Corratec Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Witam w jaki sposób można zrobić piastę do ostrego koła jak najmniejszym kosztem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HDbomba Napisano 11 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Musisz znaleźć piastę szosową z nakręcanym wolnobiegiem i zamiast niego wkleić tam koronkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 No ok. ale dajmy na to że naspawam na wolnobiego koronkę to czy piasta będzie ciągnąć do tyłu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Jeszcze jest opcja flip-flop, piasta na wolnobieg i pod tarczę, a w miejsce tarczy przykręcasz zębatkę z wywierconymi otworami. Tu masz taką Joytecha http://www.allegro.pl/item1111577526_joytech_na_wolnobieg_i_tarcze_2_kolory_wys_0.html Jeszcze są chyba ns bikes'a ale o 100 zł droższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 a mnie sie wydaje ze majac taka piaste, wystarczylo by wolnobieg pozbawic krecenia sie (czyli skleic go lub zespawac) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 jeszcze 1 pytanie, jak przykręcę koronkę na wolnogieg, lub jak przykręcę koronkę w miejsce tarczy to jak będzie z linią łańcucha, czy nie będzie zbyt ze skosa i nie będzie spadał??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Jeśli linia łańcucha nie będzie w porządku to rozbierz piastę i pokombinuj z podkładkami dystansowymi. Mam taki patent z zębtaką w miejscu tarczy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 No ok.... jak zamiast tarczy to można dać podkładki a w wypadku piasty na wolnobieg, przecież tam jest 1,5cm gwinty to tak jak bym jechał na największej koronce z tyłu i największej z przodu, całkowity skos!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Kup normalną piastę do rowerów z ostrym kołem. Zero bawienia się. Zero problemów z przekosami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Kup normalną piastę do rowerów z ostrym kołem. Zero bawienia się. Zero problemów z przekosami. Przecież napisałem że chcę ją zrobić sam, gdybym chciał kupić oryginalną to bym nie zaśmiecał forum tylko kupił nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba206 Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 1. bierzesz koło szosowe z NAKRĘCANYM wolnobiegiem 2. odkręcasz wolnobieg 3. nakręcasz zębatkę "do ukrainy" (taką za 4 zł) 4. dokręcasz kontrujesz taką kontrą jak do suportu - chyba anglika 5. wykręcasz ośkę koła i używając podkładek ustawiasz równą linię łańcucha 6. przecentrowujesz koło tak żeby było w osi z ramą 7. skidujesz 8. koronka i kontra odkręcają się przy skidach wiec zaklejasz to najmocniejszym klejem do gwintów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 No .. dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 A ja myślałem, że ten temat został już przerobiony setki razy, ale widocznie się myliłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Konik , bo zapewne nei wiedziałeś jeszcze wszystkiego na ten temat . tak jak ja :PPPPP Dodam od siebie że warto wzbogacic tą piaste o tulejke od tokarza za 20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 żeby nie było przekosu możesz też dać krótszy suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 możesz też nie zaśmiecać forum (jak sam napisałeś) i kupić novateca na klejonych piastach to teo jeździ a przynajmniej tak "rapował" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeropromili Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Milion razy przejrzałem forum, po czym pojechałem do serwisu w mojej mieścinie i kompletnie mnie tam zbili z tropu. Mam taką piastę: http://allegro.pl/item1156756676_nowa_piasta_winzip_tyl_na_tryb_pod_tarcze.html i chcę do tarczy przykręcić zębatkę. Mam kupić coś takiego http://allegro.pl/item1122837059_wolnobieg_jednorzedowy_dicta_16_zebow_gwint_35mm.html wywiercić otwory i przykręcić? Powiedzieli mi że zębatka do ukrainy nie będzie pasować bo łańcuch inny (przerabiam MTB). Chyba że jest coś innego na allegro co spasuje?:F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Nie kupuj wolnobiegu tylko zębatkę taką jak tu: Dziury sam nawiercisz i wtedy przykręcasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Poszukaj na allegro gotowych zebatek do ostrego pod mocowanie pod tarcze, mialem linka w ulubionych ale chyba usunalem, gdzies na tym forum ktos podawal takiego linka, nie wiem czy to nie byl kolega Sath? Sam nie wierc, bo sa marne szanse, ze wyjdzie Ci prosto. A jesli sie da tak poprzestawiac podkladki, zeby ta zebatka byla w takiej samej odleglosci od srodka piasty jak wolnobieg, to masz flip-flopa. Ile zaplaciles za te piaste? To w ogole nie jest singlowa piasta, tylko pod wolnobieg 6 lub 7 rzedow. Nie spodziewaj sie duzej wytrzymalosci. W jaki rozstaw haków to wstawiasz? Edit: aha, kosztowala 44 zika. Te zebatki kosztuja gdzies 39 zlotych, moze sie oplaci rzezbic... chociaz nie sadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ottovsky Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Tutaj masz dwie koronki z wywierconymi juz otworami, ale nie gwarantuje, ze rozstaw bedzie pasowac: http://puremessenger.pl/Menu5.html Kiedys tez na allegro byly, tylko nie pamietam u ktorego sprzedawcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Tutaj masz dwie koronki z wywierconymi juz otworami, ale nie gwarantuje, ze rozstaw bedzie pasowac: http://puremessenger.pl/Menu5.html Kiedys tez na allegro byly, tylko nie pamietam u ktorego sprzedawcy... Rozstaw jest ten sam. Mialem taka, niestety byla krzywo nawiercona, ale moze akurat tak trafilem. Gdzies byly takie wykrawane CNC, na bank ktos jeszcze ma linka:) Edit: no wyszperalem, ale w tej chwili nic nie wystawia, moze trzeba do niego napisac: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2562024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Zębatki pod tarczę od Puremessenger mają 2 zasadnicze wady i było już o tym na forum: 1. Otwory wiercone są sposobami rzemieślniczymi czyli często nie są idealnie równe tak jak ma to miejsce przy obróbce np. CNC 2. Jak każde tańsze zębatki, wykonane są z plasteliny z domieszką stali, która ugina się pod naporem łańcucha niewystarczająco skutecznie i długo, więc jeśli dużo jeździsz, to nie polecam Zębatek, które polecałem obecnie nie ma na allegro, ale pewnie się pojawią niedługo. Jeśli zależy Ci na tym, to pisz do użytkownika kornel z tego forum, on na pewno Ci pomoże w tej sprawie. A tu więcej o zębatkach nawiercanych: http://www.forumrowerowe.org/topic/33544-budowa-ostrego-kola-rady-i-porady/page__st__800 Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 A co do tych piast, to rozumiem że ma być to piasta od MTB na przód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Może być na wolnobieg nakręcany, będziesz miał wtedy flip-flopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 a jak będzie na tył, to nie będzie zbyt szeroka?? bo z tego co się orientuję to MTB ma rozstaw widełek tylnych 135 mm, a szosowe 126-130mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.