Qanitro Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 Witam. Na poczatku Hello everyone , jestem tu nowy. Mam na imie Adam. To tyle ;-) Do rzeczy. Jak w temacie - szukam roweru crossowego do 2200zl. Tak - czytalem forum, uzywalem opcji szukaj i wiem, ze najlepszym crossem w tej cenie jest prawdopodobnie Unibike Zethos, jednak jest juz niedostepny. Dzwonilem do 3/4 sklepow w Polsce z Unibike'ami i niestety juz go nie ma i nie bedzie. Dlatego potrzebuje znalezc w tej cennie inny rower. Wiem, ze w tej cenie wystepuje tez Author Zenith, nad ktorym sie zastanawiam. Slyszalem jednak, ze placi sie tu glownie za firme i osprzetowienie nie jest zbyt dobre w stosunku do ceny. Niestety brakuje mi juz pomyslow - ogladalem Meridy, Krossy itd, ale jakos nic "nie wpadlo mi w oko". W srode bede w Poznaniu, a tam dostane pewnie prawie kazdy model i chcialbym kupic tam rower, dlatego bardzo prosze o mozliwie szybka pomoc. Pozdr
zurawa123 Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 w bydgoszczy raczej będą mieli ten rower w głównej siedzibie unibike masz 50 km poproś kogoś by cie podwiózł albo jedz autobusem a wrócisz sobie rowerkiem
Qanitro Napisano 12 Lipca 2010 Autor Napisano 12 Lipca 2010 Mimo ze Bydgoszczy nie ma na liscie na unibike.pl oraz Unibike nie wypuszcza juz tego modelu do konca roku? Masz moze linka do tego sklepu, wolalbym najpierw zadzwonic, bo do Bydgoszczy mam ~130 km... Prosze o wypowiedzi.
Schwefel Napisano 12 Lipca 2010 Napisano 12 Lipca 2010 http://www.unibike.pl/kontakt.html nie wypuszcza juz tego modelu do konca roku? Pewnie nie. Jak w zeszłym roku skończyły się Evo w połowie wakacji to trzeba było czekać do nowego sezonu.
Qanitro Napisano 12 Lipca 2010 Autor Napisano 12 Lipca 2010 Dzieki za odp. Sprobuje jutro (tzn dzisiaj ;d) zadzwonic. Jeden z Zenków (obsluga ;d) w sklepie, z ktorym rozmawialem, gdy dzwonilem by spytac o dostepnosc Zethosa, mowil, ze dzwonil juz do producenta i ten model juz jest niedostepny (pewnie chodzilo o Bydgoszcz, zgadza sie?). W takim razie chyba sie nie uda z tym unibikiem... Czy jest cos jeszcze w tej cenie (z crossow ofc.) godnego uwagi?
Graffis Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 http://www.allegro.pl/item1142813317_unibike_zethos_w_wa_darmowa_wysylka.html Rama dosyć mała, ale nie napisałeś jakiego jesteś wzrostu
Qanitro Napisano 13 Lipca 2010 Autor Napisano 13 Lipca 2010 Tak, widzialem ta aukcje. Rama duzo za mala. Mam ~182cm wzrostu, wedlug tego co sobie obliczalem wychodzi mi 20,6 cali, czyli potrzebna raczej rama 21". Ta aukcja niestety odpada, ale dzieki za pomoc ) Czy rzeczywiscie nic innego oprocz tego unibike'a nie oplaca sie brac? ;o
Qanitro Napisano 13 Lipca 2010 Autor Napisano 13 Lipca 2010 Warta rozważenia: Merida Crossway Pińcet oo tego modelu nie widzialem, dziekuje za propozycje Ten rower jest lepszy czy gorszy od unibike? Czy rzeczywiscie warty swojej ceny i moge smialo kupowac? Moglby ktos spojrzec na specyfikacje i krotko skomentowac, co jest swietne, dobre i co zle. Bylbym bardzo wdzieczny. Licze na szybka pomoc
Pitof Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 Ta Merida i Zethos to bardzo porównywalne rowery. Unibike ma ciut lepsze korby i tylną przerzutkę, a Merida trochę lepsze hamulce. Dodatkowo ma piasty pod hamulce tarczowe. Jednak te różnice naprawdę nie są duże. W 2009 katalogowo kosztowała 2599 zł, więc jak wyrównasz cenę do 2200 zł to będzie dobra oferta. PS W opisie aukcji jest prawdopodobnie błąd, bo wg strony firmowej ten rower ma tylną przerzutkę Deore, a nie Deore XT.
Qanitro Napisano 13 Lipca 2010 Autor Napisano 13 Lipca 2010 Hmm dziekuje za opinie. Co do przerzutki to chyba jednak XT - na innych aukcjach tez tak jest napisane... czyli rozumiem, ze naprawde warto wziac ten model i bede zadowolony? co do korby to odczuje jakas roznice (tak pytam, zeby miec pewnosc, ze duzo nie strace...)? Dzieki Tobie jestem juz chyba w 90% zdecydowany na ta Meride... Czy dostane ja w jakims sklepie w Poznianiu za te ~2200zl? Moglbym wtedy najpierw zobaczy, przejechac sie itd. - byloby super gdyby byla taka mozlwiosc. Co do ramy to od tej Meridy pewnie 20" bedzie dla mnie optymalne? jeszcze jedno: dlaczego nie moge jej znalezc na stronie producenta...? : - o mozesz dac linka? :>
Pitof Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 Tak myślę, że warto i myślę, że będziesz zadowolony, bo to jest już porządny cross. Jeśli chodzi o korby to nie odczujesz żadnej różnicy, jeśli jej sobie sam nie wmówisz Nie wiem czy dostaniesz ją również w Poznaniu. Osobiście wątpię, bo to są już ostatnie, pojedyńcze sztuki, no ale spróbuj i podzwoń po sklepach. Inna sprawa, że możesz się po prostu przymierzyć do jakiegoś tegorocznego modelu w tym samym rozmiarze. proszę link: http://rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=8&gr=70&id=473
Qanitro Napisano 13 Lipca 2010 Autor Napisano 13 Lipca 2010 Nie wiem czy dostaniesz ją również w Poznaniu. Osobiście wątpię, bo to są już ostatnie, pojedyńcze sztuki, no ale spróbuj i podzwoń po sklepach. Chyba masz racje... dzwoniłem do kilku sklepów i na razie niestety - niedostepny. Nie ma modelu z 2010 roku (?) i pewnie dlatego jest problem. Chciałbym zapytac jeszcze o gwarancje gdy kupie rower na Allegro - mam nadzieje, ze nie musze im go wysylac tylko moge zwrocic sie do jakiegos punktu serwisowego w moim miescie? Rozawiałem kiedys o tym z jakims sprzedawca - mowil, ze nie powinno byc problemu jesli sa w moim miescie sklepy z Merida.. ale pytam dla pewnosci. aa jeszcze jedno: on ma amortyzowane siedzonko? ;- D Bo zauwazylem teraz na tym zdjeciu. Mam nadzieje, ze to dobrze dziala ? Przegladam jeszcze modele z tego roku - co powiesz o 400-v/d ? bo nic innego ciekawego w tej cenie juz chyba nie ma...
Pitof Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 Gwarancja jest ogólnopolska, więc możesz ją realizować w każdym autoryzowanym serwisie Meridy na terenie kraju. Ważne jednak, żeby karta gwarancyjna była wypełniona przez autoryzowanego sprzedawcę. No i dowód zakupu też lepiej zachować. Tak, ta Merida ma amortyzowana sztycę. Ja osobiście tego nie lubię, ale są tacy którzy sobie chwalą takie rozwiązanie. Większość takich sztyc prędzej czy później łapie luzy. Modele 400 mają trochę gorszy i cięższy amortyzator.
Iven Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 Tu masz link http://www.abc24.eu/produkt/498567/merida-crossway-500-comfort-v---wyprzedaz-.html do tego samego rowerku , lecz ze sklepu tej firmy , dzięki temu transport masz gratis . W opisie wpisali ,że jest używany , ale to chyba pomyłka.
Qanitro Napisano 13 Lipca 2010 Autor Napisano 13 Lipca 2010 Modele 400 mają trochę gorszy i cięższy amortyzator. to jedyna roznica (znaczna?) ? Tak, ta Merida ma amortyzowana sztycę. Ja osobiście tego nie lubię, ale są tacy którzy sobie chwalą takie rozwiązanie. Większość takich sztyc prędzej czy później łapie luzy. Dlaczego nie lubisz? Bedzie to przezszkadzalo w czasie jazdy po asfalcie? Luzy bedzie mozna wyregulowac? p.s. Iven - dzieki
adam9502 Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 A taka meridka podoba się http://allegro.pl/item1110483512_merida_crossway_tfs_400_v_2010r_48_cm.html
Pitof Napisano 13 Lipca 2010 Napisano 13 Lipca 2010 to jedyna roznica (znaczna?) ? Model 400-V ma gorsze piasty oraz tańsze hamulce i obręcze. Nie wiem jak te korby FSA, ale raczej lepsze od Shimano M443 to nie są. Dlaczego nie lubisz? Bedzie to przezszkadzalo w czasie jazdy po asfalcie? Luzy bedzie mozna wyregulowac? Nie lubię, bo dla mnie to ciężkie i zbędne żelastwo. Czy Ci będzie przeszkadzać to zwyczajnie rzecz gustu. Jak już pisałem są użytkownicy, którzy sobie chwalą takie sztyce. To rozwiązanie dla lubiących komfort pod tyłkiem, często stosowane w rowerach crossowych. O luzach mówiło mi kilku różnych sprzedawców. Nie wiem czy daje się je skasować czy po prostu wynikają one z trwałego wyrobienia się jakiś elementów.
Qanitro Napisano 13 Lipca 2010 Autor Napisano 13 Lipca 2010 A taka meridka podoba się http://allegro.pl/item1110483512_merida_crossway_tfs_400_v_2010r_48_cm.html Podobac sie podoba, ale skoro: "Model 400-V ma gorsze piasty oraz tańsze hamulce i obręcze. Nie wiem jak te korby FSA, ale raczej lepsze od Shimano M443 to nie są." jak pisze Pitof to odpada... W takim razie zastanowie sie jeszcze. Na razie jednak stawiam na ta Meride 500 - jedynie to, ze musze kupowac przez Internet (wolalbym w sklepie poogladac itd ).
Qanitro Napisano 14 Lipca 2010 Autor Napisano 14 Lipca 2010 Jestem w Poznaniu, w jednym rowerowym zaproponowali mi Centuriona Line 400 za 2449 - 5% rabatu czyli ~2300 http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1213/Centurion.Cross.Line.400/ Rower ciekawy dlatego, ze ma hydrauliczne hamulce i troche mnie kusi. Prosze o opinie, czy oplaca sie brac. Zalezy mi na mozliwie szybkiej odp...
Schwefel Napisano 14 Lipca 2010 Napisano 14 Lipca 2010 Osprzęt o klasę gorszy od Zethosa, amor też ale są tarcze, tyle na ten temat.
Iven Napisano 14 Lipca 2010 Napisano 14 Lipca 2010 Jeśli szukasz roweru z ramą 21', to masz tu propozycję nie do odrzucenia !!! 52cm= 20,5" http://allegro.pl/item1145651478_merida_cross_500.html Dla mnie ta rama jest za duża , bo inaczej nie podałbym tego linka tylko sam bym go kupił
Qanitro Napisano 14 Lipca 2010 Autor Napisano 14 Lipca 2010 Jeśli szukasz roweru z ramą 21', to masz tu propozycję nie do odrzucenia !!! 52cm= 20,5" http://allegro.pl/item1145651478_merida_cross_500.html : -O 1750 zl , rzeczywiscie okazja : > jedynie teraz po przeczytaniu opisu wydaje mi sie, ze chyba bez gwarancji.. bo nic nie jest wspomniane, a rower sprowadzony z Austrii
Iven Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Jeśli będziesz szukał dziury w całym , to nigdy roweru nie kupisz. Tak naprawdę , to co może się zepsuć w sprzęcie tej klasy ?....to nie made in market.To jest prawdziwa okazja , na którą ludzie czekają miesiącami...... Kupując rower w necie , w rzeczywistości w większości skazujemy się na "brak gwarancji", gdyż za każdym razem rower należałoby wysłać do sprzedawcy, przy kosztach transportu ok. 150-200zł , jest to nierealne A Ty nadal jesteś bez roweru , a my pedałujemy ....
Pitof Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Kupując rower w necie , w rzeczywistości w większości skazujemy się na "brak gwarancji", gdyż za każdym razem rower należałoby wysłać do sprzedawcy, przy kosztach transportu ok. 150-200zł , jest to nierealne Nie pisz bzdur.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.