PanBobek Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Witam Przymierzam się do zakupu roweru max 2.5k Rower raczej do spokojnej jazdy, po lasach i asfalcie. Żadnego skakania po górkach z tego już wyrosłem Lasy -> stosunkowo krótkie wycieczki, po jakiś wąskich dróżkach wzdłuż rzeki itp. Musi się łatwo prowadzić. Asflat - > Dłuższe wycieczki na 6-7 h, powinien być wygodny i szybki. Wzrost 186 Mam jeden rower od komunii, wtedy żeby na niego wsiąść potrzebowałem cegły. Zatrzymywanie i co się z tym wiąże zsiadanie, należało to nie lada wyczynów Wiąże się z nim wiele wspomnień i najchętniej bym go zostawił ale po 12 latach, do wymiany nadaję się prawie wszystko Na ramie jest nazwa KANDS, euro ... niestety dalsza część napisu znikła Przeglądałem forum dość długo, w tej cenie ciągle pojawiają się te same nazwy. Kross A6 Unbike Zethos. Czym one się różnią, ja się na tym nie znam. Patrzę w te nazwy osprzętu ale... 0,5 KG na korzyść Krossa różnicy to chyba nie jest dużo ? Pozdrawiam
nedvet Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Podstawowa róznica pomiędzy tymi rowerami że Kross A6 to jest rower górski, a Zethos to rower crossowy czyli taki na większych (28cali) i cieńszych kołach. Jezeli dalej będziesz miał problemy ze stwierdzeniem jaki typ roweru potrzebujesz to polecam lekturke TYPY ROWERÓW
PanBobek Napisano 15 Lipca 2010 Autor Napisano 15 Lipca 2010 Ok To wychodzi na to, że chciałbym dwa rowery Przełajowy ze względu na rozstaw kół chyba się nie nadaję na wąskie kręte ścieżki, tak ? Da się to tego Unbike kupić i założyć opony MTB na takie koła ? -> Nie rozleci się chyba, jak będę nim jeździł też po lesie co ?
PanBobek Napisano 16 Lipca 2010 Autor Napisano 16 Lipca 2010 A ten model ? Kross Unplugged Te opony są do MTB na takich kołach ?
Iven Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Ok To wychodzi na to, że chciałbym dwa rowery Przełajowy ze względu na rozstaw kół chyba się nie nadaję na wąskie kręte ścieżki, tak ? Da się to tego Unbike kupić i założyć opony MTB na takie koła ? -> Nie rozleci się chyba, jak będę nim jeździł też po lesie co ? Zethosa już się nie da kupić , chyba że zaczekasz do wiosny Do Zethosa można założyć opony o szer do 2", lecz gorzej będą się zachowywać na asfalcie takim optimum są opony 1.5-1.6" z odpowiednim bieżnikiem np. Sch. hurricane lub, Marathon cross itp.
PanBobek Napisano 16 Lipca 2010 Autor Napisano 16 Lipca 2010 A do A6 zmieszczą się koła 28 ? albo chociaż wąskie opony ? -> różnica i tak powinna być spora na asfalcie,tak ?
adii22 Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Nie wiem czy się zorientowałeś, ale Kross Unplugged jest... single speedem Ma jedno przełożenie. No, i jest 29er'em. Czyli rowerem mtb na kołach 29", a nie jak klasyczne 26". Hm... ale Kross Level A6 (ale starszy model z Torą na pokładzie) + zestaw szosowych opon i muzyka gra Tak, do A6 wejdą koła 28" Ale to podpada już pod "partyzantkę"
PanBobek Napisano 16 Lipca 2010 Autor Napisano 16 Lipca 2010 Oczywiście, że się zorientowałem ! Po Twoim poście A to jest dużo większa różnica w prędkości na asfalcie, na tych większych kołach ? -> Pisząc, że to podpada pod partyzantkę co masz na myśli ? Będzie trudno je wymieniać co jakiś czas ? (hamulce będą pasować) Starszy model to znaczy z którego roku ? A te evado krossa ? evado1.2 Częściej jeżdżę po twardej nawierzchni niż w lesie. Wolałbym więc takiego na 28 i do tego opony mtb które co jakiś czas mógłbym wstawić jak zajdzie potrzeba Znalazłem jeszcze taki kellys exquisite Są w ogóle opony mtp na takie 28 koła ? Szukałem ale nie mogę znaleźć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.