Skocz do zawartości

[Oś Piasty] Problem z ułożeniem koła

ErrorDemon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

Ostatnio podczas jazdy w terenie rowerem brata wbiła mi się gałąź w szprychy efekt, kilka połamanych i wymiana. Przy okazji tej operacji postanowiłem mu przeczyściść łożyska w piaście ponieważ dochodziły stamtąd dziwne dźwięki.

Zdjąłem więc wolnobieg, rozłożyłem oś i wszystko dokładnie wyczyściłem oraz dokompletowałem szprychy. Po całej operacji złożyłem koło tak jak było, ale powstał problem, a nawet więcej niż jeden. Więc po koleji:

1. Koło nie układa się w ramie prosto, nie wiem dlaczego ale jest przesunięte w jedną stronę mimo takiego samego nakręcenia, kontr, podkładek i konusów czy problem leży po stronie ich złego wyregulowania tzn. powinienem przesunąć oś w jedną stronę?

2. Przy wyższych biegach, i mocniejszym pedałowaniu słychać dziwne cykanie wolnobiegu, tak jakby był za słabo dokręcony i się ruszał ale nie jest to chyba możliwe zwłaszcza że łańcuch powinien go dociągnąć.

Proszę o odpowiedź na te dwa pytania dlaczego wystąpiły takie problemy i jak je zlikwidować, oczywiście posiadam wszystkie klucze potrzebne do nakręcania, nie robiłem tego jakimiś prymitywnymi narzędziami.

Napisano

Dobra problem już prawie rozwiązany, koło się ułożyło, ale z wolnobiegiem jak tak samo tyle że już znam przyczynę dźwięków. Otóż jeżeli dotknę wolnobiegu i na niego nacisnę wyraźnie czuć przeskok po czym mogę nim delikatnie poruszać na boki co w efekcie przy naciągnięciu łańcucha skutkuje dziwnymi dźwiękami.

Dlatego teraz proszę o radę w jaki sposób zniwelować ten luz na wolnobiegu, żadne dokręcenia do piasty nie pomogą ponieważ jest już nabity do samego końca problem leży raczej w samym wolnobiegu, tylko pytanie gdzie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...