gloria111 Napisano 16 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Witam ponownie,mam taki problem: tzn zakupiłem ten oto rower http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/2081/t:dodaj/ ,bardzo piękna maszyna ale jest w niej coś co doprowadza mnie do obłędu,a mianowicie to że od nowości podczas mocniejszego naciśnięcia na pedały z okolicy korby wydobywa się jakby "cykanie" ,przy zakupie koleś sam mi montował pedały SPD-SL SHIMANO 540tki. Dodam że podczas gdy nie naciskam a "ciągne" blokami w górę te cykanie jakby słabnie. Jest jakaś szybka rada na to? Trochę szukałem po forum ale nie wiem od czego zacząć. Dzięki za ew. pomoc,pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 16 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Dokręć pedały, przeczyść i przesmaruj suport, może to jego wina a nie pedałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gloria111 Napisano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Jak wspominałem rower jest nowy więc suport chyba nie zdążył się zabrudzić,próbowałem dokręcić pedały ale złamałem klucz i bardziej już się chyba nie da ich dokręcić,dodam że podczas oględzin przy depnięciu bez jazdy na lewą korbę te cykniecie było słyszalne dwa raz lub dwa,może przyczyna jest w niedokręconej korbie? Mocowanie to "Hollowtech II",jutro to sprawdzę i dam znać czy problem minął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jak wspominałem rower jest nowy więc suport chyba nie zdążył się zabrudzić,próbowałem dokręcić pedały ale złamałem klucz i bardziej już się chyba nie da ich dokręcić,dodam że podczas oględzin przy depnięciu bez jazdy na lewą korbę te cykniecie było słyszalne dwa raz lub dwa,może przyczyna jest w niedokręconej korbie? Mocowanie to "Hollowtech II",jutro to sprawdzę i dam znać czy problem minął. U mnie powodem cykania pedałów/suportu było jarzemko sztycy podsiodłowej. Dokręć wszystko porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gloria111 Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 sztyca i siodło odpada ponieważ jak stanę na korbę to cykanie też występuje,wiem że powodów może być wiele ale na razie zaczekam aż może samo przejdzie,najbardziej denerwuje to że to nowy rower i mam chorą obsesję na punkcie idealnej,bezgłośnej,bezklekotnej pracy roweru. Kupiłem już klucz do Hollowtech2,może korba jest źle zamocowana albo coś w jej okolicach nie gra jak trzeba. Jeśli sprawa się wyjaśni dam znać na forum,może ktoś będzie miał podobne problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Sprawdzałeś pedały? Konkretnie czy wina nie leży po stronie ich ułożyskowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lliper Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Kolego sprawdź dokręcenie korby bo ja miałem coś identycznego lecz po dokręceniu jak ręką odjął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalfbialy Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Potwierdzam - u mnie też była niedokręcona dobrze korba. Kupiłem na początku roku rower i po kilkuset kilometrach też coś cykało. Pojechałem na przegląd gwarancyjny i mi to zrobili. Niestety nowe rowery trzeba po jakimś czasie "podokręcać", żeby wszystko grało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gloria111 Napisano 22 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 No więc tak,korbę dziś dokręciłem,nowe imbusy,smar,podkładki,sporo siły i jakby lepiej,podczas siedzenia cykanie prawie niesłyszalne,ale przy staniu na korbie objaw powraca .Myślę że jutro się odważę rozebrać korbę i sprawdzić czy miski dokręcone itp,choć przyznam się że boję się trochę tego zabiegu.Dzięki wielkie za pomoc. Oczywiście o efektach poinformuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 też mam takie cos tylko ze w mtb, mam 2 propozycje (w mojej sytualcji) 1 uzywam suchego smaru finishline czerwony i mysle ze to moze byc przyczyną cykania, strzelania, ja bym to tak nazwal 2, rozciągniety lancuch, ale tu przyczyn mechnicznych nie znam 3 no oczywiscie korba moze byc, sztyca, pęknięta rama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gloria111 Napisano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Było tak jak podejrzewałem,po mocniejszym dokręceniu imbusów w korbie,sztycy,mostka i jarzemka "CYKANIE" zamilkło,dodam ze wyczyściłem i nasmarowałem sztycę i cały mechanizm pod siodełkiem , teraz pojawiają się czasem jakieś pojedyncze odgłosy przy stawaniu na korbę ale to jest pewnie wynik naturalnych naprężeń w ramie spowodowanych mają nie małą wagą.Dzięki za podpowiedzi i w drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0 Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Fajna koza suportu z łożyskami mechanicznymi nie rozbieramy, szczególnie jeśli to hollowtech 2. Zacznijmy od najbardziej prawdopodobnych niedopatrzeń: - Cykać mogą śruby od jarzemka, zacisku lub każda inna. Przesmaruj je smarem. - Zobacz czy dokręcone są wszystkie śruby, w szczególności korby, pedały, one lubią cykać. - Jeśli jest brudny dokładnie go wyczyść w szczególności kasetę. Jeśli jest nowy to raczej nie powinien być to łańcuch ale dla świętego spokoju weź go przesmaruj. Powinno pomóc. PS: u mnie powodem cykania był wyciągnięty łańcuch. Objawy to strzelanie i cykanie na nierównościach, przy obciążeniu i rzucaniu roweru na boki podczas pedałowaniu na stojąco dźwięki nasilały się z okolic suportu. Rama nosi dźwięki i praktycznie zawsze wydaje się że to suport. Polecam dodatkową parę uszu w postaci kolegi w celu zdiagnozowaniu miejsca cykania jeśli nic już nie podziała Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gloria111 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Witam,powiem tak,łańcuch+kasetę+blaty w korbie czyszczę i konserwuje/smaruje bardzo regularnie. Podczas dokręcania przesmarowałem jak pisałem śruby od ; korby,mostka,sztycy,jarzemka. Pedały są dokręcone bardzo mocno. Myślę jeszcze o próbie dokręcenia suportu ,klucz HOLLOWTECH2 mam ale trochę się boje że jak to nie będzie to ,to już tego nie złoże. Póki co nie będę jeszcze tego ruszał. Dzięki za podpowiedzi,pozdrawiam i szerokiej drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Odświeżę temat, choć mój problem z korbą jest nieco inny. Otóż nic nie cykało, tylko piszczało - korba deore (7000km), suport accent (500km), oczywiście około, bo ciężko sprecyzować kiedy dokładnie zaczęło piszczeć. Miałem wrażenie, że to suport, zdjąłem, wyczyściłem, posmarowałem, założyłem i przy dokręcaniu okazało się, że imbus przeskakuje w łbie jednej ze śrub mocujących lewe ramie I tu właśnie pojawia się pytanie jaka to śruba, czy jest jakaś standaryzacja, czy może powinienem udać się z nią do sklepu i dobierać na oko? Swoją drogą fajną śrubę dało shimano - po 3 dokręceniach padła I raczej kluczem jej nie zniszczyłem, prawie wszystko nim dokręcam, a druga śruba w korbie ma się bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Października 2010 Udostępnij Napisano 3 Października 2010 śruby maja gwint standardowy - z tego co pamiętam 5 mm , jednak mają łby o średnicy mniejszej niż typowa śruba imbusowa 5 mm (więc łeb nie schowa się w zagłębieniu ramienia korby) ja łby szlifowałem kątówką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobo7 Napisano 10 Października 2010 Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam Rowniez dodam swoja odpowiedz dla czytajacych ten post. Mialem dokladnie ten sam problem, tzn cykalo przy naciskaniu na pedaly, przy ciagnieciu w gore mniej. Wykrecilem pedaly wyczyscilem gwinty i nalozylem twotu. Po zakreceniu pedalow jak reka odjal. 0 cykania, strzelania itp ktore doprowadzalo mnie do szalu. Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem komus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo77 Napisano 11 Października 2010 Udostępnij Napisano 11 Października 2010 u mnie z kolei jest pykanie, strzelanie z tyłu w kole. domyślam się że to szprychy po centrowaniu przesunęły sie trochę. jeśli ta teoria jest prawdziwa to odgłosy powinny umilknąć po kilkudziesięciu kilometrach - kiedy szprychy się dotrą między sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2010 Udostępnij Napisano 13 Października 2010 po rozebraniu moich DXów, czyszczeniu i smarowaniu cykanie, czy strzelanie ustało drugim źródłem najczęściej strzelania jest sztyca. Trzeba ją przeczyścić trzecim źródłem jest suport, a dokładnie połączenie zewnętrznych łożysk i korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuczak Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 też sprawdzałem w swojej tiagrze suport, wszystko co się dało odkręcałem i czyściłem i nic nie pomagało, a wystarczyło odkręcić pedały... wyczyścić gwint i wkręcić ponownie, teraz wszystko chodzi jak nowe, zero irytującego cykania. Jeżeli macie to cykanie czasem podwójne lub pojedyncze i jest uzależnione od stopnia nacisku to odkręćcie pedały, dodam tylko że już po 300km przebiegu rower zaczął cykać i dopiero po 5tys odkryłem że to piasek przy gwincie pedałów. A co do sztycy... jeżeli stojąc na pedałach nie dotykając siodła nadal cyka to na 99% nie jest to sztyca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.