Skocz do zawartości

[rower] Wheeler 900 - wymiana komponentów

ttt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na początek się przedstawię. Tomasz mam na imię i od kilku dni intensywnie przeczesuję wasze forum. Jako że nie do końca lektura ta rozwiała moje wątpliwości, postanowiłem zapytać. Nie do końca jestem pewien, czy dobry dział wybrałem, jeżeli nie trafiłem- sorki. No i przepraszam za rozmiar tego posta, ale starałem się wszystko na raz dokładnie opisać. Mam nadzieję, że jednak ktoś przebrnie i mi pomoże.

Ale do rzeczy...

Posiadam sobie (od dość dawna) rowerek Wheeler 900, rocznik (o ile dobrze pamiętam) 2005, mniej więcej (bo nie znalazłem dokładnie mojego modelu nigdzie w sieci) taki:

http://www.wheelerpolska.home.pl/mtb_wl900zx.html

Jak widać takie sobie w zasadzie nic. Co prawda przesiadając się na niego lata temu z roweru, który w zasadzie był "marketowcem" różnica była niesamowita, ale teraz to już mi on jednak nie wystarcza. Rower w zasadzie przez ostatnie 2-3 sezony nieużywany (przebiegi poniżej 1000km), teraz jednak próbuję na nowo wkręcić się w pedałowanie. Chciałem więc parę rzeczy wymienić.

Od razu odniosę się do jednego. Zapewne ktoś napisze, że lepiej kupić cały nowy rower niż bawić się w wymianę osprzętu. Niby tak, ale na razie wymiana całego roweru jest mi nie na rękę, a na ramie którą mam bardzo dobrze się czuję i chciałbym ją zostawić. Za tak ok. 2 sezony to może i tak kupię nowy rower, ale wtedy to już z "półki wyżej". No chyba, że stwierdzicie stanowczo, że rama mojego Wheelera to w współcześnie szmelc już i do niczego się nie nadaje...

Planuję kolejno wymienić amortyzator, korby (z możliwością zainwestowania przy okazji w spd), przerzutkę przednią i tylną, hamulce i ewentualnie koła. A teraz szczegóły.

1. Amortyzator

Tu mam największy problem, masę się naczytałem ale zdecydowany na 100% nie jestem. Parę danych na początek, moja waga: grubo powyżej 90kg, styl jazdy XC (chociaż niestety dużo jeżdżę teraz po drogach asfaltowych). Obecnie w rowerze zamontowany jest RST Capa T6.

Zastanawiałem się nad RS Dart 3 vs Suntour Raidon Lo-Air- z tych dwóch bardziej skłaniam się w stronę Darta. Ma wymiary bardziej zbliżone do aktualnie zamontowanego w moim rowerze amortyzatora, a tym samym mniej zmieni mi geometrię. Swoją drogą ostatnio facet w sklepie ostatnio stanowczo odradzał mi Suntoury, jakoby nie było do nich części zamiennych, ale jako że prowadzi on serwis Rock Shox'a to tę opinię mam tak za nie do końca obiektywną.

Z dartem 3 wypatrzyłem na allegro taką aukcję:

http://allegro.pl/item1129100860_rock_shox_dart_3_z_blokada_skoku_super_cena.html

Co sądzicie? Ta regulacja odbicia faktycznie coś daje, czy to tylko tak na papierze? No i najważniejsze, czy do mojej wagi standardowo montowana sprężyna będzie ok, czy od razu musiałbym się nastawić na wymianę?

W przypływie finansowego optymizmu zastanawiam się też nad Torą, na allegro znalazłem:

http://allegro.pl/item1141938065_rock_shox_tora_302_lo_air_solo_manetka_kurier0zl.html

Co sadzicie? Warto dokładać i kupić zamiast Darta 3? Jakie to ma wymiary (bo nigdzie nie znalazłem). Aha, na aukcji to chyba model 2009, tak?

2 Napęd

Aktualnie jest: przerzutka tył- Acera, przód- SIS 050, korby- nawet nie wiem. Wszystko to chciałem wymienić na elementy z grupy deore. Do tego może przy okazji kupiłbym jakieś pedały spd (pewnie Shimano pd-m5540)- najwyższa pora się spróbować do zatrzasków przekonać. Aha, kasetę (8) z łańcuchem jeszcze chcę zostawić, nie są zbytnio zjechane.

3 Hamulce

Są V-brake'i i przy tym typie chcę zostać (zresztą rama nie ma możliwości mocowania tarczówki z tyłu). Zdecydowany w zasadzie jestem na Avidy SD7, chyba dobry wybór.

4 Koła

Tutaj w zasadzie też problem. Nie jestem w stanie w żaden sposób stwierdzić jakie mam obręcze (oznaczenia dawno zjechane) ale wiadomo- nic specjalnego to nie będzie. Piasty są jakieś Wheelerowskie. Tak więc być może i to wartałoby wymienić. Niestety w tym względzie zbytniego rozeznania nie mam, myślałem o czymś takim:

http://allegro.pl/item1150685886_kola_mtb_deore_26_alexrims_pc19_czarne.html

Obręczy alexrims nie znam, Mavici jednak trochę drogie z tego co się rozglądnąłem. Jakieś sugestie?

Dodam jeszcze na koniec, że nie zamierzam wszystkiego na raz kupować, tylko po kolei mniej więcej według powyższej listy samemu wymieniać. Samemu, więc dochodzi oczywiście kupno paru kluczy, których nie mam, ale nie lubię jak ktoś mi przy rowerze grzebie, a poza tym samodzielne dłubanie to też rowerowa radocha.

To tyle. Każda rada mile widziana.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...