Skocz do zawartości

[rower] Scott Aspect 45 czy KROSS a4

scooby73

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam zamiar zakupić jeszcze na tych wakacjach rower do 2000 PLN który bedzię miał za zadanie służyć na dalekie wyprawy.

Planuje do niego zakupić bagażnik pod sztyce + sakwy i może bagażnik na przedni widelec. KTÓRY Z TYCH ROWERÓW BEDZIE SIE LEPIEJ SPISYWAŁ DO TEJ ROLI.

I takie 2 pytanie który z nich lepszy np na MARATONY MTB prosze o porady i propozycje innych rowerów do tej roli.

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=5614230

http://www.kross.pl/rower/27-Level_A4__.html

Napisano

Witam wszystkich jako iż wypowiadam się pierwszy raz, a forum śledzę już dosyć długi czas.

Sam posiadam Aspect`a 45 - jeżeli chodzi o dalekie wyprawy - rower jest wg. mnie cudowny. XCR tłumi przód bardzo solidnie, opony dostałem Smart Samy a nie Black Jacki co jest bardzo przyjemną zmianą jeżeli nie planujemy jakiś harcorowych wypraw w głęboki teren, lecz chcemy się poprostu szybko i dynamicznie poprzemieszczać po zmiennym terenie. Hamulce b.d lecz niedługo zmienię w nich jedynie klocki na Kool-Stopy. Przerzutki tak jak i kaseta są jak najbardziej w porządku. Jedynie łańcuch KMZ`a może wydać się dziwny przy takich komponentach. Waga to 13 kg których praktycznie nie czuć jeżeli trzeba gdzieś go wnieść. Standardowe gripy są dobre. Siodełko jest również zadowalające, lecz można pomyśleć o wymianie jeżeli chcemy jeździć daleko długimi trasami. Ogólnie polecam, lecz nie eliminuję A4 - poprostu nie znam konkurenta.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Heja, nie wiem czy kupiłeś już rower, więc nie wiem czy moja odpowiedź Ci się przyda, jednakże... Mam krossa A4 z sezonu bodaj 2007 (Biało- Czerwone malowanie) i jestem bardzo zadowolony, za relatywnie niewielką cenę dostałem lekki rower, z dartem 2 z przodu, osprzętem deore (XT Shadow z tyłu, manetki hamulca, manetki przerzutki), dobre korby truvativa, piasty novateca na maszynach, smart samy,etc. - dobre rzeczy, szału nie ma wiadomo, ale można śmiało jeździć. Mieszkam w górach i jeżdżę niemal codziennie po kilka km w kamienistym górskim terenie - podjazdów na krossie się praktycznie nie odczuwa, nie miałem jeszcze opcji ażebym musiał prowadzić ten rower,przy agresywnych zjazdach - wiadomo - nie jest to full, a dart nie jest bomberem, ale nie złamał mi się jeszcze... Co do długich wyjazdów, objechałem nim spory kawał Słowacji (rejony tatr), po asfalcie, zmieniłem tylko opony na Michelin Cross Country 1,95, dokupiłem bagażnik, sakwy i idealnie dawał radę... z tego co pamiętam to ten model chodził w przeróżnych konfiguracjach sprzętowych,więc trza się dokładnie przyjrzeć, o Scottcie się nie wypowiem bo nie widziałem go na oczy i nie eliminuję go jako konkurenta:)no i oczywiście nie widziałem tego krossa do którego odnośnik podałeś a moje doświadczenia dotyczą starego modelu, który można dzisiaj jeszcze dostać, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...