Skocz do zawartości

[tricki] wheelie a manual

Onek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, proszę o wypowiedź osób które umieją oba z wyżej wymienionych tricków :blink:

Niedawno (jakieś 2 dni temu) postanowiłem nauczyć sie manuala, jednak że mi to za bardzo nie wychodzi to przełożyłem to na potem i zaatakowałem wheelie.

I tu moje pytanie - czy wheelie (np.równowaga, wyczucie roweru) ma jakiś wpływ na późniejszą naukę manuala?

Z góry dzięki :thumbsup:

Napisano

Co do manuala. Podciągnij przód, wypchnij Zadek za siedzenie, ugnij kolana i balansuj(prostując, uginając kolana). Ja manuala nauczyłem się w ciągu dnia. Może ni był powalające ale 5-10m cieszyło. Teraz dużo więcej pojadę. Przejde teraz do wheelie: To samo odchylasz ciało do tyłu (siedząc na siedzeniu) i zaczynasz pedałować. Jeśli masz hydraulikę lub bardzo dobrze ustawione hamulce to bez problemu nauczysz się tego tricku. Podrawiam

Napisano

O teorii tych tricków już sie naczytałem, naoglądałem ale dzięki :)

Do wheeliego jaką wysokość siodełka polecacie?? Przeczytałem (nawet nie wiem czy na forum) że optymalnie jest gdy siedząc na siodełku dotyka sie stopami podłoża. Co wy o tym sądzicie?

P.S.

Artur którego tricku nauczyłeś sie najpierw? Niech odp. wszyscy to będę miał mały zarys :)

Napisano

Dziś kolejne godzinki spędzone na nauce i oto wnioski które wyniosłem z tego treningu:

1)zawsze przynajmniej jeden paluch na klamce hamulca

2)dobrze jest uczyć sie wheeliego jadąc pod delikatną górke, pomaga utrzymać stałą prędkość co chyba na początku nie zawsze wychodzi

Tu mam pytanie, gdy przednie koło opada to podciągać je zginając łokcie i podrywając kierownice do klaty czy przyśpieszając co nieco? :icon_lol:

Napisano

A jak to jest u was z prędkością startową w wheeliem. Wiem że dużo osób którzy wheeliego nie uczą sie lecz robią go wyłącznie dla zabawy zaczynają ze stójki. Ja zaczynam jadąc b.wolno, jak to jest u was?Też wasza prędkość jest nie pokaźna czy to zależy od wprawy?

Napisano

Ja różnie jadę . Czasami z miejsca jadę z 1:1 a kiedy jadę szybciej to zaczynam z 1:3 i jadę dalej bo jestem bardziej stabilny a jak zmienię przerzutkę to jadę ile chce .

Napisano

Im wolniej tym łatwiej wyciągnąć rower na wheelie. Im szybciej tym trudniej go podciągnąć lecz wtedy rower jest bardziej stabilny. Co do opadania przedniego koła to ja przyspieszam

Napisano

Czytałem że podczas wheeliego powinno utrzymywać sie stałą prędkość więc podciąganie przedniego koła przyśpieszając tą "średnia" zmienia w jakimś stopniu. Jak to redukować? Poprzez hamowanie co przyczynia sie do obniżenia koła czy nie "kręcić" chwile??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeśli chodzi o wheeliego to prędkość nie gra roli podstawa jest wyczucie hamulca bo bez opanowania hamulca daleko nie pojedziesz. Cwicz na przerzucke coś koło 1 (z przodu) i 4-5 (z tyłu) i to jest mniej więcej opytamalna przerzutka

Napisano

I tu moje pytanie - czy wheelie (np.równowaga, wyczucie roweru) ma jakiś wpływ na późniejszą naukę manuala?

Z góry dzięki :thumbsup:

mega ważną sprawą w jednym i drugim jest sprawność Twojego palca i to jak dobrze operujesz tylnym hamulcem. A sam manual nie ma sensu, dużo seksowniejszy jest bunny-to-manual :icon_lol:

Napisano

Wiem że bunny-to-manual jest o niebo lepszy ale chyba pewnych rzeczy sie nie przeskoczy. Nie wiem czy to bedzie trafne ale nie ma dymu bez ognia jak to mówią :whistling:

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Oglądałeś filmy z Dannym Macaskillem?

Ja tak i wiesz jaki wniosek?

Nie ma przeszkody której nie da się przeskoczyć są tylko ludzie którzy boją się spróbować :icon_mrgreen:

Napisano

generalnie do whillego im siodło nizej tym wieksza kontrola nad rowerem tzn jak masz nisko to panujech nad przechylami w prawo i w lewo co za tym idzie mozesz brac zakrety na jednym gdy opanujesz na niskim wtedy podwyż sobie siodło i jeszcze raz proboj ale na wysokim. Jesli masz wysoko to chodzi o to ze badzie cie bardziej rzucac ale to kwestia przyzwyczajenie ja jednak wole tak po środku czyli do jazdy po miesce starczy i tyle by zlapac rownowage tez tyle ze ostatnio hamulec mi sie popsul tylni to tylko pod gorke zrobie bo nieprzechyli mnie do tylu chyba ze bede kombinowac. Na extreme sport channel jest taki program w przerwie reklamowej "poradnik trików" tam bylo opisane krok po kroku manual wheelie i wlasnie z tamtąd sie nauczylem :confused:

Napisano

Ja się dopiero uczę manuala ;P Mam tylko jeszcze problem z wyrwaniem roweru do góry bo nie zawsze wychodzi mi to za pierwszym razem ;) A co do wheelie to jest to chyba prostszy 'trik' od manuala.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Pewnie to głupie pytanie ale czy wheelie ma jakiś destruktywny wpływ na tylne koło/piastę ? Chodzi mi o rowery XC. Kumpel mi wkręcał że w jego Kellys Quarts 2009 od robienia wheelie rozpadła mu się piasta.

Napisano

dlaczego nie możliwe :) Jadąc tylko na jednym kole całe obciążenie, które przy jeździe normalnej rozkładane jest na dwa koła, spoczywa na jednym, więc zużycie łożysk jest większe co nie znaczy że od razu Ci się koło rozleci na części pierwsze poprostu bieżnie łożysk jak i kulki są bardziej obciążane (szprychy i korpus piasty z resztą też no i idąc dalej również bardziej obciążasz cały "trójkąt" ramy :) ). Poprostu elementy te "pracują" intensywniej niż z założenia więc najprawdopodobniej w bliższej przyszłości dojdzie to ich wymiany, ale przecież rower ma służyć do zabawy. W skrajnych przypadkach troski o zużycie jego elementów można poprostu go postawić niech stoi i ładnie wygląda :).

Pzdr!

Napisano

Dodatkowo, jeśli ktoś mocno "kopie" przy wchodzeniu na wheelie to może załatwić tańsze tylne piasty w podobny sposób jak to robią trialowcy - bębenek nie wytrzyma obciążenia. Choć to raczej w najtańszych częściach...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wheeli to dość prosty trick, manual trochę gorzej. Co do nauki, to naprawde zacznij od Wheelie. Jak nauczysz się pzejeżdzać 100m, to będzie ekstra. Jak już to zrobisz, wyczujesz hamulec itd. próbuj w czasie jazdy na siedząco na wheelie przestawać pedałować na chwile i utrzymawać pion tylko hamulcem. Wheelie, niby banalny trick, ale można go super rozwijać i mi np. na pokazy rowerowe przydaje się ogromnie Co do BH to manual, to ciężko jest to zrobić nie umiejąc wcześniej manuala, to chyba dość logiczne, a jak juz nauczysz się robić robić manuala, to zobaczysz, że bunny na murek to manual to nic trudnego (ja rekordowego bh to manual zrobiłem z ziemi na murek 95cm:D )

pokazy rowerowe www.michalkoziole.pl pokazy rowerowe

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...