Taratorki Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Może ktoś z Sulejówka lub okolicy ma jakieś opracowane ciekawe trasy? Gdzie warto się wybrać na jakieś 40-70 km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Z Sulejówka polecam szlaki w lasach niedaleko Józefowa, Emowa i Otwocka. Daleko nie jest, a można się nieźle wyszaleć na wydmach (szczególnie okolice Emowa i Góry Lotników) Najlepiej kupić mapę Mazowieckiego Parku Krajobrazowego z naznaczonymi ścieżkami. Ogólnie trzeba brać pod uwagę cały prostokąt (choć bardziej mi to przypomina trapez, ale nie komplikujmy ) , którego boki tworzą Wawer, Józefów, Wiązowna i Stara Miłosna. Wzdłuż Świdra też można fajną trasę sobie wytyczyć, ale to raczej wiosną, bo latem wszystko strasznie zarasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taratorki Napisano 19 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 c1ach, dzięki za odpowiedź! Faktycznie kilka razy wybrałem się do Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, ale zawsze się tam gubiłem. Przez chwilę śledziłem znaki ścieżek namalowane na drzewach, a potem mi ginęły Wiesz może gdzie można nabyć mapkę tego parku? Jeżeli chodzi o Świdra, to w jaki dokładnie odcinek warto się wybrać? A jeżeli chodzi o trasy bardziej utwardzone/asfaltowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Wzdłuż Świdra jakieś zorganizowane szlaki są raczej jedynie w okolicy Otwocka i Józefowa, dalej biegnie już tylko niebieski pieszy i inne skrawki, które są bardzo zarośnięte. Od siebie mogę polecić most linowy w miejscowości Kopki Polecany i opisywany w prasie rowerowej (Rowertour) był także odcinek czerwonym szlakiem pieszym wzdłuż rzeki Mieni. Tak czy siak w większości pozostaje jazda szlakami pieszymi, które mają raczej niemrawe oznaczenia i nie wolno się zbytnio rozpędzać na skrzyżowaniach Ja mapę wyd. Compass kupiłem u siebie w Mińsku, Tobie raczej nie będzie się chciało jechać O asfaltach się nie wypowiadam, bo nie uczęszczam w tamtych okolicach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackKormo Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Mapa Mazowieckiego Parku Krajobrazowego wydawnictwa Compass jak najbardziej godna poolecenia. Zuzywam juz drugi egzemplarz. Do kupienia dosyc powszechnie w ksiegarniach, empikach, internecie kosztuje 10-15zl. Ostatnio zrobilem sobie taka mala trase szosowa w twojej okolicy: Jozefow-Goraszka (w dniu pikniku lotniczego)-Wiazowna-Duchnów-Kąck-Brzeziny-Halinow-Okuniew-Sulejowek-Zakret-Goraszka-Jozefow. Wyszlo jakies 50-60km. Odcinek Wiazowna- Jozefow mozna pokonac super sciezka wzdluz Mieni i dalej wzdluz brzegu Swidra. Oczywiscie wzdluz rzek to nie asfalt, ale za to pieknie. W Okuniewie jest ruina dworu-palacu Łubienskich, fajny stary kościół (kręcą tam ten serial Plebania czy jakoś tak) i resztówka cmenarza żydowskiego. W Halinowie nie ma nic ciekawego. W Sulejówku to sam wiesz najlepiej ale przede wszystkim dworek Milusin marszalka Pilsudskiego. W Kącku jest duże zorganizowane kąpielisko (szczegóły w necie). Wiązowna to pałac Lubomirskich (niedostępny) można obejrzeć. Wzłuż trasy lubelskiej na wysokości wsi Majdan jest dworek Marii Rodziewiczówny. To takie podstawowe ciekawostki trasy. Sam Otwock i okolice to ciekawe meisjca na rower zarówno szosowo jak i po gruntowych drogach i dróżkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokopiko Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Jeden z moich ulubionych terenów leśnych do jazdy są okolice wpisane w figurę ul. Okuniewską - Zielonka - Ossów - Okuniew - Sulejówe. Jest ta troxchę terenów wojskowych i sporo piaszczystych, których zwykle unikam. Po za tym świetne nawierzchnie leśne, ładne lasy. Na dłuższe wycieczki fajne są również lasy połozone na linii prostej przechodzącej z Zielonki do Nieporętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taratorki Napisano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Dziękuję Wam bardzo za wskazówki. Już wiem gdzie się wybrać jak przestanie padać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marwask Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Polecam traskę nad Świder i Mienię z największym dębem na mazowszu. Mam mapkę z Konika, a że do Sulejówka blisko, to możesz wykorzystać tą trasę Jedyną zmianę jaką można zrobić, to ja pojechałem asfaltem z Wiązownej, a można pojechać czerwonym szlakiem nad Mienią. http://www.navime.pl/trasa/52/Mazowiecki+Park+Krajobrazowy W tym wątku opisałem i pokazałem inne traski, ale już z początkiem i z Wawy: http://www.forumrowerowe.org/topic/74060-mazowiecki-park-krajobrazowy/page__view__findpost__p__749236 Jadąc w innym kierunku, to całkiem fajnie jedzie się z Wesołej do AON'u w Rembertowie przez poligon, a raczej obok. Trasa jest bardzo łatwa, bo praktycznie przez cały czas asflatem. Na poniższej trasie widać, gdzie należy wjechać w lasy poligonu od strony osiedla wojskowego w Wesołej (oczywiście jeśli ktoś nie wie ) http://www.navime.pl/trasa/47/Wycieczka+na+poligon+w+Wesolej Następną trasą możesz dojechać do Ossowa i cmentarza z 1920 roku. Niestety trasa nie jest kompletna od strony Okuniewa, bo gps odmówił posłuszeństwa... http://www.navime.pl/trasa/55/Objazd+poligonu+w+Wesolej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.