Rumen Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witam mam mały problem o tuż po dzisiejszej 30km wycieczce bez łyka wody powiedziałem dość i tu pojawia się problem bo nie mam jak przewozić wody. Koszyka na bidon nie mam jak zamontować bo mam ramę bardziej pod grawitację, bukłaku nie kupię bo chwilowo cierpię na brak funduszy i tu pojawia się pytanie do was czy macie jakieś pomysły? Mam sakwę pod siodłową ale nijak nie da się do niej wcisnąć małej butelki wody proszę was o propozycje jak rozwiązać ten problem. Wiem nie musicie mówić bo jest to trochę głupi problem ale nie przychodzi mi nic do głowy ja to przewozić. Z góry dzięki za dobre pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBjohny Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 hmm plecak xd serio jest tani w miarę wygodny i włożysz mniej więcej ze 3 l wody co prawda jest to dodatkowy grzejnik w słońcu ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumen Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 No właśnie o plecaku sam pomyślałem i to samo stwierdziłem dodatkowy grzejnik w plecy a 3l nie są mi potrzebne 0,5-1l mi starczy:) Do bukłaka też jest potrzebny plecak. Plecak mam tylko duży i jak wrzucę do niego tylko butelkę 1,5l to lata po całym i bardziej przeszkadza. Dobra czekam może ktoś wpadnie na jakiś ciekawy pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Dwie butelki 0,25 lub 0,33 można włożyć do kieszonek koszulki. Jeżeli nie ma opcji bidonu a na bukłak trzeba poczekać to jest jedyne bezinwestycyjne rozwiązanie. Po wypiciu wracasz lżejszy o ok. 0,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 No zaraz, zaraz, jak wraca lżejszy? Przecież woda nie zniknęła tylko jest w żołądku Ja też czasami pakuję dodatkową butelkę do kieszonki z tyłu jak bidon nie wystarcza. Może to zbyt oczywiste rozwiązanie żeby na nie wpaść samemu. Jeżeli nie masz kieszonki w koszulce i nie chcesz inwestować w nową koszulkę, to weź taśmę klejącą i przyklej butelkę do sztycy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumen Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Można gdzieś kupić wodę w mniejszych butelkach niż 0,5l? Do sztycy mi się nie uda bo mam sakwę pod siodłową a poza tym co będę woził taśmę i za każdym razem przyklejał albo pił z butelki do której jest równocześnie przyklejona sztyca z siodłem . mam taką sakwę która jest pogłębiana po przez rozsunięcie dolnego suwaka ale i tak nie dałem tam rady wcisnąć 0,5l ale może jeszcze popróbuje. Nadal czekam na pomysły P.S. Jeszcze tak z ciekawości miał ktoś styczność z bukłakami pochodzącymi z sklepu decathlon? (chciałem opinię tak na wrazie co jeśli bym w przyszłości kupował bukłak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 No zaraz, zaraz, jak wraca lżejszy? Przecież woda nie zniknęła tylko jest w żołądku Raczej wyparuje na zewnątrz Ja po całodniowej jeździe wracam lżejszy i to sporo, choć pije jak smok. P.S. Jeszcze tak z ciekawości miał ktoś styczność z bukłakami pochodzącymi z sklepu decathlon? (chciałem opinię tak na wrazie co jeśli bym w przyszłości kupował bukłak) Posiadam takowy i nie narzekam. Działa sprawnie, mam go już 2-gi rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Można gdzieś kupić wodę w mniejszych butelkach niż 0,5l? Do sztycy mi się nie uda bo mam sakwę pod siodłową a poza tym co będę woził taśmę i za każdym razem przyklejał albo pił z butelki do której jest równocześnie przyklejona sztyca z siodłem . Z taśmą to taki żart. A co jest nie tak z butelką w kieszeni na plecach? Po co kombinować skoro najprosztsze rozwiązania są często najlepsze? Kiedyś kupiłem za niewielkie pieniądze koszulkę w decathlonie z kieszonką na calej szerokości pleców zamykaną na zamek. Możesz wtedy wrzucić tam nawet dwie butelki 0,5l i nie musisz się obawiać że wylecą na jakiejś hopce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 A ja sobie zamontowałem uchwyt na bidon za pomocą opasek szybko zaciskowych, może nie wygląda to wspaniale i pr0 ale jednak działa i sprawuje się, tymbardziej że nie mam mocowania pod dwa bidony tylko pod jeden a na dłuższe wycieczki nie wyobrażam sobie jechać tylko z 0,7 L bo pije jak smok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 I właśnie intruz dał najlepszy pomysł, o którym też myślałem Kupujesz opaski zaciskowe za 2 zł 100 szt. koszyk na bidon za 20 zł i ogień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miok Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Można gdzieś kupić wodę w mniejszych butelkach niż 0,5l? napoje można kupić, np Cappy, plastik 0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumen Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Miok Też myślałem o butelce cappy ale doszedłem do wniosku że 0,3l dla chłopa 110kg to jest za mało. A co do koszyczka na bidon przymocowanego zipami jakoś nie zbyt mnie to zachęca: 1. Podczas niewielkiego skoku z koszyczka może wypaść butelka 2.Nie ufam zipom nie z powodu ich wytrzymałości tylko z tego że koszyczek może się kręcić w około rury do której zostanie przyczepiony a to jest rzeczą nie dopuszczalną. Co prawda mam przymocowaną pompkę zipami ale ona waży około 100g tak że ciężka nie jest. Co do koszulki z kieszenią: mi by to przeszkadzało po prostu nie lubię jak coś mi lata np. przy plecach. Coś czarno to widzę, wydaje mi się że będę musiał poczekać na zastrzyk gotówki i zakupić plecak z bukłakiem. Ale nadal czekam na propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Jeżeli nie wyleci ci bidon z koszyczka przymocowanego śrubką, to z tego przymocowanego zipp'ami też ci nie wyleci. Przecież jak ściśniesz na "pałę" to będzie się ruszał może minimalnie , albo wcale Pompkę pewnie masz lekko ściśniętą, żeby się ją dało wyjąć i dlatego sądzisz, że ci będzie latać Koszyczka przecież nie musisz odpinać co każdy wyjazd, więc możesz mocno ścisnąć. A z resztą co ci szkodzi??? Żal ci 2 groszy na 2 zipp'y ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Miok Też myślałem o butelce cappy ale doszedłem do wniosku że 0,3l dla chłopa 110kg to jest za mało. A co do koszyczka na bidon przymocowanego zipami jakoś nie zbyt mnie to zachęca: 1. Podczas niewielkiego skoku z koszyczka może wypaść butelka 2.Nie ufam zipom nie z powodu ich wytrzymałości tylko z tego że koszyczek może się kręcić w około rury do której zostanie przyczepiony a to jest rzeczą nie dopuszczalną. Co prawda mam przymocowaną pompkę zipami ale ona waży około 100g tak że ciężka nie jest. Co do koszulki z kieszenią: mi by to przeszkadzało po prostu nie lubię jak coś mi lata np. przy plecach. Coś czarno to widzę, wydaje mi się że będę musiał poczekać na zastrzyk gotówki i zakupić plecak z bukłakiem. Ale nadal czekam na propozycje aaa człowieku jest milion sposobów ale Ty musisz przestać marudzić i wszędzie widzieć problem. Takie polskie...''to się nigdy nie uuuuuuuda''. A nie przeszkadza Tobie że koła się kręca jak jedziesz? Albo że wiatr porusza Twoja koszulka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumen Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Seker1995 Chodziło mi o to że butelka może wylecieć z koszyczka. Co do montażu za pomocą zippów to wiem jak to się robi bo pompkę zamocowałem z całej siły na dodatek za szerokimi zipami a moja pompka jest zamontowana następująco: 1.mam taki o to plastik jak tu na 3 focie http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2308 2.mocuje plastik zipami do ramy 3.do plastiku przyczepiam pompkę 4.przy mocowaniu jest taka fajna opaska na rzep do lepszego zamocowania pompki Tak że Seker nie wymyślaj mi tu teorii przyczepiania samej pompki zipami bo to jest głupota przynajmniej dla mnie bo na trasie nie chciało by mi się szarpać z pompką przyczepioną zipami do ramy a po drugie taka pompka przyczepiona do ramy mogła by ją bez problemu porysować. Morganfriman No co jestem Polakiem to muszę trochę po marudzić dobra wygraliście kupię ten koszyczek tylko jeszcze jedno podajcie jakich koszyczków unikać a jakie brać? A może taki systemowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Przecież jakby te koszyki były takie luźne, że bidon by wypadał to nikt by tego gówna nie kupował. Widać, że nie miałeś koszyka i nie wiesz jak bidon wchodzi, czy luźno czy ciężko Wziął bym jakiś z tego pierwszego obrazka P.S. Zawsze możesz ten drut od koszyka wygiąć i ci nie będzie na pewno wypadać..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Co do tego że po zaciśnięciu tak uchwytu opaskami, że będzie się on przesuwał to muszę powiedzieć że to nie prawda. Jak się przyłożysz przy zaciskaniu to będzie ok, a wiem co mówie bo przejechałem już tak kilkaset km i nic się z tym nie dzieje (dałem 3 opaski w sumie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumen Napisano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Seker Ja chcę kupić sam koszyczek i wozić w nim np. butelkę wody albo pawereda(czy coś podobnego bo jest wygodna butelka) Intruz A czy ja coś mówię że zipy słabo trzymają, ba trzymają świetnie bo czterema zipami przyczepiłem szpadel do roweru i tak z nim jechałem do puki nie zaliczyłem OTB gdzieś w polu na jakiejś dziurze zasłoniętej trawą (żeby nie było nie zakopywałem trupa tylko szykowaliśmy ognisko z kumplami ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Nie kupuj tych pospawanych aluminiowych koszyków (spaw potrafi puścić na szosie, a co dopiero przy skoku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ha ha a to ci żart Spaw potrafi puścić ???? Chyba żartujesz..... ?? Przy obciążeniu max. 1kg nie ma szans, że pęknie ..... Ja jak nie miałem bidonu to woziłem w butelce z coli wodę i się trzymała. Ale bidon kosztuje do 20 zł i spokojnie ci wystarczy, a jak nie to znajdziesz taką butelkę, która będzie ciężko wchodzić do koszyka i będziesz sobie do niej przelewał... Lub przygniesz koszyczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Chyba, że coś takiego Link . Ja ten uchwyt nawet do ramy montowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumen Napisano 19 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 O już mam zamontowany koszyczek, pomiędzy koszyczek a ramę dałem tylko kawałeczek starej dętki żeby się nie po obcierała (rama). Zipy są naprawdę mocno ściągnięte a na dodatek są bardzo mocne ale obawiam się że koszyczek może się przekręcać ale to się zobaczy podczas jazdy. Dzięki wam za wszystkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agressiva Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 W momencie gdy mamy ramę do której ciężko jest zamontować koszyk na bidon czy też korzystać z niego podczas jazdy bez postoju jest jeszcze jedno wyjście poza bukłakiem i plecakiem - pas na bidon, chociażby taki http://allegro.pl/item1113154707_kalenji_pas_na_1_bidon_500ml_dla_biegaczy.html Niejednokrotnie widziałam rowerzystów z takimi pasami i widać spełniały swoje zadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.