Skocz do zawartości

[hamulec] Tarczówka mechaczniczna vs. hydrauliczna

Rules

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam Meride SUB 40-D z 07 roku. Ogólnie jestem dosyć zadowolony z tego roweru. Niestety największą bolączką jest zdecydowanie przednia tarcza mechaniczna - na stornie internetowej Meridy widnieje jako "PRO MAX DISC 160MM" i rzeczywiście tak jest, dokładniejszego modelu nie jestem w stanie podać. Tak jak wspomniałem, tarcza jest tragiczna - piszczenie, dzwonienie, wydawanie innych różnych irytujących i zerowa skuteczność hamowania to największe "atuty" tej tarczy, dlatego też chciałbym ją zmienić na coś innego i tutaj pytanie do Was.

Lepiej kupić wyższy model hamulca mechanicznego czy niższy model hydraulicznego? No właśnie, wyżej wyraziłem się chyba niedokładnie - chodzi mi oczywiście o cały komplet hamulca na przód, nie samą tarcze. Budżet: bliżej nieokreślony, wiadomo, chcę najtaniej i najlepiej jak się da. ;]

Czekam na konkretne propozycje. Z góry dzięki za pomoc.

Czyli zdecydowanie hydraulik? Jak jest z serwisowaniem takiego Avida? Dużo trzeba robić? No i proszę jeszcze o jakieś inne propozycje w razie czego. :icon_wink:

Poczwar - na Allcu są jeszcze nówki 3 po ok. 200 PLN więc idzie jeszcze kupić. Ale chyba bym musiał się pośpieszyć bo coraz mniej ich, a 3.5 kosztują już stówę drożej, co mi niezbyt pasuje...

fallout - zaraz idzie PW. ;]

edit: I czy w ogóle coś takiego jak hydraulik na przodzie + Vka na tyle ma sens? W razie czego rozumiem że nie byłoby problemu z zamontowaniem takiego np. Avida w moim rowerze?

Jak najbardziej ma sens, rozwiązanie skuteczne i lżejsze niż 2x hudraulik :) Ponieważ tylny hamulec ma znikomy udział w hamowaniu, Vki spokojnie się sprawdzą z tyłu :icon_wink: Warto lekko dozować tylny hebel przy dużych prędkościach zjazdowych na zakrętach, bo w wtedy dociążasz lekko przód i lepiej się skręca :) Tylko, z wyczuciem żeby nie zablokować koła, najlepiej tak aby klocki leciutko ocierały o obręcz :voodoo:

Czasami można trafić jeszcze shimano 525/535. Nie są to super mocne hamulce, ale są  niezawodne i w tej chwili powinny być bardzo tanie. Do avida potrzebujesz zestaw do odpowietrzania. Ja kupiłem gotowy (drogi :thumbsup: ), ale są osoby które same zrobiły i twierdzą że jest ok. Jezeli mowa o Avidzie to polecam Elixiry. Ujeżdzam 5tki i jestem zachwycony siłą i modulacją.

No dobra, to chyba jestem zdecydowany na tą trójeczkę. Czyli rozumiem że nie będzie problemu z montażem hamulca? Bo tak zastanawiam się nad przerzutką która leży na klamce - to są dwie oddzielne części, prawda? (Rower teraz stoi w serwisie i nie mam jak tego sprawdzić).

EDIT: Jaki rozmiar tego hamulca brać? 160 mm (teraz taki mam)? No właśnie, da radę zamontować Avida do tej piasty co mam teraz? Czekam na odpowiedź.

Dzięki panowie za pomoc, zamówiłem już Avidy 3, ale wycofuje się jednak z kupna bo po obliczeniu kosztów hamulec, manetka, założenie, koszty przesyłki doszedłem do wniosku że trochę się nie opyla ładować kasy w ten rower... Okazało się że w następnym sezonie i tak prawdopodobnie będę zmieniał cały bicykl więc wtedy pomyślę o jakiś dobrych hamulcach. :thumbsup: Tak czy inaczej, dzięki wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...