Skocz do zawartości

[korba] alternatywa dla Truvativ IsoFlow 3.0

rodzynx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Niedawno kupiłem używany rower Giant Rainier (model chyba 2009). Niestety ostatnio zauważyłem, że lata mi jeden pedał. Przyczyną okazał sie uszkodzony gwint w korbie (prawa strona z zębatkami). Chciałem wymienić korbę na ta samą czyli Truvativ IsoFlow 3.0, 42/32/22, 175mm, ale okazuje się ze bardzo trudno dostać taką z kwadratem dlatego też chciałem ie zapytać jaką korbę wybrać by była kompatybilna z resztą zestawu:

rozmiar (szerokość)ramy: 68mm

długość/szerokość suportu, osi: ok 123mm (stary kwadrat który był z korbą)

MANETKI: Shimano Alivio SL-MC40, 24 biegi, Rapidfire Plus

PRZERZUTKA PRZEDNIA: Shimano FD-C050

PRZERZUTKA TYLNA: Shimano Alivio RD-M410

KASETA/WOLNOBIEG: Shimano CS-HG40, 11-32,(chyba? wzięte z opisu na stronie Gianta) 8 biegów

Opcje:

1) Czy kupić zamiennik korby z mocowaniem kwadratowym i zostawić resztę tak jak jest? Jeśli tak to jaki?

2) Czy zainwestować w coś lepszego z innym mocowaniem osi? (czy będzie trzeba wymienić przednia przerzutkę?)

a) Czy np. Shimano Deore FC-M 590 będzie kompatybilne z reszta osprzętu? (czy będzie trzeba wymienić przednia przerzutkę?)

Co do użytkowania roweru standardowe, lekko off-roadowe.

Dzięki z góry za pomoc.

Byłem w bardzo podobnej sytuacji, powiem Ci jak ja to rozwiązałem.

Kupiłem najtańszą korbę shimano z mocowaniem na h2 (czy jak kto woli dwuczęściową bo to zwykła deorka m533). Również miałem isoflowa (mnie z kolei wyrobił się kwadrat), napęd 8biegowy, przednia przerzutka chyba identyczna jak ta Twoja.

Po odebraniu korby wymontowałem z niej zębatki i założyłem te z truvativa, pasowały. Nie chciałem zmieniać przedniej przerzutki, bo działa dobrze. Poza tym blat 42 to dla mnie aż nadto, jeżdzę z wysoką kadencją.

Nowe zębatki z demontażu puściłem na allegro (80-90zł), spawne ramie korby też (chyba 15zł).

I tak niewielkim nakładem finansowym i pracy stałem się posiadaczem korby z zewnętrznymi łożyskami. Gramów specjalnie nie liczę, więc stalowe zębętaki z truvativa mi nie wadzą.

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...