janek96 Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Witam forumowiczów. Mam maly problem,ponieważ mam ten rower juz ponad 2 lata(dosyc mocno eksploatowany) i zaczal sie sypac. Najwiekszy problem mam z w/w amortyzatorem juz od tamtego sezonu odczulem ze jest znacznie twardzszy. Kilka razy zdarzylo sie wbic w krawężnik . Nic przy nim przez te 2 lata nie robiłem. Dałoby rade go zmiękczyć jak tak to w jaki sposób. prosze o wyrozumialosc jestem tu nowy
Rybka33 Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Polecam Ci poczytać o zalewaniu amortyzatorów olejem. Jest to przyklejony temat, więc z odnalezieniem niema problemu Tam jest wszystko wyjaśnione. Pytanie nasuwa się tylko jedno: czy to się opłaca?
ugupu Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Witam forumowiczów. Mam maly problem,ponieważ mam ten rower juz ponad 2 lata(dosyc mocno eksploatowany) i zaczal sie sypac. Najwiekszy problem mam z w/w amortyzatorem juz od tamtego sezonu odczulem ze jest znacznie twardzszy. Kilka razy zdarzylo sie wbic w krawężnik . Nic przy nim przez te 2 lata nie robiłem. Dałoby rade go zmiękczyć jak tak to w jaki sposób. prosze o wyrozumialosc jestem tu nowy Witaj, Chcesz się bawić w Syzyfa, to się baw. Rozłóż to cudo, wyczyść, nasmaruj, złóż do kupy. Części, które Ci zostaną, wyrzuć do śmieci. A ponieważ to nie wiele pomoże, idź do sklepu i kup np SR Suntour XCM za 200 zł. Sorry za szczerość. Pozdrawiam
intruz Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Ale mu poleciłeś Suntour XCM. Mam taki amortyzator i póki działa to działa, ale na pewno bym go nikomu nie polecił (i nie kosztuje 200 zł tylko 160). Jego wady są przede wszystkim takie, że szybko powstają w nim luzy, oprócz tego należy bardzo o niego dbać bo w przeciągu paru dni jeżdżenia w suchych warunkach staje się baardzo twardy (nawet na jednej sprężynie i biekerze 84 kg..)
janek96 Napisano 16 Lipca 2010 Autor Napisano 16 Lipca 2010 No to jaki amor?? Zamierzam w to włożyć trochę kasy. O ile warto ale ta kwestie zostawię wam. Ugupu nie jestem bucem,nie obrazę się ;]
blair7 Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Ile tej kasy chcesz wyłożyc? jesli w granicach +/- 500 zl to moze za jakims epiconem sie rozejzyj, lub tora
Rybka33 Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Trochę wysiłku sam włóż... Masz link do każdego: http://allegro.pl/item1113319048_sr_suntour_epicon_r_l_d_100mm_2010_czarny_bialy.html I Tora: http://allegro.pl/item1113821734_rock_shox_tora_sl_solo_air_100_mm_manetka_2010.html Taniej musisz poszukać sam. PS. jeśli Tora to tylko z tłumikiem MC Ale i tak wydaje mi się to głupim pomysłem-ładować taki amorek do takiego roweru. Przemyśl to jeszcze
ugupu Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Ale mu poleciłeś Suntour XCM. Mam taki amortyzator i póki działa to działa, ale na pewno bym go nikomu nie polecił (i nie kosztuje 200 zł tylko 160). Jego wady są przede wszystkim takie, że szybko powstają w nim luzy, oprócz tego należy bardzo o niego dbać bo w przeciągu paru dni jeżdżenia w suchych warunkach staje się baardzo twardy (nawet na jednej sprężynie i biekerze 84 kg..) Ja to wszystko wiem, sam na nim jeżdżę nazywając go Pogo Stick! Ale nie poradze mu kupna Raidona czy Epicona za 400-600 zyli skoro jego rower wg katalogu z 2008 kosztował 800!!! A propos wagi, przy 110 kg bikera też jest twardy... No to jaki amor?? Zamierzam w to włożyć trochę kasy. O ile warto ale ta kwestie zostawię wam. Ugupu nie jestem bucem,nie obrazę się ;] Janek, daleki jestem od posądzenia Cię, że jesteś bucem. Ale mogło Ci się zrobić przykro, a nie było to moim zamiarem. Przelicz sobie wszystko raz jeszcze i pomyśl może o kupnie roweru...
janek96 Napisano 16 Lipca 2010 Autor Napisano 16 Lipca 2010 może od całkowicie innej strony. Jeśli chodzi o cenę dałem za nówkę 550zl w czerwcu 2008;]. Stopniowo bym w niego inwestował ale główny mój dylemat to czy warto w ta ramę?? moje parametry +/-180 ok55kg. Jezdzi mi sie na niej wygodnie. up
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.