Skocz do zawartości

[Przerzutki] Sram + Shimano - regulacja

rsp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po krachu na pękniętej ośce postanowiłem zmienić graty w rowerze z shimano na srama i mam teraz pewien problem z regulacją całego wręcz napędu.

P Tył - Sram X-5

Kaseta - Sram 850

P Przód - Sh deore 531

Korba - truvativ ruktion

Manetki - Sram X-5 9 biegów

I teraz - limity z tyłu ustawione, ale o ile np. na najniższej koronce jest ok (zgodnie z indeksem na manetce), tak im bardziej w górę tym coraz bardziej zaczyna omykać, i w konsekwencji 8 zębaka wchodzi na 9 indeksie z manetki (idąc od drugiej strony - gdy ustawię poprawnie na najwyższej koronce, dla indeksu na manetce 8 - tak na najniższą już mi nie wchodzi)

Moje pytanie - Czy to nie jest tak, że system 1:1 to standard i każdą zębatkę wrzuca taka sama długość linki? skąd więc problem z indeksacją? no i nei wiem czy to specyfika srama, ale wózek z tyłu tak jakby krzywy, pod kątem? no i linia łańcucha jest...powiedziałbym dziwnie skośna (a może to tylko złudzenie)

Z przodu mam natomiast taki problem, że o ile na najwyższym blacie jest ok, tak na najniższym linka jest tak luźna, że niemal mi się plącze pod pedałami :icon_wink: jakby jednak ta kompatybilność nie była zachowana :) albo zębatki korby są jakoś wąsko...

w każdym bądź razie proszę o pomoc, bo wróciłem do rowerów po kilku latach i teraz smutno mi że ładna pogoda a ja się na rowerze przewietrzyć nie mogę...

ps. starałem się wczytać w regulamin, ale sorki za wszelkie faux pas...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...