intruz Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witajcie, nie widziałem nigdzie podobnego tematu a jest to rzecz która mnie nurtuje. Nie chodzi mi tutaj bynajmniej o wlewanie w siebie płynów podczas jazdy ale ogólnie przez cały dzień. Trochę się zastanawiam czy to normalne, co prawda teraz są okropne upały ale ja tak dziennie to wypijam około 4-5 litrów wody. Po prostu uwielbiam pić jak smok Tak więc reasumując macie podobnie ? Dodam że ja jak jadę na wycieczkę te powiedzmy 70-80 km to piję też ogromne ilości wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziakaka Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 ale o co nas pytasz?ile wody pijemy?to kwestia indywidualna,kwestia tego,co robi sie podczas dnia.wiadomo - goraco=wiecej wody. ostatnio na rowerze przy 70km wypilem 3.5-4l,a po powrocie wypilem jeszcze jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Generalnie to chodziło mi o to czy to normalne w takich ilościach ? Aha no i dodam że nie pracuję gdzieś na budowie w słońcu lecz w pomieszczeniu wentylowanym. A mimo tego i tak co chwilę po prostu czuję potrzebę picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 To jak czujesz taka potrzebe to pij.... Przy takich ilosciach raczej niskie nawodnienie ci nie grozi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ale czytałem na wikipedii pewne artykuły na temat przewodnienia i tego się obawiam Szukałem też na internecie i znalazłem m.in że picie dużej ilości wody wypłukuje sód a to jest niedobre. Ja piję dobrze wygotowaną wodę z kranu właśnie a nie mineralną. Tak więc może mi to grozi ? Nie jestem pewien dlatego pytam, bo po tych wszystkich rzeczach których się naczytałem tam jak obrzęki mięśni i mózgu to lepiej wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Jakieś 2 miesiące temu trafiłem do lekarza właśnie z niskim nawodnieniem i powiedział,że mam pić ile wlezie a jak to nie pomoże to będziemy działać dalej. Nic nie wspomniał o przewodnieniu tylko, że nadmiar będzie wydalany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Moze nie jestem w temacie ale bylybs 1-wszy ktory mialby problemy z powodu nawodnienia... jak masz jakies watpliwosci to radze z takimi pytaniami udac sie do lekarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziakaka Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Jakieś 2 miesiące temu trafiłem do lekarza właśnie z niskim nawodnieniem i powiedział,że mam pić ile wlezie a jak to nie pomoże to będziemy działać dalej. Nic nie wspomniał o przewodnieniu tylko, że nadmiar będzie wydalany tak,bedzie wydalany,ale tak jak pisano wyzej razem wydalane beda wazne dla organizmu pierwiastki. ogolnie mysle,ze organizm w przypadku wyplukania zbyt duzych ilosc mikroelementow bedzie dawal znaki.jezeli twoja dieta jest zroznicowana,watpie,aby cos ci grozilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clitoris Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Zapotrzebowanie na wode jest też uzależnione od masy (przynajmniej tak mnie uczyli). Ja jeżdząc na rowerze biore 2x 500ml wody i na wycieczke 10 czy 50 km mi starcza,lecz jak w domu jestem i siedze przed kompem tak jak teraz to pije tyle ile mam w zasięgu wzroku ,chyba z nudów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalfbialy Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Jeżeli będziesz wypłukiwał z organizmu za dużo - na pewno się o tym przekonasz. Mi kiedyś od preparatu moczopędnego zrobiły się zajady na ustach, bo wypłukałem witaminy. Zawsze możesz profilaktycznie łykać jakąś multiwitaminę, ale lepsze są chyba świeże owoce i warzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Zawsze można rozpoznać po kolorze moczu czy za dużo wypiłeś czy za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Należy tyle pić, by nie czuć pragnienia No i lepiej zabrać za dużo wody niż za mało. gandalfbialy, mam tak, jak ty Siadam do kompa, butelkę kładę obok biurka, pracuję, pracuję, a po godzinie chcę wziąć łyk wody a tam pusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blady123 Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Pij tyle abyś nie zapomniał kiedy ostatnio byłeś się odlać, i tyle w temacie. Słuchaj organizmu a nie porad internetowych. Dziś jakieś ble ble ble o wodzie a jutro zaczniesz u siebie raka szukać, to działa wierz mi. Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel200 Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 aby być spokojnym, możesz udać się do przychodni i poprosić o zbadanie cukru. Picie dużych ilości płynów (nie tylko latem w upały ale przez cały rok) czasami jest wynikiem cukrzycy. Zresztą zbadanie sobie cukru nie zaszkodzi. A jeśli to nie cukier to pij do woli, na zdrowie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Teraz jak już ciut upał jest mniejszy to tak nie piję. Więc chyba jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.