Browing Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Hej. Mój suport ma niezbyt duży przebieg, a przy każdym depnięciu w korbę słychać trzask. jak do tej pory myślałem że to łożyska, ale zauważyłem tez inne tematy gdzie mówiono o problemach z dokręcaniem korby. Mam Alivio M410 i dokręcam tak, że po 2 seriach odkręcania/zakręcania lekko wyrobiły się imbusy, gwinty bdb, kwadraty bdb. Czy to na pewno łożyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAT Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam Polecam przy okazji sprawdzić czy to czasami pedały nie klikają, tykają i pykają mieliśmy z kolegą podobną "awarię" suportu po zmianie pedałów suport ozdrowiał Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 U mnie wymiana pedałów nie pomogła, akurat zbiegło się z zamianą pedałów na SPD i tykało dalej przy nacisku na lewy pedał. teraz jestem w trakcie wymiany suportu, z że zębatki korby się już zużyły, wymieniam cały mechanizm korbowy (tylna piasta i łańcuch świeżo zmienione). Jutro mam dostać nowy suport i resztę, jak zamontuję dam znać czy pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truskawka Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 sprawdź jeszcze czy między sztycą a rurą podsiodłową nie ma syfu, ostatnio tak mi coś strzelało i pykało, na początku myślałam że to wina korby/suportu ale po wykluczeniu tego sprawdziłam jeszcze czystość wcześniej wymienionego połączenia i po wytarciu pykanie i trzaski ucichły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browing Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Pedały sprawdzę, ale ja czuje taki trzask pod stopą i napęd jest jakiś gumowy a ja bynajmniej nie aspiruje na kolarza, tak się toczę dla przyjemności. Okolice sztycy były ostatnio sprawdzane bo mam problemy z pozycją na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endless11 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam Mam podobny problem, mam rower Kross level A4 i też coś dziwnie strzela w suporcie, sprawdziłem pedała i są ok. To na pewno suport, co z tym zrobić? mój suport to Cartridge VP-BC73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadoow Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Kross Level A6 - u mnie też stuka chyba lewy pedał. Chociaż ciężko stwierdzić co to.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Źródło strzelania to także brudne pręty siodełka i ewentualne za słabe ich dokręcenie,a także za słabo dokręcony zacisk pod siodłowy Mi niedawno goldbloom zwrócił na to uwagę, ponieważ ja bałem się za mocno dokręcić i siodełko i zacisk, natomiast okazało się, że po dokręceniu tych 2 elementów jest gicior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość morfis2 Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 @endless11 Jeśli masz korbę Truvativa x-flow / iso-flow to musisz się do tego przyzwyczaić, to normalne w tych korbach. Śmieszne jest to, że nawet w starym "góralu" za 300zł nie miałem takich problemów jak z nowym krossem a4 Zawsze jednak zostaje wymiana albo samego suportu albo całego mechanizmu korbowego. Sam przymierzam się do kupna Deore m590 i mam nadzieję, że strzelanie ustąpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo001 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 źródłem tyrkania był lewy pedał; wykręciłem go i wkręciłem; i tyrkanie ustało; a przy okazji wymieniłem suport, który i tak klasyfikował się do wymiany; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simpson Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Też mam problem mianowicie podczas większych nacisków na pedały słyszę pukanie, czy może to być wina suportu, ponieważ rower ma 5 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość morfis2 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 @simpson Wpierw wyczyść cały napęd (w szczególności suport), wszystko ładnie nasmaruj i dopiero wtedy diagnozuj. Bo jeśli rower ma 5 lat i nigdy nie był gruntownie czyszczony to nic dziwnego że coś "puka", "strzela" itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simpson Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 To jest takie pukanie w równych odstępach, jakby czegoś brakowało/było złamane. Spróbuję przeczyścić i zobaczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.