Skocz do zawartości

[suport] Pyka, tyka..

Browing

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Mój suport ma niezbyt duży przebieg, a przy każdym depnięciu w korbę słychać trzask. jak do tej pory myślałem że to łożyska, ale zauważyłem tez inne tematy gdzie mówiono o problemach z dokręcaniem korby. Mam Alivio M410 i dokręcam tak, że po 2 seriach odkręcania/zakręcania lekko wyrobiły się imbusy, gwinty bdb, kwadraty bdb. Czy to na pewno łożyska?

U mnie wymiana pedałów nie pomogła, akurat zbiegło się z zamianą pedałów na SPD i tykało dalej przy nacisku na lewy pedał.

teraz jestem w trakcie wymiany suportu, z że zębatki korby się już zużyły, wymieniam cały mechanizm korbowy (tylna piasta i łańcuch świeżo zmienione).

Jutro mam dostać nowy suport i resztę, jak zamontuję dam znać czy pomogło.

sprawdź jeszcze czy między sztycą a rurą podsiodłową nie ma syfu, ostatnio tak mi coś strzelało i pykało, na początku myślałam że to wina korby/suportu ale po wykluczeniu tego sprawdziłam jeszcze czystość wcześniej wymienionego połączenia i po wytarciu pykanie i trzaski ucichły

Pedały sprawdzę, ale ja czuje taki trzask pod stopą i napęd jest jakiś gumowy a ja bynajmniej nie aspiruje na kolarza, tak się toczę dla przyjemności. Okolice sztycy były ostatnio sprawdzane bo mam problemy z pozycją na rowerze.

Źródło strzelania to także brudne pręty siodełka i ewentualne za słabe ich dokręcenie,a także za słabo dokręcony zacisk pod siodłowy :) Mi niedawno goldbloom zwrócił na to uwagę, ponieważ ja bałem się za mocno dokręcić i siodełko i zacisk, natomiast okazało się, że po dokręceniu tych 2 elementów jest gicior :)

Gość morfis2

@endless11

Jeśli masz korbę Truvativa x-flow / iso-flow to musisz się do tego przyzwyczaić, to normalne w tych korbach. Śmieszne jest to, że nawet w starym "góralu" za 300zł nie miałem takich problemów jak z nowym krossem a4 :P Zawsze jednak zostaje wymiana albo samego suportu albo całego mechanizmu korbowego. Sam przymierzam się do kupna Deore m590 i mam nadzieję, że strzelanie ustąpi.

Gość morfis2

@simpson

Wpierw wyczyść cały napęd (w szczególności suport), wszystko ładnie nasmaruj i dopiero wtedy diagnozuj. Bo jeśli rower ma 5 lat i nigdy nie był gruntownie czyszczony to nic dziwnego że coś "puka", "strzela" itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...