matisso Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 Witam na forum, Szukam roweru dla mojej pani, która zasmakowała w jeździe w terenie i zapragnęła mieć swoje dwa koła. Dama ta jest drobna i niewysoka, (161 cm, 50 kg) także rower musi być odpowiedni do tych parametrów i to też nas znacznie ogranicza (głównie rozmiary ram, nie więcej niż 15'). Budżet miał być pierwotnie do 1000 ale widzę, że w razie czego może podskoczyć do 1300, jeśli to będzie uzasadnione. Wyleczyłem się już niestety ze znalezienia jakiegoś zestawu z tłumieniem olejowym (cartridge oczywiście) w tej cenie. Wstępna selekcja to: Trek 3500 - opis - 1259 zł GT Avalanche 3.0 Lady - opis - 1286 zł Merida MATTS 20-V - opis - 1199 zł Co z tych? Zależy nam przede wszystkim na sensownej ramie no i amorze o ile można o tym mówić w tym segmencie. Inne sugestie też mile widziane. Pozdrawiam, Mateusz
Schwefel Napisano 14 Lipca 2010 Napisano 14 Lipca 2010 Na 161cm to 15" może być za mało, imho męska 16" a damska 16-17" Ja bym żadnego z tych 3 nie wybrał bo mają mizerny osprzęt i tak jak mówiłeś amory bez tłumienia. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie ten Tyax http://www.t-bike.pl...tyax+super.html w rozmiarze S (~16"). Ma XCRa z tłumieniem, osprzęt na Sramie X-5.
matisso Napisano 14 Lipca 2010 Autor Napisano 14 Lipca 2010 Dzięki wielkie za poprawkę. Na 161cm to 15" może być za mało, imho męska 16" a damska 16-17" Hmm? Ja sam mam 164 i powiem szczerze że 17", na której jeżdżę, uważam za za dużą... A że to riderka początkująca, i asfalty miejskie jej nie interesują w ogóle, to pomyślałem że bezpiecznie będzie 15-ka na lasy i jakieś wertepy...? Tym niemniej ciekawie wygląda ten Tyax! Dziękować. Mateusz
Schwefel Napisano 14 Lipca 2010 Napisano 14 Lipca 2010 Nie ma czegoś takiego jak zaniżanie rozmiarówki bo "bezpiecznie". Na Twój wzrost 17" z Rincona jest odpowiednie. Masz rower o kompletnie turystycznej geometrii, więc nie ma mowy o za dużej ramie. Przy 17" z XTC to można już polemizować bo rama znacznie dłuższa. Z Tyax jest tak samo, rower o turystycznej geometrii, nie żaden ścigant więc 16" jest odpowiednie.
matisso Napisano 21 Lipca 2010 Autor Napisano 21 Lipca 2010 Na Twój wzrost 17" z Rincona jest odpowiednie. Hmm. Powiem tak - stojąc nad górną rurą podniosę koło o jakieś 8 cm będąc tuż za siodełkiem. Jeśli przesunę się o 15 cm do przodu to już nie podniosę ramy. Zresztą, sorry, rozumiem że wiesz o rowerach wiele i szanuję to, ale chyba wiem lepiej jakiej jestem budowy i jaka rama mi pasuje. Być może jazda po lasach i wertepach to nie jest to, do czego jest ten rower, ale w takim razie do czego, szutrówek? No, ale to offtop. W rzeczy samej, zdecydowaliśmy się na tego Tyaxa i muszę powiedzieć, że za tę cenę to rzeczywiście chyba strzał w 10. Udało się wyrwać ramę XS, nadaje mu to (górna rura niemal równoległa do górnej rurki tylnego widełek) dość agresywnego wyglądu - ale przede wszystkim daje kobiecie poczucie bezpieczeństwa. Oprócz tarczówek Tektro IO , które będę musiał wyregulować w miarę możliwości - stosunek jakość / cena świetny. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Matt
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.