Skocz do zawartości

[do 1300] rower MTB dla kobiety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam na forum,

Szukam roweru dla mojej pani, która zasmakowała w jeździe w terenie i zapragnęła mieć swoje dwa koła. :thumbsup: Dama ta jest drobna i niewysoka, (161 cm, 50 kg) także rower musi być odpowiedni do tych parametrów i to też nas znacznie ogranicza (głównie rozmiary ram, nie więcej niż 15'). Budżet miał być pierwotnie do 1000 ale widzę, że w razie czego może podskoczyć do 1300, jeśli to będzie uzasadnione. :)

Wyleczyłem się już niestety ze znalezienia jakiegoś zestawu z tłumieniem olejowym (cartridge oczywiście) w tej cenie.

Wstępna selekcja to:

Trek 3500 - opis - 1259 zł

GT Avalanche 3.0 Lady - opis - 1286 zł

Merida MATTS 20-V - opis - 1199 zł

Co z tych? Zależy nam przede wszystkim na sensownej ramie no i amorze o ile można o tym mówić w tym segmencie. Inne sugestie też mile widziane.

Pozdrawiam,

Mateusz

Napisano

Dzięki wielkie za poprawkę.

Na 161cm to 15" może być za mało, imho męska 16" a damska 16-17"

Hmm? :blink: Ja sam mam 164 i powiem szczerze że 17", na której jeżdżę, uważam za za dużą... A że to riderka początkująca, i asfalty miejskie jej nie interesują w ogóle, to pomyślałem że bezpiecznie będzie 15-ka na lasy i jakieś wertepy...?

Tym niemniej ciekawie wygląda ten Tyax! :thumbsup: Dziękować.

Mateusz

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak zaniżanie rozmiarówki bo "bezpiecznie". Na Twój wzrost 17" z Rincona jest odpowiednie. Masz rower o kompletnie turystycznej geometrii, więc nie ma mowy o za dużej ramie. Przy 17" z XTC to można już polemizować bo rama znacznie dłuższa.

Z Tyax jest tak samo, rower o turystycznej geometrii, nie żaden ścigant więc 16" jest odpowiednie.

Napisano
Na Twój wzrost 17" z Rincona jest odpowiednie.

Hmm. Powiem tak - stojąc nad górną rurą podniosę koło o jakieś 8 cm będąc tuż za siodełkiem. Jeśli przesunę się o 15 cm do przodu to już nie podniosę ramy. Zresztą, sorry, rozumiem że wiesz o rowerach wiele i szanuję to, ale chyba wiem lepiej jakiej jestem budowy i jaka rama mi pasuje. :D Być może jazda po lasach i wertepach to nie jest to, do czego jest ten rower, ale w takim razie do czego, szutrówek?

No, ale to offtop. W rzeczy samej, zdecydowaliśmy się na tego Tyaxa i muszę powiedzieć, że za tę cenę to rzeczywiście chyba strzał w 10. Udało się wyrwać ramę XS, nadaje mu to (górna rura niemal równoległa do górnej rurki tylnego widełek) dość agresywnego wyglądu ;) - ale przede wszystkim daje kobiecie poczucie bezpieczeństwa. Oprócz tarczówek Tektro IO :) , które będę musiał wyregulować w miarę możliwości - stosunek jakość / cena świetny.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Matt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...