Skocz do zawartości

[Do 6000-7000zł] Szosówka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie mam KROSS A6 tegoroczny model, zrobiłem 2300km i nie wjeżdżałem nim nigdy w teren... Nie ma gdzie w okolicy i niezbyt to lubię. Tak więc chcę kupić rower szosowy do 7000zł, możliwe jak najlepszy.

Myślę, że Merida ma najlepszą ofertę, tylko, że są tu 4 podklasy rowerów szosowych.

1. Lady (wiadomo, dla Pań - nie dla mnie)

2. Fitness (wzmocnione opony i obręcze, inna pozycja, większa waga)

3. Race (typowo sportowa pozycja, chyba najlepsze osiągi, ale nie wiem czy dam radę przejechać długie dystanse w takiej pozycji - np. 8h jazdy non stop)

4. Scultura (na stronie pisze: super lekkie, super szybkie, super sztywne, komfortowe itd - napiszcie, czy to prawda, bo rzeczywiście te rowery przyciągają, nawet samym wyglądem)

Nie przekreślam innych producentów, ale wydaje mi się, że Merida robi najlepsze kolarki, chociaż sam nie wiem.

Jak wspomniałem wyżej, lubię sobie czasami walnąć dłuższy dystans i chciałbym przebyć go w miarę komfortowo bez późniejszych bólów w plecach i stawach kolanowych.

Czekam na opinie i propozycje ;)

Moim faworytem jest: Merida Scultura 905-COM

Napisano

Z tego co wiem to scultura to seria Meridy dla zawodowców i prawie zawodowców czyli pozycja będzie nie komfortowa.

Napisano

Jeśli chcesz przemierzać wiele km tak, żeby ci się jechało komfortowo to musisz kupić crossa, a nie szosówkę.

Szosówka jest dobra, jeśli chcesz te kilometry przejechać szybko, a nie komfortowo.

Napisano

jak szosówka to tylko na Campagnolo. w shimano nie ma co się bawić skoro to ma być solidny rower za tą cenę myślę że dośtaniesz coś na grupie Veloce albo nawet Athena z korbami w systemie Ultra Torque;). a myślę że rama to indywidualna sprawa. najlepiej jakbyś się rzejechał i sam zobaczył. pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...