Skocz do zawartości

[lozyska piasty] NS Bikes Coaster SS 2009 łożyska

danio115

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam piastę NS Bikes Coaster SS 2009 i poszy w niej łożyska maszynowe. Jaki byłby +/- koszt ich wymiany, i czy opłaca się w ogóle to robić? Gdzie byłby możliwy ew. taki zabieg?

Pozdrawiam, Daniel

Napisano

Witam. Posiadam piastę NS Bikes Coaster SS 2009 i poszy w niej łożyska maszynowe. Jaki byłby +/- koszt ich wymiany, i czy opłaca się w ogóle to robić? Gdzie byłby możliwy ew. taki zabieg?

Pozdrawiam, Daniel

Coraz częściej odnosze wrażenie, że ludzie pytają na forum bo nie chce się im używać google.pl ani tym bardziej opcji SZUKAJ :P i jak dla mnie zaczyna być to coraz bardziej wkurzające.

1. Łozyska "maszynowe" można wymienić w większość piast i nie wymaga to użycia szlifierki kątowej o ile robi to ktoś kto ma minimum pomyślunku w temacie.

2. Wejdź na strone NS i poszukaj informacji o łożyskach a jeżeli tam ich nie ma to wpisz zapytanie w szukajkę na forum bądź wspomniane wyżej google.pl

3. Jeżeli tylko łożyską są do wymiany, a zamienniki można kupić po PARĘ DO PARENASTU złotych za sztukę to ze wszechmiar wydaje się, że tak - warto to zrobić.

4. Koszt robocizny jest zależny od serwisu i ustalisz kwote wykonując 3 telefony.

5. Zazwyczaj takie zabiegi przeprowadza się w serwisie

Napisano

Koszt to za "lepsze łożysko " 7 zł sztuka czyli 7x4 = 28 zł jeśli to zrobisz sam . Rozbierasz piastę jak się da najmocniej i poprostu wybijasz , pewnie 2 w bębenku a 2 na ośce . Wybić to nie problem , ważne aby to zrobić delikatnie . Wbija też się łatwo ale zawsze lepiej mieć profesjonalne narzędzie do tego aby nie rozbić gniazda .

Edit:

Na łożyskach na uszczelce pisze numer zawszę łożyska , są to na 100% standardowe które dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym .

Napisano

Edit:

Na łożyskach na uszczelce pisze numer zawszę łożyska , są to na 100% standardowe które dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym .

A gdyby jakimś cudem nie było numeru to suwmiarka w dłoń i mierzymy :P W kwestii wymiany to jeżeli ktoś nie czuje się na siłach to dobrze jest to dać do zrobienia komuś kto wie o co chodzi bo uszkodzenie gniazd łożysk jest równoznaczne z końcem piasty.

Napisano

Piastę kupiłem za 70 zł z wolnobiegiem 14t decta. Muszę tylko wymienić te łożyska/sko. Myślicie że zrobiłem dobry zakup, czy mam oddać piastę?

Napisano

Gdzie masz luz ? Na bębenku czy na ośce ? Jak na ośce to idą tam 2 łożyska podajże , czyli 14 zł za jakieś "lepsze łożyska" . Jak wymienisz to sam to się opłaca , jak dasz w serwis do doliczą sobie 30zł pewnie .

Napisano

Luzu jako takigo nie mam. Jednak przy powolnym kręceniu ośką piasta nie chodzi płynnie tylko przeskakuje i tak jakby haczy. Piasta już kupiona za 50 zeta, pozostaje tylko naprawa. Wymieniłem jedno łożysko, bo jedno było dobre, i zapłaciłem za nie 5 zł. Całe metalowe jest . Te przeskoki się zmniejszyły trochę, ale nadal są. Może to wina osi. Może o coś haczy?

Napisano

Luzu jako takigo nie mam. Jednak przy powolnym kręceniu ośką piasta nie chodzi płynnie tylko przeskakuje i tak jakby haczy. Piasta już kupiona za 50 zeta, pozostaje tylko naprawa. Wymieniłem jedno łożysko, bo jedno było dobre, i zapłaciłem za nie 5 zł. Całe metalowe jest . Te przeskoki się zmniejszyły trochę, ale nadal są. Może to wina osi. Może o coś haczy?

Gdyby oś o coś haczyła to musiałaby mieć kształt banana. Wymień pozostałe łożyska. W czasie rozbiórki przetocz os po stole to bedziesz widzieć czy jest prosta.

Napisano

Gniazdo jednego łożyska jest trochę rąbnięte. :( A łożyska oba już chodzą idealnie.

Jedna nakrętka jest spiłowana i troche krzywo naciska łożysko. Może to tego wina? Bo bez zkręcenia luzów nakrętkami wszystko śmiga równo jak nówka. Co myślicie?

Proszę o pilną pomoc :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...