rodzynx Napisano 15 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Witam wszystkich. Niedawno kupiłem używany rower Giant Rainier (model chyba 2009). Niestety ostatnio zauważyłem, że lata mi jeden pedał. Przyczyną okazał sie uszkodzony gwint w korbie (prawa strona z zębatkami). Chciałem wymienić korbę na ta samą czyli Truvativ IsoFlow 3.0, 42/32/22, 175mm, ale okazuje się ze bardzo trudno dostać taką z kwadratem dlatego też chciałem ie zapytać jaką korbę wybrać by była kompatybilna z resztą zestawu: rozmiar (szerokość)ramy: 68mm długość/szerokość suportu, osi: ok 123mm (stary kwadrat który był z korbą) MANETKI: Shimano Alivio SL-MC40, 24 biegi, Rapidfire Plus PRZERZUTKA PRZEDNIA: Shimano FD-C050 PRZERZUTKA TYLNA: Shimano Alivio RD-M410 KASETA/WOLNOBIEG: Shimano CS-HG40, 11-32,(chyba? wzięte z opisu na stronie Gianta) 8 biegów Opcje: 1) Czy kupić zamiennik korby z mocowaniem kwadratowym i zostawić resztę tak jak jest? Jeśli tak to jaki? 2) Czy zainwestować w coś lepszego z innym mocowaniem osi? (czy będzie trzeba wymienić przednia przerzutkę?) a) Czy np. Shimano Deore FC-M 590 będzie kompatybilne z reszta osprzętu? (czy będzie trzeba wymienić przednia przerzutkę?) Co do użytkowania roweru standardowe, lekko off-roadowe. Dzięki z góry za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 15 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Byłem w bardzo podobnej sytuacji, powiem Ci jak ja to rozwiązałem. Kupiłem najtańszą korbę shimano z mocowaniem na h2 (czy jak kto woli dwuczęściową bo to zwykła deorka m533). Również miałem isoflowa (mnie z kolei wyrobił się kwadrat), napęd 8biegowy, przednia przerzutka chyba identyczna jak ta Twoja. Po odebraniu korby wymontowałem z niej zębatki i założyłem te z truvativa, pasowały. Nie chciałem zmieniać przedniej przerzutki, bo działa dobrze. Poza tym blat 42 to dla mnie aż nadto, jeżdzę z wysoką kadencją. Nowe zębatki z demontażu puściłem na allegro (80-90zł), spawne ramie korby też (chyba 15zł). I tak niewielkim nakładem finansowym i pracy stałem się posiadaczem korby z zewnętrznymi łożyskami. Gramów specjalnie nie liczę, więc stalowe zębętaki z truvativa mi nie wadzą. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.