Skocz do zawartości

[Szlaki] rowerowe w Europie

wiecho

Rekomendowane odpowiedzi

W niektórych krajach są takie organizacje, które opiekują się długodystansowymi szlakami rowerowymi. U nas jeszcze nie, bo nie ma takich szlaków. Może niektórzy z nas dożyją czasu, kiedy zaistnieje szlak wzdłuż Wisły od źródeł do morza. Chciałbym zainicjować listę takich portali internetowych, prosząc o dopisywanie znanych Wam adresów. Czasem, gdy czytam czyjąś relację z wyprawy, jak ciągnął asfaltem w tumanie kurzu i spalin, to robi się przykro, ale czasem tak trzeba, gdy ktoś wybiera się na przykład do Santiago de Compostela. A jednak, nadkładając nieco drogi, można na tej trasie wykorzystać odcinki szlaków rowerowych w Austrii i Szwajcarii, a może innych, których nie znam.

Austria

Szwajcaria

Pozdrawiam z typowej szwajcarskiej ścieżki rowerowej.

Obraz%20086.jpg

• 3 tygodnie później...

super linki, można by tak w sumie podpiąć temat, żeby był na wierzchu, wtedy nowicjusz nie będzie musiał daleko szukać, a może lista w miarę czasu by się powiększała.

ja ze swojej strony dodam, że fajną sprawą są przewodniki lonley planet rowerowe- opisane trasy, etc. Co prawda w języku angielskim, ale nawet jak ktoś nie zna, to da sobie radę bo prawie jak za rączkę jest się prowadzonym (mapki i wskazówki)

http://shop.lonelyplanet.com/Primary/Region/EUROPE/Western_Europe/France.jsp?baseIndex=0&bmUID=1281093590270

http://shop.lonelyplanet.com/Primary/Region/EUROPE/Western_Europe/France/PRD_PRD_1684/Cycling+France+Guide.jsp?bmUID=1281093590223 - konkretnie rowerowe trasy.

Generalnie ja w swojej wyprawie po części żałuję że nie przygotowywałem się wcześniej i nie poszukałem tras wcześniej, ale i tak wyprawa się udała. A to są bardzo fajne przewodniki z trasami, nie wiem czy jest coś lepszego, jak jest to proszę o info :)

aha, będąc we francji, i będąc na drodze, jeżeli masz kierunkowskaz, to jedź cały czas tak jak on pokazywał, w tym kierunku, nie bój się że na następnym skrzyżowaniu, etc nie ma kierunkowskazu do Twojej miejscowości, etc. Mają taki zwyczaj, że dopiero jak jest zmiana kierunku, trzeba gdzieś skręcić to dopiero stawiają znak :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...