Skocz do zawartości

[korba] Acera FC-M361 - falowanie

sempth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam rower Cube Aim 2010, przejechane jakieś 1000km w ciągu około miesiąca. Mam problem, ponieważ ostatnio zauważyłem że łańcuch obciera przednia przerzutkę. Gdy się bliżej przyjrzałem okazało się, że korba jest krzywa tzn. "faluje" i przez to łańcuch na niektórych przełożeniach cyklicznie obciera o przerzutkę.

I teraz pytanie, czy ta korba (Acera FC-M361) jest naprawdę taka słaba, że po 1000km już się zdeformowała? Czy może jest jakiś inny powód falowania?

Z góry dzięki za odpowiedzi:)

Witam!

Posiadam rower Cube Aim 2010, przejechane jakieś 1000km w ciągu około miesiąca. Mam problem, ponieważ ostatnio zauważyłem że łańcuch obciera przednia przerzutkę. Gdy się bliżej przyjrzałem okazało się, że korba jest krzywa tzn. "faluje" i przez to łańcuch na niektórych przełożeniach cyklicznie obciera o przerzutkę.

I teraz pytanie, czy ta korba (Acera FC-M361) jest naprawdę taka słaba, że po 1000km już się zdeformowała? Czy może jest jakiś inny powód falowania?

Z góry dzięki za odpowiedzi:)

U mnie korba FSA (modelu nie znam) 700km i również falowała, wymiana korby na nową mi pozostała + zmiana mocowania z kwadratu na octalink, na obecnej korbie prawe 2300km i tego problemu nie mam, zapewne ważysz ponad 70kg, zresztą patrząc na cenę to ta korba do tych lepszych nie należy.

U mnie korba FSA (modelu nie znam) 700km i również falowała, wymiana korby na nową mi pozostała + zmiana mocowania z kwadratu na octalink, na obecnej korbie prawe 2300km i tego problemu nie mam, zapewne ważysz ponad 70kg, zresztą patrząc na cenę to ta korba do tych lepszych nie należy.

Ważę jakieś 85kg, wzrost 188cm. A czy jeżdżenie na takiej krzywej korbie może coś zniszczyć (ramę np.)?

Mi z czasem również pogięły się trochę tarcze, nic specjalnego się nie dzieje, poza tym że biegi trochę gorzej wchodzą, i potrafi łańcuch podciągnąć, ale ja mam już duże fale :)

Swego czasu przy większym remoncie, ściągałem tarcze i młotek+kombinerki i sam prostowałem, do czasu, teraz już mam w takim stanie że już tego nie robie.

A w którym momencie Ci obciera? Jeżeli wtedy, gdy prawą nogą naciskasz korbę w dół, to znaczy, że wadą jest jej niska sztywność. I ni c się na to nie poradzi.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Czyli pozostaje ten sezon pojeździć i na następny zmienić korbę. Dzięki za odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...