Skocz do zawartości

[buty SPD] Shimano SH-M076 vs SH-M086

afly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nastał czas na kupno butów SPD do pedałów Shimano PD-M540. Zdecydowałem się tutaj napisać, ponieważ nie wiem co wybrać B):P. Z jednej strony uważam że SH-M086 bedą trwalsze, więcej wytrzymają i nie bedzie problemów z trzymaniem nogi właśnie z powodu klamry, natomiast SH-M076 kuszą niższą ceną (70zł mniej), ale rozwiązanie 3x rzepa nie przekonuje mnie, w sezonie coś 3k km - 4k km robię, prawie codziennie wybieram się na rower, a więc te buty były by wielokrotnie sciągane i zakładane, są dni kiedy robię tylko 20km, a są kiedy 90km+. Chciałbym tych butów używać jak najdłużej (kwestia finansowa). Co według was będzie lepszym wyborem (prosze uwzględnić różnicę w cenie).

Linki:

SH-M086

SH-M076

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi oraz sugestie.

Cześć!

Mam te butki Shimano SH-M076, na razie przez ok. 300 km ( pierwsza jazda w SPD i na razie żadnej gleby), użytkuje je z pedałami od VP (odpowiednik 520) na razie wszystko ok. Rzepy trzymają nogę dobrze, nic się nie rusza w bucie.

Pozdrawiam;-)

Ja używam Sidi Bullet (3 paski na rzep) już od kilku ładnych lat (pewnie już kilkanaście tysięcy km mają przejechane), buty są już dość sfatygowane, trochę się rozbiły i już tak nie przylegają do stopy, rzepy już nie trzymają aż tak dobrze jak na początku, ale wiem że jeszcze trochę mi posłużą. Trzymanie pomimo zużycia nadal jest wystarczające i nie żałuję że wtedy nie kupiłem butów z klamrą. Tylko pytanie jak by się zachowały buty Shimano, tego nie wiem, wiem tylko że mi one nie pasują do stopy (Sidi są dla mnie wygodniejsze).

http://allegro.pl/it..._pl_wwa_47.html tyle ze nie sa czarno biale :) albo poszukaj specow

Widziałem je na żywo, kolor nie jest zły, ale jednak rozmiar 48 jest dość trudno dostępny. Bardziej interesują mnie opinie na temat rzep w butach (najlepiej shimano), ponieważ allegro umiem przeglądać :icon_wink:

Podzielę się swoim doświadczeniem. Posiadam model SH-M086 od lutego br. Jest to mój pierwszy sezon kiedy korzystam z SPD. Przejechałem w tych butach jak na razie 3300km. Jak dla mnie sprawują się wyśmienicie. Jeżdżę po najróżniejszej nawierzchni, od asfaltu bo błoto, z tym, że więcej asfaltu. Na wyścigu jeszcze ich nie testowałem, ale mam zamiar. Nogę trzymają dobrze, nie luzują się podczas jazdy. Nie mam porównania trzech rzepów do dwóch rzepów z klamrą, jednak znajomi jeżdżący już dużo wcześniej przede mną w SPD namawiali mnie do klamry. Wahałem się, myślałem, że taka klamra zaraz się rozleci, ale jednak padło na klamrę i nie żałuję. Trzyma do dzisiaj bardzo dobrze. Super sztywnej podeszwy na pewno nie mają, jednak po przesiadce z popularnych adidasów odczułem znaczną różnicę (na plus).

Generalnie polecam, dodam jeszcze tylko, że w sumie o buty dbam i te wyglądają w zasadzie po półrocznej jeździe jak nowe :(

• 2 miesiące temu...

netta --> hmm, po dwoch latach uzytkowania w blocie kazdy but ma prawo sie rozleciec. Ja wlasnie kupilem nowe buty, zeby zamienic stare SH-M182. Tez sie zaczely rozlatywac, w klamrze ostatnio pekla sprezynka i dzwignia latala luzno. Ale pretensji nie mam, 3 lata jezdzenia po kilkanascie tys rocznie w blocie i wszelkim syfie zalatwi kazde buty. Uwazam ze bardzo dobrze sie sprawowaly przez ten czas. Co prawda teraz kupilem na trzy rzepy, ale tylko dlatego ze potrzebowalem na gwalt na przyszly tydzien jakies papcie, zeby nie jezdzic z gola pieta ;). Tak naprawde klamra jest lepsza, mocniej trzyma i dluzej wytrzymuje niz rzepy, ktore po 2-3 latach trzymaja bardzo slabo.

• Mod Team

Kłosiu nie każdy na forum jest ziomalem z Poznania .Używaj określenia buty a nie papcie bo wprowadzasz niepokój wśród forumowiczów i google nie nadążają.:P

Co do butów ,nie porównujmy budżetowych 076, 086 z zaawansowanymi wypasami. Z mojego otoczenia, 5 letnie 075 wciąż jeżdżą a jakby nie było wyczynowy but Kłosia padł po 2 sezonach. Zależy czy orzesz pole jak Kłosiu, czy śmigasz po parku. Co do wyższości klamry nad rzepem zdania są również podzielone ale patrząc na moje 122 po sezonie daje 80 do 20 dla klamry.

• 2 tygodnie później...
Tak naprawde klamra jest lepsza, mocniej trzyma i dluzej wytrzymuje niz rzepy, ktore po 2-3 latach trzymaja bardzo slabo.

Ze swoimi 076 przejechałem ponad 21kkm i tym co najlepiej w nich jeszcze działa są... rzepy. :) Prawie wszystkie inne elementy się rozłażą ale rzepy działają tak samo dobrze jak na początku he he. Zdjęcie --> http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/3608-076-po-21kkm/ Tym niemniej można powiedzieć, ze buty już zdechły. Na jesień-zimę mam nowiutkie Mt 91 a na wiosnę-lato kupię coś nowego (czytaj: lepszego). ;)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...