Skocz do zawartości

[płyny] Jaka ilośc jest odpowiednia ?

intruz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, nie widziałem nigdzie podobnego tematu a jest to rzecz która mnie nurtuje. Nie chodzi mi tutaj bynajmniej o wlewanie w siebie płynów podczas jazdy ale ogólnie przez cały dzień. Trochę się zastanawiam czy to normalne, co prawda teraz są okropne upały ale ja tak dziennie to wypijam około 4-5 litrów wody. Po prostu uwielbiam pić jak smok ;) Tak więc reasumując macie podobnie ? Dodam że ja jak jadę na wycieczkę te powiedzmy 70-80 km to piję też ogromne ilości wody.

Generalnie to chodziło mi o to czy to normalne w takich ilościach ? Aha no i dodam że nie pracuję gdzieś na budowie w słońcu lecz w pomieszczeniu wentylowanym. A mimo tego i tak co chwilę po prostu czuję potrzebę picia.

Ale czytałem na wikipedii pewne artykuły na temat przewodnienia i tego się obawiam :) Szukałem też na internecie i znalazłem m.in że picie dużej ilości wody wypłukuje sód a to jest niedobre. Ja piję dobrze wygotowaną wodę z kranu właśnie a nie mineralną. Tak więc może mi to grozi ? Nie jestem pewien dlatego pytam, bo po tych wszystkich rzeczach których się naczytałem tam jak obrzęki mięśni i mózgu to lepiej wiedzieć.

Jakieś 2 miesiące temu trafiłem do lekarza właśnie z niskim nawodnieniem i powiedział,że mam pić ile wlezie a jak to nie pomoże to będziemy działać dalej. Nic nie wspomniał o przewodnieniu tylko, że nadmiar będzie wydalany :)

Jakieś 2 miesiące temu trafiłem do lekarza właśnie z niskim nawodnieniem i powiedział,że mam pić ile wlezie a jak to nie pomoże to będziemy działać dalej. Nic nie wspomniał o przewodnieniu tylko, że nadmiar będzie wydalany :)

tak,bedzie wydalany,ale tak jak pisano wyzej razem wydalane beda wazne dla organizmu pierwiastki.

ogolnie mysle,ze organizm w przypadku wyplukania zbyt duzych ilosc mikroelementow bedzie dawal znaki.jezeli twoja dieta jest zroznicowana,watpie,aby cos ci grozilo.

• 2 tygodnie później...

Zapotrzebowanie na wode jest też uzależnione od masy (przynajmniej tak mnie uczyli).

Ja jeżdząc na rowerze biore 2x 500ml wody i na wycieczke 10 czy 50 km mi starcza,lecz jak w domu jestem i siedze przed kompem tak jak teraz to pije tyle ile mam w zasięgu wzroku ,chyba z nudów.

Jeżeli będziesz wypłukiwał z organizmu za dużo - na pewno się o tym przekonasz. Mi kiedyś od preparatu moczopędnego zrobiły się zajady na ustach, bo wypłukałem witaminy.

Zawsze możesz profilaktycznie łykać jakąś multiwitaminę, ale lepsze są chyba świeże owoce i warzywa :(

Pij tyle abyś nie zapomniał kiedy ostatnio byłeś się odlać, i tyle w temacie. Słuchaj organizmu a nie porad internetowych. Dziś jakieś ble ble ble o wodzie a jutro zaczniesz u siebie raka szukać, to działa wierz mi. Pozdrower.

aby być spokojnym, możesz udać się do przychodni i poprosić o zbadanie cukru. Picie dużych ilości płynów (nie tylko latem w upały ale przez cały rok) czasami jest wynikiem cukrzycy. Zresztą zbadanie sobie cukru nie zaszkodzi. A jeśli to nie cukier to pij do woli, na zdrowie:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...