ErrorDemon Napisano 17 Lipca 2010 Napisano 17 Lipca 2010 Witam!! Ostatnio podczas jazdy w terenie rowerem brata wbiła mi się gałąź w szprychy efekt, kilka połamanych i wymiana. Przy okazji tej operacji postanowiłem mu przeczyściść łożyska w piaście ponieważ dochodziły stamtąd dziwne dźwięki. Zdjąłem więc wolnobieg, rozłożyłem oś i wszystko dokładnie wyczyściłem oraz dokompletowałem szprychy. Po całej operacji złożyłem koło tak jak było, ale powstał problem, a nawet więcej niż jeden. Więc po koleji: 1. Koło nie układa się w ramie prosto, nie wiem dlaczego ale jest przesunięte w jedną stronę mimo takiego samego nakręcenia, kontr, podkładek i konusów czy problem leży po stronie ich złego wyregulowania tzn. powinienem przesunąć oś w jedną stronę? 2. Przy wyższych biegach, i mocniejszym pedałowaniu słychać dziwne cykanie wolnobiegu, tak jakby był za słabo dokręcony i się ruszał ale nie jest to chyba możliwe zwłaszcza że łańcuch powinien go dociągnąć. Proszę o odpowiedź na te dwa pytania dlaczego wystąpiły takie problemy i jak je zlikwidować, oczywiście posiadam wszystkie klucze potrzebne do nakręcania, nie robiłem tego jakimiś prymitywnymi narzędziami.
ErrorDemon Napisano 18 Lipca 2010 Autor Napisano 18 Lipca 2010 Dobra problem już prawie rozwiązany, koło się ułożyło, ale z wolnobiegiem jak tak samo tyle że już znam przyczynę dźwięków. Otóż jeżeli dotknę wolnobiegu i na niego nacisnę wyraźnie czuć przeskok po czym mogę nim delikatnie poruszać na boki co w efekcie przy naciągnięciu łańcucha skutkuje dziwnymi dźwiękami. Dlatego teraz proszę o radę w jaki sposób zniwelować ten luz na wolnobiegu, żadne dokręcenia do piasty nie pomogą ponieważ jest już nabity do samego końca problem leży raczej w samym wolnobiegu, tylko pytanie gdzie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.