Skocz do zawartości

[Rower] A6 vs Zethos

PanBobek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przymierzam się do zakupu roweru max 2.5k

Rower raczej do spokojnej jazdy, po lasach i asfalcie. Żadnego skakania po górkach z tego już wyrosłem :P

Lasy -> stosunkowo krótkie wycieczki, po jakiś wąskich dróżkach wzdłuż rzeki itp. Musi się łatwo prowadzić.

Asflat - > Dłuższe wycieczki na 6-7 h, powinien być wygodny i szybki.

Wzrost 186

Mam jeden rower od komunii, wtedy żeby na niego wsiąść potrzebowałem cegły. Zatrzymywanie i co się z tym wiąże zsiadanie, należało to nie lada wyczynów ;) Wiąże się z nim wiele wspomnień i najchętniej bym go zostawił ale po 12 latach, do wymiany nadaję się prawie wszystko :wacko:

Na ramie jest nazwa KANDS, euro ... niestety dalsza część napisu znikła :)

Przeglądałem forum dość długo, w tej cenie ciągle pojawiają się te same nazwy.

Kross A6

Unbike Zethos.

Czym one się różnią, ja się na tym nie znam. Patrzę w te nazwy osprzętu ale...

0,5 KG na korzyść Krossa różnicy to chyba nie jest dużo ?

Pozdrawiam

Napisano

Podstawowa róznica pomiędzy tymi rowerami że Kross A6 to jest rower górski, a Zethos to rower crossowy czyli taki na większych (28cali) i cieńszych kołach. Jezeli dalej będziesz miał problemy ze stwierdzeniem jaki typ roweru potrzebujesz to polecam lekturke TYPY ROWERÓW

Napisano

Ok :)

To wychodzi na to, że chciałbym dwa rowery :P

Przełajowy ze względu na rozstaw kół chyba się nie nadaję na wąskie kręte ścieżki, tak ?

Da się to tego Unbike kupić i założyć opony MTB na takie koła ? -> Nie rozleci się chyba, jak będę nim jeździł też po lesie co ? :P

Napisano

Ok :icon_redface:

To wychodzi na to, że chciałbym dwa rowery :P

Przełajowy ze względu na rozstaw kół chyba się nie nadaję na wąskie kręte ścieżki, tak ?

Da się to tego Unbike kupić i założyć opony MTB na takie koła ? -> Nie rozleci się chyba, jak będę nim jeździł też po lesie co ? ;)

Zethosa już się nie da kupić , chyba że zaczekasz do wiosny :icon_lol: Do Zethosa można założyć opony o szer do 2", lecz gorzej będą się zachowywać na asfalcie takim optimum są opony 1.5-1.6" z odpowiednim bieżnikiem np. Sch. hurricane lub, Marathon cross itp.

Napisano

Nie wiem czy się zorientowałeś, ale Kross Unplugged jest... single speedem :icon_lol: Ma jedno przełożenie. No, i jest 29er'em. Czyli rowerem mtb na kołach 29", a nie jak klasyczne 26".

Hm... ale Kross Level A6 (ale starszy model z Torą na pokładzie) + zestaw szosowych opon i muzyka gra :icon_redface:

Tak, do A6 wejdą koła 28" ;) Ale to podpada już pod "partyzantkę" :P

Napisano

Oczywiście, że się zorientowałem ! Po Twoim poście :icon_lol:

A to jest dużo większa różnica w prędkości na asfalcie, na tych większych kołach ? -> Pisząc, że to podpada pod partyzantkę co masz na myśli ? :P Będzie trudno je wymieniać co jakiś czas ? (hamulce będą pasować)

Starszy model to znaczy z którego roku ?

A te evado krossa ? evado1.2

Częściej jeżdżę po twardej nawierzchni niż w lesie. Wolałbym więc takiego na 28 i do tego opony mtb które co jakiś czas mógłbym wstawić jak zajdzie potrzeba ;)

Znalazłem jeszcze taki kellys exquisite

Są w ogóle opony mtp na takie 28 koła ? Szukałem ale nie mogę znaleźć :icon_redface:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...