sempth Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witam! Posiadam rower Cube Aim 2010, przejechane jakieś 1000km w ciągu około miesiąca. Mam problem, ponieważ ostatnio zauważyłem że łańcuch obciera przednia przerzutkę. Gdy się bliżej przyjrzałem okazało się, że korba jest krzywa tzn. "faluje" i przez to łańcuch na niektórych przełożeniach cyklicznie obciera o przerzutkę. I teraz pytanie, czy ta korba (Acera FC-M361) jest naprawdę taka słaba, że po 1000km już się zdeformowała? Czy może jest jakiś inny powód falowania? Z góry dzięki za odpowiedzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witam! Posiadam rower Cube Aim 2010, przejechane jakieś 1000km w ciągu około miesiąca. Mam problem, ponieważ ostatnio zauważyłem że łańcuch obciera przednia przerzutkę. Gdy się bliżej przyjrzałem okazało się, że korba jest krzywa tzn. "faluje" i przez to łańcuch na niektórych przełożeniach cyklicznie obciera o przerzutkę. I teraz pytanie, czy ta korba (Acera FC-M361) jest naprawdę taka słaba, że po 1000km już się zdeformowała? Czy może jest jakiś inny powód falowania? Z góry dzięki za odpowiedzi:) U mnie korba FSA (modelu nie znam) 700km i również falowała, wymiana korby na nową mi pozostała + zmiana mocowania z kwadratu na octalink, na obecnej korbie prawe 2300km i tego problemu nie mam, zapewne ważysz ponad 70kg, zresztą patrząc na cenę to ta korba do tych lepszych nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sempth Napisano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 U mnie korba FSA (modelu nie znam) 700km i również falowała, wymiana korby na nową mi pozostała + zmiana mocowania z kwadratu na octalink, na obecnej korbie prawe 2300km i tego problemu nie mam, zapewne ważysz ponad 70kg, zresztą patrząc na cenę to ta korba do tych lepszych nie należy. Ważę jakieś 85kg, wzrost 188cm. A czy jeżdżenie na takiej krzywej korbie może coś zniszczyć (ramę np.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Mi z czasem również pogięły się trochę tarcze, nic specjalnego się nie dzieje, poza tym że biegi trochę gorzej wchodzą, i potrafi łańcuch podciągnąć, ale ja mam już duże fale Swego czasu przy większym remoncie, ściągałem tarcze i młotek+kombinerki i sam prostowałem, do czasu, teraz już mam w takim stanie że już tego nie robie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Ważę jakieś 85kg, wzrost 188cm. A czy jeżdżenie na takiej krzywej korbie może coś zniszczyć (ramę np.)? Zniszczyć nie zniszczy, ale w moim przypadku uniemożliwiło to wyregulowanie przedniej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A w którym momencie Ci obciera? Jeżeli wtedy, gdy prawą nogą naciskasz korbę w dół, to znaczy, że wadą jest jej niska sztywność. I ni c się na to nie poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sempth Napisano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A w którym momencie Ci obciera? Jeżeli wtedy, gdy prawą nogą naciskasz korbę w dół, to znaczy, że wadą jest jej niska sztywność. I ni c się na to nie poradzi. Jest dokładnie tak jak piszesz. Czyli pozostaje ten sezon pojeździć i na następny zmienić korbę. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No to żadne pogięte blaty, tylko po prostu niska sztywność i tyle. Pozostaje jedynie wymienić korbę lub przyzwyczaić się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Jest dokładnie tak jak piszesz. Czyli pozostaje ten sezon pojeździć i na następny zmienić korbę. Dzięki za odpowiedzi A jak zakręcisz normalnie to korba jest prosta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sempth Napisano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A jak zakręcisz normalnie to korba jest prosta? Nie, też jest minimalnie krzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No to żadne pogięte blaty, tylko po prostu niska sztywność i tyle. Pozostaje jedynie wymienić korbę lub przyzwyczaić się. Nie, też jest minimalnie krzywa. Niska sztywność korby przyczyniła się do jej "deformacji" a więc pogięcia blatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.