Skocz do zawartości

[hamulce v-ki] piszczenie w przednim hamulcu

labadziara1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z przednim hamulcem. Problem pojawił sie po przejechaniu 60 km (rower nowy)

Chodzi o to, że przy hamowaniu przedni hamulec STRASZNIE piszczy. Dodam jeszcze, że nie mam tarczowych hamulców.

Za 2 dni mam rajd, wiec prosze o szybkie i dokładne odpowiedzi.

Z góry dzieki :thumbsup:

tarcze/v-brake`i ? (awatar niewiele mówi, wygooglowana nazwa w podpisie tez), a tak na szybko"

tarcze - wyczyścić, zmienić klocki na żywiczne przy mokrej jeździe

v-brakei - zmienić okładzinę (ponoć czerwone clarksy lubią trąbić), lub też umocowanie klocka (patent "na gumkę" czy też na "kartę kredytową") <- wyszukiwarka

Chodzi o wymianę okładziny na hamulcu - czytaj klocków hamulcowych :icon_mrgreen:

Spróbuj też czegoś, co pomogło u mnie - delikatnie zacisnąć hamulec, tak, żeby tarł po obręczy i przejechać troszkę (z 400-500m). U mnie pomogło, u kolegi wcale - loteria ale warto spróbować :thumbsup:

A co do mocowania "na kartkę" to chodzi o to, że odkręcasz linkę, ściskasz szczęki rękami, ale wkładając pomiędzy klocki a obręcz złożoną kartkę papieru. Dociskasz i dokręcasz linkę. Ot wszystko. Pytanie tylko, co to pomoże :icon_mrgreen:

Jeszcze jedno - może albo bardziej piszczeć, albo mniej, albo nie pomoże wcale - przetrzeć benzyną ekstrakcyjnią klocki i obręcze - u mnie akurat pomogło :icon_mrgreen:

Dzieki bardzo. Podczas 1 sposobu ból uszu nei do wytrzymania, wiec nalozylem mp3 i git :).

Przejechalem dosyc duzo na zacisnietym hamulcu i niezauwazylem, ze starlem 1/5 klocka :D

Ale piszczenie prawie zanikło :) Łap plusa i dzieki za radę.

Tak i owak temat uwazam za zamkniety :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...