
kubuka Napisano 18 Lipca 2010 Napisano 18 Lipca 2010 hehe... "ROCK" a nie "ROKS" ,ale wracają do tematu CUBE ma ładne malowanie (też mi się podoba) ale amorek klasy rowerów do 1200zł coś za coś w tym przypadku przerzutki kosztem amora. Aha za ile w końcu kupujesz rower?? Na początku napisałeś że 1000-1300zł, a na alledrogo pokazujesz rowery za 1600-1700zł. Więc decyzja?!? PS Authora sobie odpuść bo ma osprzęt unibike mission (cena 1000zł) tak więc wychodzi że płacisz za naklejki no i za tarcze.
Grande Napisano 18 Lipca 2010 Autor Napisano 18 Lipca 2010 1,5-1,6k jeszcze mój portfel będzie w stanie dźwignąć... Chcę kupić porządny rower, poza tym duże ramy nie są zbyt popularne a co za tym idzie tanie. :/ Coś mi się wydaje, że szarpnę się na UNIBIK'a chyba, że trafię coś sensowniejszego za podobne (lub ciut większe) pieniądze.
kubuka Napisano 18 Lipca 2010 Napisano 18 Lipca 2010 Jak trzymamy się 1500-1600 to większe pole do popisu A jak chcesz unibike'a to http://unibike.pl/evolution.html i na pewno będziesz zadowolony. lub na tarczy http://www.kross.pl/rower/32-Level_A2_Disc_.html albo http://www.ssc.pl/trek2010/4300.html coś kosztem czegoś (jak pisałem wyżej) osprzet słaby ale za to duża rozmiarówka no i rama która ma dożywotnią gwarancję.
Grande Napisano 18 Lipca 2010 Autor Napisano 18 Lipca 2010 Też tak myślałem... wolę teraz wyskoczyć z 100-200 pln więcej i mieć święty spokój. Też właśnie oglądałem Unibike Evolution (szkoda, że bez diska),a co do Krossa to mam obawy względem rozmiaru ramy - 21" max a ja raczej z tych NADwymiarowych. Edit: Treka też oglądałem... co do osprzętu to pozostaje mi polegać na Was, ja jestem w tym temacie zielony jak szczypior na wiosnę. Pytanie co oznacza słaby? Na jazdę w teren czy w ogóle? W sumie dziś trzepiąc sieć przyglądałem się tym modelom: Trek 4300 (Disk) Author BASIC 23” Author Solution Disk Specialized Hardrock Disc Trek 4300 (Disk) Trek 7100 E METALLIC BLACK 23"L 1259 Agang Ritual 4.0 Mbike CROSSER SX 22,5”
kubuka Napisano 18 Lipca 2010 Napisano 18 Lipca 2010 co do osprzętu to pozostaje mi polegać na Was, ja jestem w tym temacie zielony jak szczypior na wiosnę. To bierz unibike evolution bo przy krossie będzię więcej "paprania" (czytaj: pracy) przy tarczówkch
Grande Napisano 18 Lipca 2010 Autor Napisano 18 Lipca 2010 "Paprania się nie boję" ale na poważnie biorę pod uwagę Evolution i tu pytanie: czy dużo gorszy jest osprzęt w Fusion w porównianiu do Evo? Ps.: kubuka poszło PW.
qla Napisano 19 Lipca 2010 Napisano 19 Lipca 2010 Ja mam podobne dane fizyczne do twoich (200cm/115kg) i mogę Ci polecić Cuba Aim, mimo iż trochę droższy niż zakładasz, ale powiem, że go nie oszczędzam (mam go dwa lata, czyli model 2008), to koła maja minimalne bicie, ot ułożyły sie i jest ok, nie potrzeba centracji, amor, o dziwo pod moją waga działa ok, raz go tylko dobiłem. Ogólnie sprzęt wytrzymały i śmiało polecam
Grande Napisano 19 Lipca 2010 Autor Napisano 19 Lipca 2010 Brałem pod uwagę Cube Aim ale za te same pieniądze mogę mieć Unibike Evolution i z tego co się orientowałem to jest na ciut lepszym osprzęcie niż Aim oraz jest w ramie 23". ;)Ale dzięki za info, przynajmniej wiem, że Cube jakby co jest sprawdzony pod dużym rowerzystą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.